Zapewne zastanawiacie się, czemu miód wrzosowy jest najdroższym z polskich miodów? Z czego wynika cena, co sprawia, że płacimy za niego dwukrotnie więcej, niż za porównywalną pojemność miodu rzepakowego, czy gryczanego. Ba, ceną bije na głowę nawet miody spadziowe, co jest nie lada wyczynem. Czy pszczelarze celowo podbijają ceny, zarabiając krocie na niczym nieświadomych miodowych smakoszach? W rzeczywistości nic takiego nie ma miejsca, a miody wrzosowe nie bez powodu są tak wartościowe i cenne. Dziś przyjrzymy się ich właściwościom prozdrowotnym i sposobie, w jaki wpływają na ludzki organizm.
DLACZEGO MIÓD Z KWIATÓW WRZOSU JEST TAKI CENNY?
Zanim jednak do tego dojdziemy, warto wspomnieć o kilku czynnikach wpływających na proces produkcji miodu wrzosowego, z którym wiąże się jego wysoka cena i ograniczona dostępność. Zacznijmy od tego, że pozyskanie tego pożytku nie należy wcale do łatwych i wymaga sporo poświęcenia i pracy, nie tylko po stronie pszczół, ale w szczególności samych pszczelarzy. Wprawdzie na świecie są miejsca takie jak Norwegia, gdzie wrzosu jest pod dostatkiem, a pszczoły potrafią go zbierać i magazynować niestrudzenie przez całą dobę, ale Polska niestety do nich nie należy.
Dlatego pszczelarze, w poszukiwaniu wrzosowisk zapuszczają się głęboko w bory, albo na rozległe obszary poligonów wojskowych, co niestety wymaga wiele pracy i pokonania problemów, które z perspektywy laika są kompletnie niedostrzegalne. Jednym z nich jest woda, a zasadniczo jej brak. Pszczoły, podobnie jak większość żywych organizmów potrzebuje jej do życia, a jej brak pozostaje nie bez wpływu na ich zdrowie i efektywność produkcji miodu, szczególnie jeśli mowa o nektarze z kwiatów wrzosu. Znajdą się tacy, co powiedzą, że to przecież nie problem, ile wody może potrzebować taka mała pszczoła? Zapewne niewiele, ale co jeśli pasieka składa się z 50 uli i nawet 2,5 miliona pszczół? Taka ilość owadów może potrzebować ponad 200 litrów wody tygodniowo!
CO JESZCZE WPŁYWA NA JEGO UNIKALNĄ WARTOŚĆ?
Zdarza się, że pszczelarze, dbając o ich nawodnienie, stawiając beczki z wodą, które regularnie uzupełniają. To dopiero początek pracy, jaką muszą wykonać, żebyśmy mogli cieszyć się smakiem i aromatem tego wyjątkowego miodu. Miody wrzosowe są bardzo gęste i wymagają unikalnego podejścia w produkcji, między innymi podwójnego wirowania i specjalnego sprzętu do rozluźniania ramek. Wszystko, co koniecznie, do wyizolowania czystego, gatunkowego miodu wrzosowego.
Na pewno zastanawiacie się, jak miewają się same pszczoły? Cóż, nie za dobrze, po zbiorach wrzosu są tak bardzo osłabione, że po powrocie z wrzosowisk, część pszczelich rodzin trzeba zlikwidować. To dzięki ich poświęceniu i ciężkiej pracy w kooperacji z pszczelarzami, możemy cieszyć się zdrowotnymi walorami miodów wrzosowych, o czym za chwilę opowiem Wam więcej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100g)
- Wartość energetyczna - 320 – 330 kcal
- W tym węglowodany – 79,50g
- Białko – 0,3g
- Tłuszcz – 0g
JAKIE MA DZIAŁANIA PROZDROWOTNE MIÓD Z WRZOSU?
Prostata – najbardziej znaną, męską przypadłością, w której wykorzystuje się prozdrowotne walory miodu wrzosowego, są oczywiście choroby prostaty i dróg moczowych. Dzięki silnemu działaniu bakteriobójczemu i antyseptycznemu miód wrzosowy wspomaga walkę z zapaleniem prostaty, szczególnie u mężczyzn po 40 roku życia, narażonych na rozwój tego schorzenia.
Układ gastryczny – miód z wrzosu poprawia działanie układu gastrycznego, przyczyniając się do redukcji stanów zapalnych żołądka i jelit. Pomaga również w przypadku wystąpienia biegunki, zgagi i nieprzyjemnych objawów refluksu, wspomagając trawienie, zwalczając bakterie, a także ułatwiając gojenie tkanki przełyku.
Cukrzyca – to problem, który będzie budził wątpliwości w przypadku niemal każdego miodu. W przypadku cukrzycy spożywanie każdego miodu należy skonsultować z lekarzem, szczególnie że diabetykom nie zaleca się jedzenia produktów o indeksie glikemicznym przekraczającym 55 IG, a w przypadku wrzosu, wartość ta jest sporo wyższa.
Zapalenie dróg oddechowych i przeziębienia – Miód z nektarów wrzosu posiada działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego wspomaga zwalczyć stany zapalne, przeziębienia i grypę. Dobroczynnie wpływa na jamę ustną, kojąc zapalenia i łagodząc podrażnienia gardła. Przyjmowany profilaktycznie wzmacnia układ odpornościowy i rozgrzewa, zapobiegając pojawieniu się niepokojących objawów przeziębienia.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
- Jest stosowany w przypadku problemów z nerkami,
- Polecany w problemach reumatycznych,
- Zawarte w nim witaminy z grupy B, mają korzystny wpływ na układ nerwowy i sprzyjają redukcji stresu,
- Miód wrzosowy jest szeroko stosowany w kosmetyce,
CENNA ZAWARTOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI?
- Nie zawiera bogactwa witamin, ale znajdziemy w nim sporo witamin z grupy A i B,
- Posiada dużą ilość neorohormonów (cholina i acetylocholina), jak również hormonów wzrostu,
- Zawarta w miodzie inhubina posiada właściwości antyseptyczne, hamując bakterie i wirusy,
- Znajdziemy w nim również kwas foliowy, pantotenowy oraz nikotynowy, a także żelazo i aminokwasy,
- Zawiera ponad 40 biopierwiastków na czele z wapniem, potasem, chlorem, fosforem czy magnezem,
- Indeks glikemiczny miodu jest dosyć wysoki i przekracza 60 IG,
- Charakteryzuje się najwyższą procentową zawartością wody, o dopuszczalnej normie powyżej 20%,
- Składa się głównie z węglowodanów, z przewagą fruktozy i sacharozy,