Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?
Działamy od 2011 roku, mamy więc już 12 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 349 zł!
Płynny, jasny i nieziemsko słodki. Ulubieniec dzieci. Towarzysz niedzielnych podwieczorków przy herbacie i cieście. Odżywczy składnik maseczek do twarzy domowej roboty. O kim mowa? Oczywiście o miodzie akacjowym, który (wbrew temu, co mówi jego nazwa) wcale nie jest pozyskiwany z akacji. Poznaj bliżej jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce i dowiedz się, co sprawia, że jest tak łatwo dostępny i tak bardzo uwielbiany.
Miód Akacjowy
Czy miód akacjowy jest z akacji?
Na przełomie maja i czerwca zakwita akacja, zachwycając swoim intensywnym zapachem. Nic dziwnego, że drzewo to nosi tak piękną nazwę – w końcu akacja jest zwiastunem nadchodzących wakacji! Jednak mało kto wie, że miód akacjowy pozyskuje się nie z akacji, lecz z robinii akacjowej, nazywanej też fałszywą akacją, białą akacją lub białą lipą. Obie rośliny należą do rodziny bobowatych, lecz pochodzą z dwóch różnych krańców świata – Afryki i Ameryki Północnej. Wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych robinia charakteryzuje się intensywnie pachnącymi kwiatami, obok których żadna pszczoła nie przeleci obojętnie.
Czym wyróżnia się miód z akacji?
Miód akacjowy zaliczamy do miodów jasnych i słodkich. W formie płynnej miody te mają kolor jasnosłomkowy lub żółtosłomkowy z zielonkawymi akcentami. Nie będzie przesadą, jeśli powiemy, że to najjaśniejszy ze wszystkich miodów, który niekiedy jest tak jasny, że aż bezbarwny. Skrystalizowany miód akacjowy staje się biały lub żółtawokremowy. W przeciwieństwie do innych miodów akacjowy krystalizuje bardzo wolno, za co odpowiedzialna jest wysoka zawartość fruktozy. W zapachu wyczuwalne są delikatne nuty akacjowe, a smak miodu jest słodki i lekko kwaskowy. Miód ten zdobywa pierwszą nagrodę nie tylko w kategorii Najjaśniejszy, lecz również Najsłodszy, dzięki czemu jest uwielbiany przez wszystkie misie, które uwielbiają osładzać sobie życie :-)
Miód akacjowy do zadań specjalnych
Dzięki swojej naturalnej słodyczy miód akacjowy idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru w kuchni. Łyżeczka słodkiego miodu dodana do ciepłej herbaty od razu przegoni wszystkie jesienne smutki, a odrobina płynnego szczęścia w koktajlu mlecznym podkręci smak owoców i zniweluje ich kwaskowość. Możesz go również dodawać do wypieków, grzańców, marynat do mięs, sosów musztardowo-miodowych czy deserów. Ze względu na swoją słodycz miód akacjowy jest ulubionym miodem dzieci, dlatego warto wprowadzić go do dziecięcej diety zamiast klasycznego cukru.
Miód akacjowy i jego właściwości
Chcesz wprowadzić do swojej diety pyszny, a zarazem pożywny składnik? Postaw na miód akacjowy! Właściwości tego miodu wynikają z jego składu, gdyż miód z akacji jest bogaty w fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan i witaminy z grupy B, które wspierają pracę organizmu i wzmacniają odporność. Ważną substancją obecną w miodzie akacjowym jest także nadtlenek wodoru o właściwościach antyseptycznych, który niszczy chorobotwórcze drobnoustroje. Miód akacjowy wykazuje właściwości lecznicze również dzięki zawartym w nim flawonoidom o działaniu antyoksydacyjnym.
Na co pomaga miód akacjowy?
Za sprawą swoich niezwykłych właściwości miód akacjowy od lat znajduje się w czołówce najpopularniejszych polskich miodów. Ten wyjątkowy produkt pszczeli działa osłonowo na żołądek, dlatego sprawdza się przy problemach trawiennych, takich jak nadkwasota, skurcze czy niestrawność. Miód akacjowy wspiera także pracę wątroby i jest polecany w przypadku osłabienia organizmu, na przykład podczas przesilenia wiosennego lub okresu wytężonej pracy umysłowej. Świetnie sprawdza się także w łagodzeniu chorób skóry i przyspiesza gojenie ran.
Cała prawda o fałszywej akacji
Robinia akacjowa tak dobrze czuje się w Polsce, że stanowi zagrożenie dla wielu roślin. W związku z tym, że bardzo szybko się rozrasta, zasłużyła sobie na niezbyt zaszczytne miano rośliny inwazyjnej. Tak mówią o niej ekolodzy, lecz zupełnie inaczej do robinii odnoszą się pszczelarze i miłośnicy słodkiego miodku. Robinia nic sobie bowiem nie robi z tego, że nazywają ją „fałszywą” czy „inwazyjną” i rośnie w najlepsze, nie zważając na zanieczyszczenia, mrozy czy rodzaj gleby. Dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom adaptacyjnym i wysokiej miododajności pojedyncze drzewo robinii akacjowej zapewnia nektar, który może posłużyć do produkcji nawet 0,5 kg miodu!
Jak najlepiej spożywać miód akacjowy?
Przyjemny smak sprawia, że kuchnia jest miejscem, w którym doskonale sprawdza się miód akacjowy. Możesz dodawać go do dowolnych napojów i potraw, zastępując nim cukier. Na bazie miodu akacjowego powstają także pyszne syropy, dressingi i nalewki. Miód z akacji ma jednak do zaoferowania coś więcej niż niesamowity smak, który harmonijnie dopełnia potrawy i napoje. To także produkt wzmacniający organizm, który można stosować jako naturalną suplementację. Wystarczy każdego wieczora rozpuścić łyżeczkę miodu akacjowego w szklance letniej wody i taki roztwór spożywać na czczo po przebudzeniu. Ten codzienny rytuał korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. A poza tym… poranne słodkości to przecież coś, co wszystkie misie lubią najbardziej! :-)
Miód akacjowy nie tylko w kuchni
Uwielbiasz miód akacjowy, a czy wiesz, jak stosować go poza kuchnią? Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywiającym oraz długo utrzymującej się płynnej konsystencji miód z akacji doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji. Na bazie tego wyjątkowego miodu możesz przygotowywać domowe kosmetyki – do twarzy, ciała, ust i włosów. Moda na domowej roboty preparaty trwa w najlepsze, a kosmetyki DIY bez miodu są jak pszczoła bez skrzydeł. Gotów na kulinarne i pielęgnacyjne eksperymenty z miodem akacjowym?