Cóż znaczy łyżeczka miodu w zbilansowanej diecie? Niewiele biorąc pod uwagę kaloryczność miodu, wiele, jeśli spojrzymy na to z szerszej — prozdrowotnej perspektywy. Czy to oznacza, że nie musimy zaprzątać sobie głowy kalorycznością miodu, folgując miłości tej naturalnej pszczelej słodyczy? Czy miód tuczy, ile kalorii ma miód, czy i w czym lepszy jest od białego cukru? Cóż... właściwe pytanie, wymagają kompetentnych odpowiedzi.
Miód naturalny — składniki i właściwości.
Wypada zacząć od krótkiego przypomnienia składu oraz podstawowych zalet suplementacji miodu naturalnego. Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów, a zasadniczo cukrów prostych (fruktoza i glukoza) oraz wody (około 20%). Oprócz nich miód naturalny zawiera:
- składniki mineralne — w tym fosfor, magnez, potas, fosfor, wapń, sód, a także, jod, żelazo, miedź, mangan oraz cynk,
- witaminy — szczególnie z grupy B, ale również C, K, A.
- substancje o właściwościach bakteriobójczych,
- enzymy i kwasy organiczne,
- barwniki oraz olejki eteryczne,
- w ilościach nieznacznych: fosfolipidy, kwasy tłuszczowe, białka, sterole,
Jak widać, miód bogaty jest nie tylko w cukry proste, ale również wiele mikroskładników wspomagających nasz organizm na różnych płaszczyznach, zwiększając jego odporność. Działając antybakteryjnie, antyseptycznie, profilaktycznie, a często również doraźnie w wielu przypadłościach chorobowych. Prawdziwy miód w tyle pozostawia zwykły cukier, nie tylko z uwagi na znacznie niższy indeks glikemiczny, podobną kaloryczność czy wartości odżywcze, ale także ograniczony (vs biały cukier) wzrost poziomu glukozy we krwi, proste węglowodany, spory pakiet witamin oraz ogromne spektrum prozdrowotnych właściwości.
Ile kalorii ma miód i czy cukier jest od niego zdrowszy?
Kaloryczność miodu jest różna, podobnie jak różne są gatunki miodu. Miód manuka, miód faceliowy, miód spadziowy — każdy z nich posiada inną zawartość kalorii, mieszczącą się w pewnym ogólnie przyjętym zakresie. Średnia kaloryczność miodowa wynosi około 320 kcal na 100 g miodu. Większość miodów mieści się w przedziale 300 - 340 kcal w 100g produktu. Chociaż kalorie to zaledwie drobnostka w ogromnej skali przewag miodu nad cukrem, warto pokusić się o krótkie porównanie obu. Otóż... w przypadku pospolitego cukru kaloryczność (w 100g produktu) wynosi w granicach 400 kcal!
Jak łatwo zauważyć, miód pszczeli wypada w tym porównaniu korzystniej, a przecież spożycie miodu niesie za sobą również szereg prozdrowotnych zalet, czego o cukrze powiedzieć nie można. Jeśli więc mamy wybierać, czy używać cukru, czy jeść miód, to zdecydowanie powinniśmy postawić na to drugie. Nie tylko ze względu na istotny parametr każdej diety „mniej kalorii”, ale przede wszystkim wpływ, jaki ten niesamowity pszczeli produkt wywiera na cały organizm człowieka. Miód naturalny zaliczany jest do najcenniejszych produktów pochodzenia zwierzęcego i dlatego powinien być spożywany przez każdego — w rozsądnych ilościach oczywiście!
Ile waży wspomniana łyżeczka miodu i jak ma się to do naszej diety?
Jak mówi Pan Google, średnia łyżeczka miodu waży około 12-15 g (stołowa), co w przeliczeniu na kaloryczność daje około 30-40 kcal. Dla porównania taka sama łyżeczka cukru to około 45-50 kcal! Należy przy tym pamiętać, że od wielu już lat cukier uważa się za „złe” kalorie, czego o miodzie powiedzieć nie można. Oczywiście kalorie w diecie to nie wszystko. Znajdą się i tacy, którzy to porównanie zbagatelizują, stwierdzając, że zasadniczo tak miód jak i cukier mają praktycznie tyle samo kalorii. Jeszcze raz przypominam — kalorie to nie wszystko!
No dobrze, ale jakie jest tak naprawdę nasze realne zapotrzebowanie kaloryczne na miód pszczeli? Cóż, to zależy od nas samych, naszej diety, czy uwarunkowań zdrowotnych. Jedna łyżeczka miodu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, ale... Jak dobrze wiemy, miód zawiera cukry proste, które mogą mieć negatywny wpływ na samopoczucie osób chorujących na cukrzycę. I chociaż cukier indeks glikemiczny ma na znacznie wyższym poziomie (100 IG), to miód z uwagi na swój skład (średnio 50-60 IG), również podnosi poziom glukozy, co przy cukrzycy może mieć istotne znaczenie.
Czy miód tuczy i ile powinno się go spożywać?
Co do samych kalorii oraz węglowodanów, tu dramatu nie ma. Można uznać, że miód to zdrowe kalorie (węglowodany proste), ale nawet jego spożywaniu musi towarzyszyć umiar. I to, pomimo że należy do produktów wydajnych, o odczuwalnej słodyczy oraz stosunkowo niskim (jak na swój charakter) indeksie glikemicznym. Jak to jest na prawdę, czy miód tuczy? Spożywany w dużych ilościach zapewne tak, to przecież niemal czysty cukier, zawierający w sobie sporo kalorii. Niemniej polecamy i doradzamy jego regularną suplementację. Miód pszczeli (nie ten hipermarketowy — miód sztuczny) rozsądnie dawkowany, to samo zdrowie. Szczególnie polecamy suplementację w formie łyżeczki miodu rozrobionego z wodą rano i wieczorem, dla odporności, zdrowia i smaku!