Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Ładowanie...
Popularne wpisy
Miody spadziowe - miód ze spadzi iglastej
Miód spadziowy liściasty z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.
Miód spadziowy z drzew iglastych, to król wśród polskich miodów. Jego smak łagodny i wonny przypomina zapach lasu jodłowego. Pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew.
Pyszny miód spadziowy Swojskich Miodów jest wyjątkowy, ponieważ zawiera mieszankę spadzi iglastej i liściastej.
Miód ze spadzi iglastej, prosto z Masłowskiego pasma Gór Świętokrzyskich. Miód z 2018 roku.
Zamierzasz sięgnąć po miód spadziowy, czy już wiesz, z czego jest pozyskiwany? Miody spadziowe nie powstają z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów. Spadź, nazywana też rosą miodową, jest bowiem przetworzonym przez owady sokiem drzewnym, który mszyce, czerwce i miodówki pozostawiają na igłach i liściach. Dzięki temu, że owady trawią jedynie białka z soku, spadź jest bogata w cukry, które przyciągają pszczoły. Robotnice zbierają spadź ze świerka, modrzewia, jodły, dębu, klonu, lipy lub innych drzew, a następnie transportują ją do ula, skąd później trafia do słoików. Alternatywą dla czystego miodu spadziowego jest miód nektarowo-spadziowy będący połączeniem obu rodzajów miodu.
Pszczoły produkują miody spadziowe z rosy miodowej pozyskiwanej w lasach, dlatego można w nich wyczuć łagodny zapach żywicy i igliwia. W związku z tym, że pszczoły pozyskują spadź z wielu gatunków drzew, wyróżniamy miody spadziowe iglaste i liściaste. Te pierwsze cechują się łagodnym smakiem i ciemnym kolorem z zielonkawym lub szarym odcieniem. Miód spadziowy iglasty jest mało słodki, niekiedy gorzkawy lub kwaśny. Z kolei miód ze spadzi liściastej ma złocistożółty kolor, a jego cechą szczególną jest przyjemny kwiatowy zapach i specyficzny, nieco żywiczny smak. Co ciekawe, pszczoły zbierają spadź tylko w najczystszych lasach, co sprawia, że miody spadziowe są tak zdrowe i popularne.
Wiemy już, że miody spadziowe pachną łagodnie lasem lub kwiatami i są mało słodkie lub żywiczne w smaku. Jednak nie ulega wątpliwości, że różnią się od popularnych miodów nektarowych, które chętnie dodajemy do mleka, herbaty czy wypieków. Czy miód spadziowy też znajduje zastosowanie w kuchni? Oczywiście, że tak! Szczególnie popularna jest jego iglasta odmiana, która doskonale komponuje się z herbatami czarnymi i ziołowymi, korzennymi ciastami, mlecznymi koktajlami czy owocowymi owsiankami. Miód spadziowy możemy także wykorzystywać jako składnik sosu miodowo-musztardowego czy marynaty do mięs.
Dawno temu wierzono, że spadź to rosa spadająca z gwiazd na liście roślin. Za tę poetycką metaforę odpowiada rzymski historyk i pisarz Pliniusz Starszy, który – jak się okazuje – nie był jedyną osobą o tak bogatej wyobraźni. Choć już w 1740 roku francuski przyrodnik René Antoine Ferchault de Réaumur ustalił, że spadź jest wytwarzana przez mszyce, jeszcze w latach 60. XX wieku można było spotkać pszczelarzy wierzących, że spadź wydzielają drzewa i inne rośliny.
Dziś powszechnie wiadomo, że za powstawanie spadzi odpowiadają owady. Spadź i nektar składają się z tych samych cukrów: sacharozy, fruktozy i glukozy. Po pobraniu spadzi pszczoły przetwarzają ją tak samo jak nektar, częściowo rozrzedzając oraz wzbogacając enzymami i kwasami organicznymi pochodzącymi z własnych organizmów.
Warto jednak zauważyć, że miody spadziowe zawierają nawet 9 razy więcej biopierwiastków niż ich nektarowi kuzyni! Należą do nich wapń, potas, sód, magnez, fosfor i mangan, które w miodzie spadziowym występują w łatwo przyswajalnej postaci. Znajdziemy w nim także cynę, wanad, srebro i molibden, niewielkie ilości witamin A, B, C, PP i K oraz cenne aminokwasy, białka i enzymy. Szczególną popularnością cieszy się miód spadziowy jodłowy, który zawiera gwajakol – substancję o właściwościach wykrztuśnych i antybakteryjnych.
Miód spadziowy jest mniej kaloryczny niż cukier (a przy tym zawiera więcej węglowodanów), dlatego można go stosować do słodzenia herbaty czy wypieków. Dzięki temu, że miód spadziowy chroni zęby przed powstawaniem kamienia nazębnego, jest polecany przez stomatologów jako alternatywa dla cukru.
Wiemy już, jak stosować miód spadziowy, a czy wiesz, kiedy się zbiera ten gatunek miodu? Wszystko zależy od występowania warunków sprzyjających powstawaniu spadzi. Najczęściej zbiory są prowadzone latem, a czasami jesienią. Spadź nie występuje jednak corocznie, a w niektórych regionach pojawia się co kilka lat. Tym, co wyróżnia miód spadziowy, jest cena, która przewyższa koszt miodów nektarowych. Spadź jest dla pszczół bardzo atrakcyjnym pożytkiem, szczególnie jeśli jej zbiorom towarzyszy dobra pogoda. Ze względu na ograniczoną dostępność i unikalne właściwości miody spadziowe nazywane są królewskimi – taki tytuł zobowiązuje!
Czym wyróżnia się miód spadziowy i jak rozpoznać ten prawdziwy? Miód ze spadzi jest zazwyczaj znacznie ciemniejszy od miodów nektarowych, wyróżnia się również smakiem i aromatem. Miód spadziowy iglasty cechuje wyczuwalna żywiczna nuta oraz zielonkawy lub szary odcień. Miód ten jest również stosunkowo mało słodki, gdyż wyróżnia się niższą zawartością glukozy w stosunku do wody. Jeśli zależy Ci na prawdziwym miodzie spadziowym, wcale nie musisz daleko szukać – w Świecie Miodów znajdziesz wyłącznie prawdziwe miody spadziowe z najlepszych polskich pasiek!