swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Oto całkowicie nowa odsłona naszego miodowego sklepu Świat Miodów ❤️

Zmieniliśmy nie tylko logo i wygląd sklepu, ale również podejście do oferty.

Jesteśmy Światem Miodów, niech więc królują u nas miody i produkty pszczele! 

Opcje przeglądania

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miody spadziowe - miód ze spadzi iglastej

Miód Spadziowy

Miód spadziowy z leśnym rodowodem

Zamierzasz sięgnąć po miód spadziowy, czy już wiesz, z czego jest pozyskiwany? Miody spadziowe nie powstają z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów. Spadź, nazywana też rosą miodową, jest bowiem przetworzonym przez owady sokiem drzewnym, który mszyce, czerwce i miodówki pozostawiają na igłach i liściach. Dzięki temu, że owady trawią jedynie białka z soku, spadź jest bogata w cukry, które przyciągają pszczoły. Robotnice zbierają spadź ze świerka, modrzewia, jodły, dębu, klonu, lipy lub innych drzew, a następnie transportują ją do ula, skąd później trafia do słoików. Alternatywą dla czystego miodu spadziowego jest miód nektarowo-spadziowy będący połączeniem obu rodzajów miodu.

Czy miód spadziowy pachnie lasem?

Pszczoły produkują miody spadziowe z rosy miodowej pozyskiwanej w lasach, dlatego można w nich wyczuć łagodny zapach żywicy i igliwia. W związku z tym, że pszczoły pozyskują spadź z wielu gatunków drzew, wyróżniamy miody spadziowe iglaste i liściaste. Te pierwsze cechują się łagodnym smakiem i ciemnym kolorem z zielonkawym lub szarym odcieniem. Miód spadziowy iglasty jest mało słodki, niekiedy gorzkawy lub kwaśny. Z kolei miód ze spadzi liściastej ma złocistożółty kolor, a jego cechą szczególną jest przyjemny kwiatowy zapach i specyficzny, nieco żywiczny smak. Co ciekawe, pszczoły zbierają spadź tylko w najczystszych lasach, co sprawia, że miody spadziowe są tak zdrowe i popularne.

Do czego nadają się miody spadziowe?

Wiemy już, że miody spadziowe pachną łagodnie lasem lub kwiatami i są mało słodkie lub żywiczne w smaku. Jednak nie ulega wątpliwości, że różnią się od popularnych miodów nektarowych, które chętnie dodajemy do mleka, herbaty czy wypieków. Czy miód spadziowy też znajduje zastosowanie w kuchni? Oczywiście, że tak! Szczególnie popularna jest jego iglasta odmiana, która doskonale komponuje się z herbatami czarnymi i ziołowymi, korzennymi ciastami, mlecznymi koktajlami czy owocowymi owsiankami. Miód spadziowy możemy także wykorzystywać jako składnik sosu miodowo-musztardowego czy marynaty do mięs.

Z czego jest zrobiony miód spadziowy?

Dawno temu wierzono, że spadź to rosa spadająca z gwiazd na liście roślin. Za tę poetycką metaforę odpowiada rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy, który – jak się okazuje – nie był jedyną osobą o tak bogatej wyobraźni. Choć już w 1740 roku francuski przyrodnik René Antoine Ferchault de Réaumur ustalił, że spadź jest wytwarzana przez mszyce, jeszcze w latach 60. XX wieku można było spotkać pszczelarzy wierzących, że spadź wydzielają drzewa i inne rośliny.

Dziś powszechnie wiadomo, że za powstawanie spadzi odpowiadają owady. Spadź i nektar składają się z tych samych cukrów: sacharozy, fruktozy i glukozy. Po pobraniu spadzi pszczoły przetwarzają ją tak samo jak nektar, częściowo rozrzedzając oraz wzbogacając enzymami i kwasami organicznymi pochodzącymi z własnych organizmów.

Warto jednak zauważyć, że miody spadziowe zawierają nawet 9 razy więcej biopierwiastków niż ich nektarowi kuzyni! Należą do nich wapń, potas, sód, magnez, fosfor i mangan, które w miodzie spadziowym występują w łatwo przyswajalnej postaci. Znajdziemy w nim także cynę, wanad, srebro i molibden, niewielkie ilości witamin A, B, C, PP i K oraz cenne aminokwasy, białka i enzymy. Szczególną popularnością cieszy się miód spadziowy jodłowy, który zawiera gwajakol – substancję o właściwościach wykrztuśnych i antybakteryjnych.

Tajemnice miodu spadziowego

Miód spadziowy jest mniej kaloryczny niż cukier (a przy tym zawiera więcej węglowodanów), dlatego można go stosować do słodzenia herbaty czy wypieków. Dzięki temu, że miód spadziowy chroni zęby przed powstawaniem kamienia nazębnego, jest polecany przez stomatologów jako alternatywa dla cukru. 

Wiemy już, jak stosować miód spadziowy, a czy wiesz, kiedy się zbiera ten gatunek miodu? Wszystko zależy od występowania warunków sprzyjających powstawaniu spadzi. Najczęściej zbiory są prowadzone latem, a czasami jesienią. Spadź nie występuje jednak corocznie, a w niektórych regionach pojawia się co kilka lat. Tym, co wyróżnia miód spadziowy, jest cena, która przewyższa koszt miodów nektarowych. Spadź jest dla pszczół bardzo atrakcyjnym pożytkiem, szczególnie jeśli jej zbiorom towarzyszy dobra pogoda. Ze względu na ograniczoną dostępność i unikalne właściwości miody spadziowe nazywane są królewskimi – taki tytuł zobowiązuje!

Jak rozpoznać miód spadziowy?

Czym wyróżnia się miód spadziowy i jak rozpoznać ten prawdziwy? Miód ze spadzi jest zazwyczaj znacznie ciemniejszy od miodów nektarowych, wyróżnia się również smakiem i aromatem. Miód spadziowy iglasty cechuje wyczuwalna żywiczna nuta oraz zielonkawy lub szary odcień. Miód ten jest również stosunkowo mało słodki, gdyż wyróżnia się niższą zawartością glukozy w stosunku do wody. Jeśli zależy Ci na prawdziwym miodzie spadziowym, wcale nie musisz daleko szukać – w Świecie Miodów znajdziesz wyłącznie prawdziwe miody spadziowe z najlepszych polskich pasiek!

Powiązane artykuły blogowe
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl