
Producent
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?
Działamy od 2011 roku, mamy więc już 12 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 349 zł!
Miód Rzepakowy

19,90 zł
Miody z rzepaku kwitnącego na polskich polach
Po długiej, choć łagodnej zimie, wszyscy z nadzieją wypatrujemy pierwszych znaków wiosny. W marcu i kwietniu wciąż zdarzają się chłodne dni, ale rozkwitający rzepakiem maj sprawia, że natura odzyskuje kolory. Piękne żółte pola rzepakowe to jedna z ulubionych scenerii fotografów, dlatego przejeżdżając obok rzepaku nietrudno dostrzec suknię ślubną wśród żółtych kwiatów. Nieco większym wyzwaniem jest zauważenie pszczoły, dla której żółć rzepaku stanowi doskonały kamuflaż. Na przełomie kwietnia i maja pszczoły mają pełne odnóża roboty, gdyż pracowicie zbierają nektar z rzepaku ozimego, który później trafia w formie miodów do słoików. Drugie zbiory odbywają się w czerwcu i lipcu, kiedy to zakwita rzepak jary.
Czym wyróżnia się miód rzepakowy?
Miody rzepakowe to te, które misie lubią najbardziej. Właściwie to nie wiemy wiele o misiach, lecz doskonale znamy własne upodobania. Chyba nie ma takiej osoby, która nigdy w życiu nie próbowałaby miodu rzepakowego. To ten jasny, łagodny i bajecznie słodki. Dzięki swojej naturalnej słodyczy i charakterystycznym nutom rzepaku miód rzepakowy powszechnie wykorzystywany jest w kuchni – jako dodatek do herbaty, kawy czy wypieków.
Dlaczego miody rzepakowe tak szybko krystalizują?
Podczas gdy inne miody możemy kupić w postaci płynnej lub stałej, jasnokremowe miody rzepakowe najczęściej dostępne są wyłącznie w formie skrystalizowanej. Dlaczego? Tajemnica tkwi w niskiej zawartości wody oraz wysokim stosunku glukozy do fruktozy. Taka mieszanka sprawia, że nawet w ciągu kilku dni po zbiorach miód rzepakowy zaczyna się krystalizować i przybierać bardzo twardą konsystencję. W związku z tym większość pasiek kremuje lub delikatnie dekrystalizuje miód rzepakowy przed rozlaniem. Warto pamiętać o tym, że miód można łatwo przegrzać, co może prowadzić do utraty jego cennych właściwości. Aby mieć pewność, że nie doszło do przegrzania miodu podczas dekrystalizacji, wybieraj wyłącznie miody rzepakowe z najlepszych polskich pasiek, takich jak Jakubiec, BeeBee Nikończuk, Barć Kamianna czy Pszczelarium.
{hook h='PShowBlogGetHook' id_hook='1'}