swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zajrzyj do zakładki PROMOCJE i nie przegap dobrych okazji!

 

Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miód Nawłociowy

„Mimozami jesień się zaczyna…”

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, o czym śpiewa Czesław Niemen w jednej ze swoich najsłynniejszych piosenek? Mimoza, którą „jesień się zaczyna”, to po prostu inna nazwa nawłoci pospolitej, czyli miododajnej rośliny kwitnącej od końca lata aż do późnej jesieni. W tym czasie pszczoły zazwyczaj przygotowują się już do zimy, co sprawia, że miód nawłociowy jest produktem unikatowym i trudniej dostępnym niż inne odmiany miodów. Aby wyprodukować miód z mimozy, pszczelarze później rozpoczynają przygotowywanie pszczół do zimowli. Co ciekawe, chyba nie ma innej rośliny miododajnej, która miałaby tak wiele przydomków. Oprócz wspomnianej już mimozy nawłoć bywa również nazywana złotą rózgą, złotą dziewicą, złotnikiem, uraszem i włocią.

Jak smakuje miód nawłociowy?

Jeśli szukasz słodkiego miodu z przyjemną cytrusową nutą, miód nawłociowy to odmiana, która z pewnością rozanieli Twoje kubki smakowe! Oprócz nuty kwaskowej ta odmiana zawiera również charakterystyczne gorzkawe akordy, które doskonale komponują się ze słodyczą miodu. Kolor miodu nawłociowego jest słomkowożółty lub jasnobursztynowy. Miód z mimozy dość szybko krystalizuje, tworząc kremową masę, idealną do tostów czy musów owocowych. Charakterystyczną cechą tego miodu jest również jego zapach – pachnie przyjemnie kwiatami nawłoci, przywodząc na myśl ostatnie dni wakacji.

Nawłoć i gryka – duet idealny!

Miód z nawłoci występuje zarówno w formie czystej, jak i pod postacią aromatycznych kompozycji. Popularną odmianą jest miód nawłociowo-gryczany, który pszczoły produkują z nektaru pozyskanego z kwiatów nawłoci i gryki. Miód ten łączy w sobie najlepsze cechy obu odmian – z przewagą atrybutów typowych dla kwiatów nawłoci. W smaku jest słodki z nutami gorzkawo-kwaskowymi, lecz można w nim także wyczuć lekko piekący posmak, charakterystyczny dla miodu gryczanego. Wypróbuj klasyczny miód nawłociowy w swojej kuchni lub zachwyć się słodkim przysmakiem z domieszką miodu z gryki!

Powiązane artykuły blogowe
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl