Wszyscy wiedzą, że weganie nie jedzą mięsa i nie piją mleka. Ale nie każdy ma świadomość, że dieta wegańska eliminuje również miód, choć jest on wytwarzany bez szkody dla życia pszczół. Sprawdźmy, jak powstaje ten produkt pszczeli i czy miód może być wegański.
254,00 zł
Cena regularna:
319,00 zł
Produkty pszczele przeżywają obecnie swój renesans. Coraz więcej osób sięga po naturalny miód, a także wybiera produkty z ciekawymi dodatkami. Jednym z popularnych w ostatnim czasie trendów jest infuzowanie miodu. Co to znaczy i jak przygotować infuzowany miód samodzielnie w domu?
Mimo że krystalizacja miodu jest całkowicie naturalnym procesem, wiele osób preferuje miód w płynnej postaci. Patokę można bowiem łatwiej odmierzyć i dodawać do napojów czy deserów. Jeśli masz w spiżarni skrystalizowany miód, możesz przywrócić mu płynną postać, stosując się do kilku prostych zasad. Sprawdź, jak zrobić płynny miód, a przy tym cieszyć się jego najcenniejszymi właściwościami.
Przygotowywanie napojów alkoholowych w domowym zaciszu przeżywa obecnie swój renesans. Oprócz samodzielnie wytwarzanego wina dużą popularnością cieszy się domowy miód pitny, którego historia sięga tysięcy lat przed naszą erą. Sprawdź, jak się robi miód pitny krok po kroku i odkryj zupełnie nowy sposób na spożywanie miodu!
Najnowsze badanie kanadyjskich naukowców wykazało, że surowy miód ma szczególnie pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz regulację stężenia glukozy we krwi. Wyniki wskazują, że miody jednorodne z kwiatów koniczyny i robinii (akacji) obniżają poziom cholesterolu LDL, cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydów na czczo. Sprawdźmy, co obniża cholesterol w naszej codziennej diecie!
Miód nektarowy o uniwersalnym, słodkim smaku znakomicie nadaje się jako miód do herbaty. Do naparów sprawdzi się również miód lipowy i akacjowy, a miód gryczany warto dodać do kawy. Naturalne słodziki w postaci różnych gatunków miodu z powodzeniem zastąpią cukier – dodadzą napojom subtelnego smaku, a dodatkowo mają wiele korzystnych właściwości, które poprawiają samopoczucie. Herbata z miodem jest dodatkowo znacznie zdrowsza.
Miód rzepakowy, akacjowy czy wielokwiatowy to naturalne produkty, które są wytwarzane przez pszczoły z nektarów roślinnych. Pod względem składu są to stężone wodne roztwory cukrów o mocno higroskopijnych właściwościach. Sztuczny miód i miód pitny mają nieco inny skład i właściwości. Czy miód się psuje? Dojrzałe miody mogą się zepsuć, jeśli są źle przechowywane. Niedojrzałe natomiast zawierają nadmiar wody i niekiedy ulegają fermentacji, nawet gdy znajdują się w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.
Do przechowywania miodu najlepiej użyć szczelnego, szklanego słoika z zakrętką. Takiego naczynia nie należy wystawiać bezpośrednio na promienie słoneczne. Jak przechowywać miód w słoikach? Miody najlepiej przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Po pewnym czasie zachodzi w nich proces krystalizacji, ale nie wpływa to w żaden sposób na ich jakość.
Ile kalorii ma miód, czy możemy jeść go bez umiaru? Jak wpływa na naszą sylwetkę i czy jest zdrowszy niż biały cukier? W tym wpisie postaramy się odpowiedzieć na te oraz wiele innych pytań związanych z kalorycznością i indeksem glikemicznym miodu.
Miód naturalny od wieków stanowi domowe remedium na przeziębienie, drobne infekcje oraz ból gardła. Nasze mamy, ich mamy i babcie... im wszystkim znane było stosowanie miodu w stanach chorobowych. Miód na przeziębienie, aplikować można na kilka sposobów i dziś sobie te sposoby omówimy. Podobnie jak jego istotną rolę w naturalnej suplementacji.
Który miód jest najlepszy i czy da się to w ogóle jednoznacznie określić? Dlaczego tak trudno to jednoznacznie określić i czy rzeczywiście miód Manuka to najlepszy ze wszystkich znanych nam miodów?
Czy spożywanie miodu w przypadłościach cukrzycowych jest całkowicie zakazane? Jeśli nie, to które gatunki miodów są polecane i w jakich ilościach należy je spożywać? Tego oraz wiele więcej dowiesz się już za chwilę!
Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy? Gdzie dokonać zakupu, żeby mieć gwarancję jakości modu i na co zwracać szczególną uwagę? Domowe testy jakość miodu. Tego oraz jeszcze więcej dowiecie się z tego około miodowego poradnika. Sprawdź jak nie dać się oszukać przy zakupie miodu oraz w jaki sposób temu zapobiegać.
Świąteczne prezenty... Któż nie lubi ich otrzymywać? Cieszą nas nie tylko podarunki od rodziny, ale i zestawy upominkowe, które pojawiają się w związku z pracą i dobrymi relacjami z klientem. Klient lubi poczuć się naprawdę wyjątkowo, warto więc obdarować go szczególnym zestawem upominków. W tym sezonie będą to słoiczki wypełnione naturalnym miodem z polskiej pasieki. W ekologicznym opakowaniu!
Zapraszamy na kompleksowy przegląd miodów polskich. W naszym miodowym Vademecum znajdziesz klasyczne smaki, jak miód lipowy, rzepakowy czy spadziowy oraz wiele unikalnych miodowych gatunków. Takich, które do naszej oferty trafiają raz na kilka lat, jak i tych, które traktujemy w kategorii legendy. Warto zauważyć, że lista nie jest jeszcze kompletna, ani tym bardziej zamknięta i będzie przez nas regularnie uzupełniana.
Czym różni się miód Manuka MGO od UMF. Co oznacza standaryzacja miodów Manuka i jak wpływa na certyfikacje samych producentów? W tym artykule uzyskasz odpowiedź na te, oraz wiele innych pytań, związanych z certyfikatami Manuka oraz ustaleniem, które miody manuka są prawdziwe i oryginalne.
Pierzga – słowo to słyszał niemal każdy, chociaż niewielu wie, cóż się za nim tak naprawdę kryje. Czym jest pierzga, jak i z czego powstaje, do czego służy, wie niemal każdy, kto chociaż trochę interesuje się pszczelarstwem i pszczołami. Wiedza to powszechna i łatwo dostępna, ale zbyt rzadko przydatna, żeby trafić do szerszego grona odbiorców. Dziś postaram się ten temat troszeczkę przybliżyć i usystematyzować tak, żeby stał się bliski nie tylko mnie, ale również Wam.
Pszczele kosmetyki są znane ludzkości od czasów starożytnych, ale ich największa popularność przypada na czasy nam współczesne. Już nie tylko miód czy pyłek pszczeli, ale również jad, mleczko, pierzga czy wosk, stanowią podstawę wielu cenionych linii kosmetycznych. Pszczele kosmetyki to przeogromne spectrum możliwości i cała gama dobroczynnych właściwości dla pielęgnacji skóry i włosów.
Za oknami wczesna jesień, a to oznacza chłodne poranki, krótsze dni oraz więcej miodu spadziowego! Miody spadziowe pozyskuje się głównie latem, ale czasami zdarzają się późniejsze, wczesnojesienne pożytki. Dziś spojrzymy na miód spadziowy z innej perspektywy. Wprawdzie nie omieszkam wspomnieć o pochodzeniu oraz właściwościach prozdrowotnych, ale naszym głównym celem będzie klasyfikacja oraz porównanie poszczególnych gatunków spadzi.
Kiedy nadchodzi wrzesień to znak, że wolnymi krokami zbliża się smutna, szara jesień. To również czas powrotu dzieci do szkół i przedszkoli, a to oznacza jedno – zbieranie kasztanów! To nasza narodowa tradycja, za którą krok w krok podąża kolejna, robienie kasztanowych ludzików. Każdy z nas był kiedyś dzieckiem — choć nie wszyscy o tym pamiętamy — zbierającym po lekcjach siatki kasztanów niezbędnych do zajęć plastycznych. Na co dzień nie zwracamy zbytniej uwagi, jak wiele kasztanowców rośnie w pobliżu naszych domów, w ogrodach i parkach. Skoro są drzewa, to również kwiaty, które kwitną i nektarują. Jeśli kwiaty, to naturalnie pszczoły, a to oznacza pyszny słodki miód – otóż nie.
92,49 zł
92,49 zł
43,49 zł
254,00 zł
Cena regularna:
319,00 zł
403,00 zł
Cena regularna:
430,00 zł
501,00 zł
Cena regularna:
634,00 zł
135,00 zł
Cena regularna:
166,00 zł