Dziś zajmiemy się miodem gryczanym, jednym z najbardziej znanych miodów polskich, szczególnie cenionym za szerokie spectrum właściwości prozdrowotnych. To właśnie owe spektrum będzie dla nas szczególnie istotne, na nim się dziś skoncentrujemy.
Musicie wiedzieć, że miód z kwiatów gryki, zaraz po miodzie spadziowym, jest uznawany za najzdrowszy i polecany jako naturalna suplementacja w wielu schorzeniach. Co więcej, potocznie uważa się, że połączenie gryczanego miodu nektarowego ze spadzią, stanowi prozdrowotną bombę i stawia go na pierwszym miejscu pośród wszystkich miodów. Dziś jednak zajmiemy się wyłącznie gryką, bo jest o czym pisać i jest tego warta.
Miód gryczany jest wyjątkowy nie tylko z uwagi na swój specyficzny smak i barwę, o której opowiem innym razem, ale przede wszystkim dlatego, że stanowi remedium na wiele problemów zdrowotnych, często niezwykle skutecznie wspomagając proces leczenia.
NIE MA TO JAK RUTYNA!
Zacznijmy od Rutyny, ale nie takiej, która przytrafia się każdemu z nas w pacy czy w domu, tylko naturalnego związku pochodzenia roślinnego, będącego jednym z ważniejszych składników miodu gryczanego. Rutyna jest charakterystyczna dla samej gryki, jako rośliny i dlatego można ją znaleźć również w miodach gryczanych. Związek ten odpowiada za ochronę naczyń krwionośnych przed pękaniem, nie dopuszczając do wylewów, czy wybroczyn. Uszczelnia, a także oczyszcza naczynia włoskowate, dzięki czemu są bardziej wytrzymałe, a to z kolei zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych. Jeśli nie robi to na Was wrażenia, dodam, że przyspiesza również gojenie ran, nie tylko zewnętrznych, ale również wewnętrznych. Dzięki Rutynie zwiększa się również przyswajalność części aminokwasów i witamin. Nieźle, prawda?
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MIODU Z KWIATÓW GRYKI?
Serce – już o tym wspominałem, ale warto przypomnieć, że miody gryczane są pomocne w leczeniu naczyń krwionośnych i samego serca. Co więcej, to właśnie serce jest zazwyczaj głównym powodem zakupu i suplementacji miodu gryczanego, dlatego nawet miodowy laik, zapytany o miód na serce, bez wahania odpowie – gryczany! Ponoć znane są przypadki wyleczenia wrodzonych wad serca i naczyń krwionośnych przy pomocy kuracji miodem gryczanym.
Czynnikiem, odpowiadającym za ten stan rzeczy, są łatwo i szybko przyswajalne cukry proste, które poprzez krwiobieg, w krótkim czasie, z pominięciem wątroby odżywiają mięsień sercowy. To ich naturalna przewaga nad sacharozą, która musi najpierw ulec rozkładowi na glukozę i fruktozę.
Detoks – okazuje się, że dzięki suplementacji miodu, można ograniczyć szkodliwe działanie nikotyny, kawy, herbaty czy alkoholu. Właściwości detoksykujące posiada większość miodów, ale gryczany jest jednym z najskuteczniejszych. Pomaga również w oczyszczeniu organizmu z pierwiastków promieniotwórczych znajdujących się w kościach, tkankach miękkich, surowicy krwi oraz usunięciu z organizmu ołowiu.
Cukrzyca – czyli schorzenie, będące utrapienie milionów ludzi na całym świecie, zakłada unikanie cukru niemal pod każdą postacią. Miód gryczany posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego jego spożywanie zawsze należy skonsultować z lekarzem. Niemniej jednak miody gryczane należą do tych wyjątkowych miodów, które z uwagi na dużą, ponad 50% zawartość fruktozy, polecane są nawet osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną.
Układ oddechowy – Z uwagi na działanie przeciwzapalne, sprawdza się również w chorobach gardła i układu oddechowego. Pomaga w wydalaniu flegmy i jest często stosowany jako środek wykrztuśny i łagodzący kaszel.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
- Może być pomocny przy chorobach słuchu i wzroku,
- Z uwagi na dużą zawartość mikroelementów i łatwo przyswajalnej glukozy spełnia ważną rolę w leczeniu anemii,
- Wzmacnia układ immunologiczny i poprawia metabolizm,
- Wzmacnia odporność organizmu, odżywia mózg. Dodaje energii i sił witalnych, zapobiegając jednocześnie apatii i osłabieniu organizmu,
- Posiada właściwości odmładzające i regenerujące, dlatego często jest wykorzystywany w kosmetyce,
- Pomaga podnieść produkcję hemoglobiny, wzmacniając organizm po długiej i ciężkiej chorobie,
- Poprawia koncentrację i pamięć,
- Wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- Poprawia perystaltykę jelit, pomaga przy nadkwasocie oraz wrzodach żołądka, usprawnia trawienie,
- Wspiera regenerację nerek oraz wątroby,
- Najlepiej spożywać go na czczo, rozrobionego w letniej wodzie. W tej formie wchłania się najszybciej,
CENNA ZAWARTOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI?
Miód gryczany oprócz rutyny, obfituje przede wszystkim w żelazo, które jest niemal w 100% wchłaniane przez organizm, jak również białko, dużą ilość witaminę C oraz witamin PP, Bi i 62. Znajdziemy w nim enzymy, inhibiny, a także sole mineralne. Z uwagi na ciemną barwę, posiada również zwiększoną zawartość potasu, fosforu, miedzi, cynku, magnesu, boru, sodu oraz wielu innych pierwiastków, wchłanianych równie efektywnie jak żelazo. Cechuje się stosunkowo wysoką kalorycznością (340 kalorii/100g), ale większość stanowią szybko przyswajalne cukry proste, które skutecznie odżywiają organizm, zapewniając mu spory zastrzyk energetyczny.