Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?
Działamy od 2011 roku, mamy więc już 12 lat doświadczenia na polskim rynku.
Wszystkie nasze produkty są dostępne od ręki, dlatego możesz liczyć na ekspresową dostawę!
Skorzystaj z darmowej dostawy
już od 349 zł!
Miód Chabrowy
Chabrowa słodycz
Nie każdy z nas wie, że pszczoła w inny sposób niż człowiek dostrzega kolory. I choć widzi nawet ultrafiolet, w wyraźny sposób może zobaczyć zaledwie kilka innych barw – białą, czarną, żółtą, a także niebieską. Być może to właśnie ta optyczna uroda owada przyczynia się do tego, że chętnie zbiera nektar z chabra bławatka. Intensywna barwa kwiatów zachęca nasze małe przyjaciółki do podfrunięcia, zebrania najcenniejszej zawartości rośliny i powrotu do ula, gdzie robotnice przerobią to na wartościowy miód chabrowy.
Centaurea cyanus, nasz swojski bławatek
Centaurea cyanus – tak brzmi łacińska nazwa chabra bławatka, pod którą znajdziemy go w zielniku. Jeśli wczytamy się dalej w informacje o tej uroczej roślinie, dowiemy się na przykład, że należy do grupy kwiatów jednorocznych, z rodziny astrowatych. Chabry bławatki swoim intensywnym kwieciem zdobią rodzime pola i łąki w okresie od maja do sierpnia. I choć widok pól obsianych chabrami jest niezwykle idylliczny, w rzeczywistości chaber bławatek jest… chwastem.
Warto także przypomnieć sobie, że od nazwy kwiatka zaczerpnięto określenie koloru chabrowego – intensywnej, szlachetnej, ciemnej barwy niebieskiego. Chaber zalicza się do roślin miododajnych, inaczej mówiąc: pszczoły go lubią i mają z niego pożytek. Z nektaru bławatkowego w zaciszu czterech ścian ula powstaje aromatyczny i niezwykle smaczny miód chabrowy.
Chabrowe miody i kosmetyki
Niepozorny, nielubiany przez rolników chwast o nazwie chaber bławatek to roślina o cudownych właściwościach. Jego walory antybakteryjne i przeciwzapalne znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – jest dodawany do żelu pod prysznic, kremów, toników czy mleczek do twarzy. Zdolność zaś łagodzenia podrażnień, zmniejszania obrzęków i opuchlizny sprawiła, że wyciąg z chabra bławatka to jeden ze skuteczniejszych naturalnych składników kremów pod oczy.
Kosmetyki produkuje się nie tylko z wyciągu z chabrów, ale także bezpośrednio z miodu pszczelego z tej rośliny. O cudownych właściwościach bławatka wiedzą także pszczoły, dlatego podbierają cenny nektar z tych kwiatów. A o zaletach miodu chabrowego wiemy my, ludzie, a w szczególności pszczelarze.
Kilka ciekawostek o smaku i aromacie miodu chabrowego
Miód chabrowy jest ciemnym miodem o intensywnym smaku. Niektórzy twierdzą, że jest lekko ostry, co – poza szczyptą pikanterii – dodaje mu też charakteru i wyjątkowości. Jest gorzkawy, ale łagodnieje z czasem i nabiera słodkawych nut w miarę dojrzewania. Stworzony do jedzenia łyżeczką ze słoika, ale i jako wisienka na torcie ciasta z dodatkiem miodu. Słodycz miodu chabrowego doskonale wpisuje się w smak wypieku, a odrobina goryczki wzbogaca deser.
Nietypowy smak chabrowego przysmaku idzie w parze z miodowym, dosyć standardowym kolorem: to specyfik żółty, lekko bursztynowy, może być herbaciany – aż po jasnobrązowe tony. Ale gdy przyjrzymy mu się bliżej i weźmiemy go pod światło, zauważymy i zielonkawe refleksy (choć łatwiej dostrzec tę barwę pszczelarzowi jeszcze na etapie plastrów).
Miód chabrowy jest gęsty i lepki, dlatego niektórzy lubią go rozcieńczać wodą. Aby go rozrzedzić, ale bez utraty prozdrowotnych składników, sugerujemy proporcję łyżeczki miodu na pół szklanki wody. Po wymieszaniu napoju odczekajmy kilka godzin przed jego spożyciem. Na zdrowie!
Czy miód chabrowy jest zdrowy?
Jaką wiedzą na temat właściwości miodu chabrowego posiada każdy z nas? Zapewne niewielką, ponieważ miód ten należy do rzadko spotykanych, a kiedy już pojawia się w sprzedaży, rozchodzi się niczym świeże bułeczki!
Jedno jest pewne – miód chabrowy jest zdrowy. Dlaczego możemy postawić taką tezę? Ponieważ ma bogaty skład, w którym znalazły się:
- Cukry proste;
- Kwasy organiczne;
- Aminokwasy;
- Białka;
- Olejki eteryczne;
- Pierwiastki (potas, wapń, fosfor i sód);
- Enzymy, w tym lizozym.
Lizozym w miodzie chabrowym
Miód chabrowy bez wątpienia należy do nadzwyczajnych miodów, choćby dlatego, że ma on największą ze wszystkich rodzajów słodkiego owocu pracy pszczół zawartość lizozymu. Ta substancja jest białkiem enzymatycznym, które stanowi budulec licznych błon komórkowych i tkanek w organizmach zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.
To właśnie dzięki wysokiej zawartości lizozymu miód z bławatka może poszczycić się właściwościami:
- antybakteryjnymi,
- przeciwgrzybiczymi.
Wzmacnia też odporność.
Komu miód chabrowy, komu?
Miodek chabrowy sprawdzi się nie tylko jako pyszny dodatek do chleba czy herbaty. Jego cechy, w tym wysoka zawartość wspomnianego lizozymu, czynią go naturalnym produktem leczniczym, który wspomaga nas w infekcjach dróg oddechowych lub układu moczowego, niezależnie od tego, czy są one wywołane przez bakterie, wirusy czy grzyby.
Miód bławatkowy doskonale wspomaga także działanie układu immunologicznego, dlatego słoiczki pełne tego rarytasu powinny zapełnić spiżarnię osób o obniżonej odporności i często gościć na naszych stołach w sezonie infekcyjnym. Wpływ miodu chabrowego na odporność sprawia, że warto go także podawać naszym dzieciom, które ukończyły 1 rok życia.
Jak spożywać miód z bławatka?
Znając właściwości miodu chabrowego, wielu z nas będzie chciało mieć w zapasie na zimę choćby jeden słoik tego stworzonego przez naturę leku i słodyczy w jednym. Podpowiadamy, że miód chabrowy warto nabyć w momencie, gdy tylko pojawi się w sprzedaży, ponieważ popyt na niego jest ogromy, a zapewniana przez pszczoły podaż niewielka. Gdy już będziemy szczęśliwymi posiadaczami słoiczków z cenną zawartością, warto wiedzieć, jak serwować miód bławatkowy. Oczywiście możemy, podobnie jak w przypadku każdego innego miodu, zjadać jego łyżkę na czczo, słodzić nim herbatę i smarować pieczywo, ale... Najskuteczniejszym sposobem suplementacji jest wypicie miodu rozrobionego z wodą, w stosunku 1 łyżeczka stołowa na pół szklanki wody. W ten sposób aktywujemy najwięcej aktywnych prozdrowotnych właściwości tego pszczelego eliksiru.
Oprócz tego miód chabrowy świetnie sprawdzi się w letnim menu. Z jego udziałem powstaną domowe cytrynowo-miodowe lemoniady, a także aromatyczne marynaty do grilla. Warto wspomnieć o lekkiej bławatkowej goryczce tego miodu (nie tak wyczuwalnej jak w miodzie gryczanym), która czyni go niezastąpionym dodatkiem do grillowanych mięs czy ryb.