Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Ładowanie...
Popularne wpisy
Miód borówkowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.
Pisaliśmy ostatnio o miodzie kminkowym, uznawanym za jeden z najrzadszych polskich miodów gatunkowych. Jednym z naj, ale bynajmniej nie najrzadszym, bo miano to można przypisać innemu miodowi. Tak niespotykanemu i egzotycznemu, że gdyby nie nowoczesne rolnictwo i moda na borówkę amerykańską, nigdy nie wszedłby w poczet polskich miodów wysokoodmianowych. Tak, dobrze czytacie, dziś opowiem Wam o miodzie borówkowym, pozyskiwanym z nektaru kwiatów borówki amerykańskiej, uprawianej na rodzimych plantacjach od paru dobrych lat.
Kuzynka czarnej jagody, nazywana potocznie borówką wysoką, nie należy do roślin wysoce miododajnych, dlatego też miodu borówkowego nie znajdziecie w byle sklepie, a jedynie wyspecjalizowanych sklepach miodowych, takich jak swiatmiodow.pl. Owoc borówki amerykańskiej znacie znakomicie, mało kto jest w stanie oprzeć się tej słodyczy i niesamowitemu smakowi. Podobnie jest z miodem, z tą jedynie różnicą, że produkowany jest nie z owoców borówki, ale nektarujących kwiatów tej pospolitej amerykańskiej rośliny uprawnej. Borówka amerykańska kwitnie wiosną, ale jak już wspominałem, nie jest specjalnie szczodra. Pozyskanie miodu borówkowego wymaga więc dużo pracy i zaangażowania. Nie tylko pszczół, ale także pszczelarzy.
Z pewnością mało kto domyśla się — ironia — że miód z borówki należy do najsłodszych znanych miodów gatunkowych. Jasne, że musi być słodki, wszak soczysta słodycz borówki amerykańskiej znana jest jak świat długi i szeroki. Miód borówkowy smakiem ciut przypomina owoc borówki, o ile wiemy, co jemy. Podobnie jest z borówkowym aromatem, unoszącym się delikatnie nad miodem. Miód z borówki amerykańskiej krystalizuje stosunkowo szybko. Zawdzięcza to wysokiej zawartości cukrów prostych. Chociaż należy do miodów szybko krystalizujących, z pewnością nie dorównuje w tym względzie pospolitemu rzepakowi. Kiedy zmienia konsystencję i staje się krupcem, zmienia się również jego barwa z jasnożółtej na ciemnokremową.
Jak wszystkie miody, również i ten zawiera cały przekrój dobroczynnych składników, na czele z cukrami prostymi – fruktozą oraz glukozą. Znajdziemy w nim również flawonoidy i antyoksydanty, a także kwas foliowy oraz bogactwo (jak na miód) witaminy A i B. Jak większość miodów, również i ten nie jest polecany dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz diabetykom, szczególnie insulino zależnym. Osoby chorujące na cukrzycę przed spożyciem powinny skonsultować się z lekarzem.
Jak łatwo zauważyć, miód z borówki amerykańskiej ma nie tylko szereg zalet smakowych, ale i prozdrowotnych. Każdy szanujący się fan miodów powinien posmakować tego wyjątkowego miodowego specjału!