34,90 zł

Miód z borówki amerykańskiej prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

93,90 zł

Miód gryczany - aromatyczny, w smaku ostry, lekko piekący, dzięki temu nadaje się do wonnych ciast i wypieków.

52,49 zł

Trudny do pozyskania i niezwykle rzadki miód. 

39,49 zł

Pyszny, niezwykle aromatyczny i wyjątkowy w smaku miód łąkowy.

Miód na przeziębienie i ból gardła – jak stosować?

  (0)

Miód naturalny od wieków stanowi domowe remedium na przeziębienie, drobne infekcje oraz ból gardła. Nasze mamy, ich mamy i babcie... im wszystkim znane było stosowanie miodu w stanach chorobowych. Miód na przeziębienie, aplikować można na kilka sposobów i dziś sobie je omówimy. Podobnie jak jego istotną rolę w naturalnej suplementacji. Budowaniu odporność organizmy poprzez regularne spożywanie miodu może być kluczowym czynnikiem ograniczającym w przyszłości infekcje, minimalizującym objawy przeziębienia, górnych dróg oddechowych, minimalizującym ich dotkliwość. Nieocenione działanie miodu pełnego prozdrowotnych właściwości doceniano już w starożytności. Czy przy obecnym rozwoju technologicznym oraz masowym dostępnie do wszelkiego rodzaju informacji, potrafimy wykorzystać tę wielopokoleniową wiedzę? Ograniczając objawy infekcji, albo podnosząc odporność organizmu naturalnymi sposobami, bez konieczności suplementacji łatwo dostępnych, farmaceutycznych, popularnych środków stosowanych? Sprawdźmy!

Miody akacjowe - znakomite wsparcie w infekcjach i przeziębieniach!

Właściwości prozdrowotne miodu naturalnego.

Zacznijmy może omówieniem spektrum działania miodu, koncentrując się wyłącznie na przypadłościach związanych z gardłem i infekcjami, bo to szczególnie interesujących temat. Okazuje się, że nie każdy miód jest równie skuteczny i polecany w tak wydawać by się mogło oczywistych przypadłościach. Dotyczy to szczególnie doraźnej suplementacji, która ma niewiele wspólnego z profilaktyką oraz regularną suplementacją, skutkującą zwiększeniem odporności organizmu.

Na czym więc owo doraźne działanie polega, w jakich przypadłościach pomaga i których miodów dotyczy? Jest kilka szczególnie polecanych gatunków, o właściwościach wspierających leczenie, kiedy doskwiera nam przeziębienie, katar, ból gardła, lub pochodne infekcje górnych dróg oddechowych, czy stanów grypowych. Część z nich, jak miód lipowy, miód spadziowy, miód gryczany, wielokwiatowy, albo tak lubiany przez dzieci miód akacjowy zna niemal każdy. Podobnie jak niedoceniany, ale równie skuteczny, tradycyjny miód wielokwiatowy, czy miody ze spadzi liściastej, iglastej oraz mieszanej. Każdy z wymienionych posiada udowodnione naukowo właściwości antybakteryjne oraz silne właściwości bakteriobójcze, dlatego pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, wspomagając tym samym nasz organizm w leczeniu przeziębienia oraz towarzyszącemu mu bólu gardła, zatok, obrzęk błon śluzowych itp.

Jest również wiele innych, mniej znanych gatunkowych miodów, które podobnie do wyżej wymienionych, mogą się pochwalić skutecznością w lecznictwie naturalnym. Niektóre z nich zbierane są w klimacie Śródziemnomorskim, jak zwalczające wirusy miód koprowy, eukaliptusowy, szałwiowy, tymiankowy czy jodłowy. Każdy z wymienionych gatunków, cechuje wysoka zawartość olejków eterycznych, co sprawia, że przyjmowane w naturalnej postaci lub stosowane w miodowych inhalacjach, mogą stanowić remedium na uporczywy kaszel, albo ból gardła.

Suplementacja miodem może również łagodzić objawy pośrednio powiązane z przeziębieniem i grypą, albo nasilające się w tym okresie, jak astma, ból głowy, stan zapalny. Miód radzi sobie nie tylko z objawami przeziębienia, ale wzmacnia organizm oraz układ odpornościowy, wykazując przy tym zbawienne działanie rozgrzewające, działanie napotne, a także bardzo ważne z perspektywy schorowanego pacjenta działanie uspokajające.

Przy okazji tego tematu, warto wspomnieć o licznych badaniach naukowych, potwierdzających ogromne spektrum leczniczych właściwości miodu. Nie bez powodu w kontekście tychże właściwości, przez wielu miód pszczeli nazywany jest "naturalnym antybiotykiem". To wcale nie oznacza, że mamy się nie wspomagać lekami dostępnymi w aptece, lub przepisanymi przez lekarza. Kuracja miodem pomaga i regeneruje organizm, ale niezależnie od rodzajów miodów, powinna stanowić jedynie naturalne wsparcie sztuki lekarskiej.

Miód z wodą i cyttryną na gardło!

Miód naturalny — regularna suplementacji i profilaktyka.

Zgodnie z popularnym powiedzeniem — lepiej zapobiegać, niż leczyć. To jedna z tych prawd, które zazwyczaj docierają do nas po szkodzie. Nawet wtedy nie zawsze uczymy się na popełnionych błędach, chociaż o tym, że miód pomaga w stanach chorobowych, wie chyba każdy. Wielka szkoda, bo jego regularne spożywanie, może znacząco zmniejszyć natężenie oraz częstotliwość występowania wielu infekcji, takich jak choćby przeziębienie, grypa albo ból gardła. Zastosowanie miodu w codziennej suplementacji nie sprowadza się jednak do zwyczajnego podjadania słodkiego nektaru ze słoika. Na szczęście nie jest też trudne, ani bardzo czasochłonne.

Nie ważne, czy w codziennej kuracji chcemy stosować miód wrzosowy (kto bogatemu zabroni), ze spadzi iglastej, miód malinowy albo powszechnie występujący miód rzepakowy. Najlepszą efektywność miodu uzyskamy, rozpuszczając go w letniej (poniżej 40 stopni) wodzie, w proporcjach 1-2 małych łyżeczek na pół szklanki płynu. Tak przygotowany napój przed wypiciem powinien odstać kilka godzin. Codzienna suplementacja miodem dostarcza składników odżywczych, wzmacniając organizm człowieka. Ten znany od pokoleń naturalny sposób budowania odporności, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym może zdziałać niemal cuda!

Sprawdzone domowe sposoby na ból gardła, przeziębienie, górne drogi oddechowe!

Oto domowe sposoby, jak radzić sobie z popularnymi infekcjami:

  • Miód w czystej postaci (1-2 łyżeczkę miodu, dwa razy dziennie) — powolne rozpuszczenie łyżeczki miodu w jamie ustnej i równie wolne połknięcie. Łagodzi infekcje gardła i pomaga na złośliwy kaszelek. Miód aplikowany w niewielkiej ilości bezpośrednio do nosa, pomaga w walce z katarem.
  • Woda z octem i miodem — do szklanki letniej wody (poniżej 40 stopni) należy dodać łyżkę miodu oraz solidną porcję octu jabłkowego. Pić małymi łykami kilka razy dziennie. Roztwór polecany na kaszel i w stanach zapalenia oskrzeli.
  • Syrop cebulowo miodowy — do przygotowania którego używamy 1-2 cebuli, miodu (2 łyżki) oraz 200-300 ml wody. Dokładny opis przygotowania syropu znajdziecie w internecie. Najważniejsze, że to naprawdę działa, a niektórym nawet smakuje. Każda babcia Wam powie, że na przeziębienie i kaszel najlepszy jest syrop z cebuli!
  • Miks miodowo-chrzanowy — to kolejne remedium na kaszelek, objawy bólu gardła i złe samopoczucie. Rodzaj miodu nie ma tu większego znaczenia, ale jak we wszystkich przypadkach najważniejsze jest to, żeby był naturalny i prawdziwy (na przykład za sprawą wysokiej aktywności enzymatycznej). Jak przygotować taki miks? To bardzo proste, należy miodzik zmieszać (50 g) ze startym chrzanem (również 50 g), a następnie odczekać czas jakiś. Przygotowany miks można jeść, ale nas najbardziej interesuje powstały sok, który należy pić w ilości 3 łyżeczek dziennie!
  • Mleko z koprem włoskim (lub czosnkiem) i miodem - chyba najbardziej znane remedium przeziębieniowe, serwowane przede wszystkim dzieciom. Oczywiście i w tym przypadku mleko nie może być za ciepłe, ponieważ miód na przeziebienie działa tylko wtedy, jeśli nie zostanie przegrzany. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, do mleka dodaj produkty (koper lub czosnek, albo oba), następnie przegotuj i poczekaj aż ostygnie, osiągając około 36-40 stopni Celsjusza (zupełnie jak temperatura ciała — to nie przypadek). Tak przygotowany napój możesz pić wielokrotnie w ciągu dnia, nawet wieczorem, kiedy pomaga nam zasnąć.

Tak mało czasu, tak dużo wiedzy. Z pewnością nie powiedzieliśmy o wszystkim, raczej ledwo liznęliśmy temat, ale mam nadzieję, że zmotywowaliśmy Państwa do codziennej suplementacji miodem, czyli najlepszym przepisie na dobre samopoczucie.

WYBRANE PRODUKTY Z KATEGORII MIODÓW POLSKICH

49,90 zł

Miód rzepakowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

44,90 zł

To jeden z najpopularniejszych miodów w naszym kraju. Bardzo szybko krystalizuje, łagodny w smaku i zapachu.

122,90 zł

Miód fenkułowy, z nektaru kwiatów kopru włoskiego.

93,90 zł

Miód gryczany - aromatyczny, w smaku ostry, lekko piekący, dzięki temu nadaje się do wonnych ciast i wypieków.

83,49 zł

Miód cząbrowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

28,90 zł

Ziołomiód z Kwiatu Czarnego Bzu prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

95,49 zł

Pyszny miód spadziowy Swojskich Miodów jest wyjątkowy, ponieważ zawiera mieszankę spadzi iglastej i liściastej.

39,49 zł

Miód nawłociowy jest stosunkowo rzadką odmianą miodu w Polsce. Powstaje z nektaru rośliny potocznie nazywanej mimozą. Kwiaty nawłoci kwitną na przełomie sierpnia i września, aż do późnej jesieni, nawet do pierwszych przymrozków, dzięki czemu pszczoły mogą przetrwać zimę.

Komentarze (0)
z 0

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Góra