Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Ładowanie...
Popularne wpisy
Choć miód wrzosowy nadal nie jest szczególnie popularny, coraz więcej osób zachwyca się jego konsystencją, smakiem i właściwościami. Miód z polskich wrzosowisk to produkt unikalny i niszowy, który stanie się ozdobą Twojej spiżarni oraz magicznym składnikiem ciast, smoothies i herbat. Na co działa miód wrzosowy, co wpływa na jego cenę i w jaki sposób go spożywać?
Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.
Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.
Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.
Miód wrzosowy, zwany przez znawców 'Królem Miodów', 'Panem pól wrzosowych', 'Płynnym bursztynem'. Aksamitny i delikatny w smaku, lekko gorzki ze słodkim dnem, z wyczuwalną nutą ostrości w oddali.
Miód wrzosowy, zwany przez znawców 'Królem Miodów', 'Panem pól wrzosowych', 'Płynnym bursztynem'. Aksamitny i delikatny w smaku, lAekko gorzki ze słodkim dnem, z wyczuwalną nutą ostrości w oddali.
Miód wrzosowy, zwany przez znawców 'Królem Miodów', 'Panem pól wrzosowych', 'Płynnym bursztynem'. Aksamitny i delikatny w smaku, lekko gorzki ze słodkim dnem, z wyczuwalną nutą ostrości w oddali.
Nasza nazwa zobowiązuje, dlatego w Świecie Miodów stawiamy na różnorodność. Obok znanych i lubianych miodów lipowych czy akacjowych nie mogło więc zabraknąć unikalnych miodów wrzosowych, których konsystencja przypomina galaretkę. Ze względu na małą liczbę wrzosowisk w Polsce miód wrzosowy dostępny jest w ofercie nielicznych pasiek, co czyni go jeszcze bardziej wyjątkowym. Idealny dla miłośników niepospolitych miodów, urzeczonych zapachem wrzosu i otwartych na nowe doznania smakowe.
Miód wrzosowy pozyskuje się w okresie wakacyjnym – od lipca do września. Nektar zbierany przez pszczoły ma żelową konsystencję, która w trakcie krystalizacji zmienia się w drobnoziarnistą. Aromatyczny miód wrzosowy wyróżnia się silnym zapachem kwiatów wrzosu i lekko gorzkawym smakiem z wyczuwalnymi nutami słodyczy i ostrości. Jego cechą charakterystyczną jest również kolor, określany najczęściej jako bursztynowy, czerwono-bursztynowy lub brunatny z rubinowym odcieniem. Po skrystalizowaniu staje się zwykle pomarańczowy, a niekiedy ciemnobrunatny.
Miód wrzosowy możesz wykorzystywać dokładnie tak, jak lubisz – dodając do kawy, ciasta, herbaty czy kakao albo jedząc prosto ze słoiczka. Ten gatunek miodu doskonale komponuje się również z owsianką lub jogurtem i może stanowić bazę do sosów słodko-kwaśnych i marynat do mięs. Świat Miodów to miejsce otwarte na bogactwo cudów, jakie daje nam natura. Rozsmakuj się w naturalnej słodyczy i odkryj tradycyjny miód wrzosowy drahimski z powiatu drawskiego, miód z okolic Beskidu Żywieckiego oraz inne regionalne miody wrzosowe pochodzące z najlepszych polskich pasiek. Pragniemy inspirować Was do odkrywania nowych smaków i zachęcać do eksperymentowania z wieloma odmianami miodów. Kolekcjonujemy zachwyty naszych klientów, a każde zauroczenie zakupionym produktem jest jak miód na nasze serce!
Miód wrzosowy słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminę A, kwas foliowy, cholinę, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, chlor, magnez, żelazo, potas, sód i wapń. Regularnie stosowany miód wrzosowy wykazuje łagodne właściwości lecznicze, przede wszystkim antybakteryjne i przeciwutleniające. Warto więc wprowadzić ten składnik jako element zróżnicowanej diety i czerpać korzyści nie tylko z jego walorów smakowych.
Dzięki działaniu antyseptycznemu i moczopędnemu miód wrzosowy chroni układ moczowy, dlatego można go stosować pomocniczo w chorobach nerek, pęcherza i prostaty. Jak większość miodów także nasz wrzosowy unikat korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodząc biegunkę, zaparcia oraz stany zapalne jelit i żołądka. To również świetny kompan w walce z przeziębieniem i bólem gardła. Jeśli dodajesz go do herbaty, upewnij się, że jest letnia, a jej temperatura nie przekracza 40°C – w innym przypadku miód wrzosowy straci swoje właściwości i zastosowanie.
Ze względu na trudną dostępność, miód wrzosowy jest droższy niż inne miody nektarowe. W naszym kraju wrzosowiska są czymś unikalnym – podobnie jak miód z nektaru wrzosu. Pozyskanie nektaru nie należy więc do najłatwiejszych. Pszczelarze często transportują ule w bory lub na poligony wojskowe, gdzie pojawia się kolejny problem: brak wody. Zadbanie o odpowiednie nawodnienie pszczół to jednak dopiero połowa sukcesu, gdyż miód wrzosowy wyróżnia się wyjątkową gęstością, przez co wymaga podwójnego wirowania i zastosowania specjalnego sprzętu do rozluźniania ramek.
Na cenę miodu wrzosowego wpływa wiele czynników, jednak kto raz spróbował tego niszowego przysmaku, z pewnością sięgnie po niego po raz kolejny. Pamiętaj przy tym, by uważać na podróbki i unikać słoików oferowanych przez sklepy spożywcze oraz duże markety. Na szczęście prawdziwy, naturalny miód wrzosowy z polskich pasiek znajdziesz w miodowej krainie, jaką jest niewątpliwie nasz sklep Świat Miodów.