swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Krzew manuka – cudowny krzew Nowej Zelandii

Produkt dnia
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health

242,00 zł

Cena regularna: 304,00 zł

szt.

Krzew manuka (Leptospermum scoparium) to endemiczna roślina występująca głównie na terenie Nowej Zelandii. W związku z tym, że kilkadziesiąt milionów lat temu Nowa Zelandia oddzieliła się od Gondwandy, wiele zwierząt i roślin nowozelandzkich nie występuje dziś w pozostałych rejonach świata. Takie organizmy nazywamy endemitami – żyją one na ograniczonym obszarze i są charakterystyczne dla danego regionu. Do nowozelandzkich endemitów zaliczamy między innymi ptaka kiwi, papugę kea i słynny krzew manuka. Zastosowanie miodu z krzewu manuka jest coraz bardziej popularne, dlatego warto dowiedzieć się nieco więcej o pochodzeniu tego wyjątkowego miodu.

Jak wygląda krzew manuka i czym się wyróżnia?

Nawet jeśli nie jesteś świadomy tego, jak wygląda krzew manuka, z pewnością niejednokrotnie widziałeś jego zdjęcia w internecie. Roślina ta występuje na terenie całej Nowej Zelandii, lecz można ją spotkać również w południowo-wschodniej Australii. Ten łatwo rozmnażający się krzew o wysokości 2-5 metrów jest wiecznie zieloną rośliną wyróżniającą się gęstym ugałęzieniem i małymi liśćmi. Charakterystyczne dla krzewu są białe lub delikatnie zaróżowione kwiaty, które przypominają pięcioramienną gwiazdę. Krzew manuka wykazuje wysoką odporność na wiatr i bardzo trudne warunki glebowe, choć preferuje silnie kwasową glebę. Manuka zakwita tylko raz do roku.

Nazwa krzewu pochodzi z języka plemienia Maori i jest używana głównie przez Nowozelandczyków. W Australii, gdzie również rośnie krzew manuka, nazywa się go zwykle drzewem herbacianym, co jest nawiązaniem do kapitana Jamesa Cooka, który chętnie pijał herbatę z liści krzewu. Warto zauważyć, że miody z krzewów nowozelandzkich i australijskich nie są identyczne, a te drugie są znacznie rzadsze. Wynika to głównie z faktu, że podczas gdy w Nowej Zelandii występuje wyłącznie jeden gatunek krzewu manuka o nazwie Leptospermum scoparium, w Australii znajdziemy aż 85 różnych gatunków tego krzewu rosnących blisko siebie, co może wpływać na niejednorodność miodu. Certyfikowany miód manuka pozyskiwany jest wyłącznie z Leptospermum scoparium.

Jak pozyskuje się miód z krzewu manuka?

Miód z krzewu manuka pozyskuje się z pyłku kwiatowego rośliny. Pszczoły zbierają nektar z manuki tylko przez kilka tygodni w roku – w okresie od listopada do stycznia. Zanim pobrany z plastra miód trafi do słoika, musi przejść szereg testów jakości, w których zostanie między innymi określona zawartość methylglyoxalu przypadająca na kilogram miodu. Jednym z głównych producentów miodu manuka jest Manuka Health New Zealand, który stosuje własną metodę certyfikacji znaną jako MGO™. Metoda ta pozwala nie tylko precyzyjnie określić ilość methylglyoxalu w miodzie, lecz także zapewnia wiarygodność i powtarzalność, dlatego cieszy się akredytacją rządu Nowej Zelandii.

Ile kosztuje miód manuka?

Czym jeszcze wyróżnia się krzew manuka? Właściwości miodu zawierającego wysokie stężenie MGO, krótki czas kwitnienia rośliny, wieloetapowy proces testowania i certyfikowania oraz wymagające warunki transportu – wszystko to wpływa na stosunkowo wysoką cenę miodu z krzewu manuka. Warto jednak pamiętać, że cena idzie w parze z jakością, dlatego tańsze produkty sprzedawane jako „miód manuka”, które nie mają stosownych certyfikatów i pochodzą z niewiadomych źródeł, powinny zawsze budzić wątpliwości kupującego.

Krzew manuka w Polsce – czy to ma sens?

W internecie można dziś znaleźć wszystko, także nasiona Leptospermum scoparium do zasadzenia we własnym ogrodzie. Krzew manuka w Polsce może jednak nie przeżyć ze względu na warunki atmosferyczne odmienne od tych panujących w Nowej Zelandii. Problemem są przede wszystkim niskie temperatury, gdyż krzew manuka nie toleruje temperatur niższych niż -8°C. Roślina nie przepada również za suszą. Nie ma także szans na wyprodukowanie jednorodnego miodu manuka z krzewu zasadzonego w przydomowym ogrodzie ze względu na zróżnicowanie roślinności miododajnej występującej w Polsce. Nawet gdyby udało się wyprodukować miód, nie ma mowy o wysokiej zawartości MGO, która wynika ze specyficznych warunków charakterystycznych dla Nowej Zelandii.

WYBRANE PRODUKTY Z OFERTY MIODÓW MANUKA

 

{hook h='pShowBlogGetProducts' mod='pshowblog' limit='8' products='8272,8274,5385,5388'}

Polecane artykuły:
Nasze Bestesllery
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health

242,00 zł

Cena regularna: 304,00 zł

szt.
Zestaw 2 x Miód Manuka MGO 400+ 500g Manuka Health
Zestaw 2 x Miód Manuka MGO 400+ 500g Manuka Health

477,00 zł

Cena regularna: 604,00 zł

szt.
Miód Manuka MGO™ 400+ 250g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 250g Manuka Health

129,00 zł

Cena regularna: 158,00 zł

szt.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g Manuka Health

384,00 zł

Cena regularna: 410,00 zł

szt.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl