.
Zapraszamy na kompleksowy przegląd miodów polskich. W naszym miodowym Vademecum znajdziesz klasyczne smaki, jak miód lipowy, rzepakowy czy spadziowy oraz wiele unikalnych miodowych gatunków. Takich, które do naszej oferty trafiają raz na kilka lat, jak i tych, które traktujemy w kategorii legendy. Warto zauważyć, że lista nie jest jeszcze kompletna, ani tym bardziej zamknięta i będzie przez nas regularnie uzupełniana. Już niedługo wzbogaci się o charakterystykę miodu z kwiatów fasoli, ale...
Jeśli zauważycie, że czegoś w niej brakuje, zostawcie komentarz, a my szybko to niedopatrzenie nadrobimy :) .
Miód akacjowy | Miód borówkowy | Miód chabrowy | Miód cząbrowy | Miód dyniowy | Miód faceliowy | Miód fasolowy | Miód głogowy | Miód gryczany | Miód klonowy | Miód kminkowy | Miód koprowy | Miód lipowy | Miód leśny | Miód łąkowy | Miód malinowy | Miód Miętowy | Miód mniszkowy | Miód nawłociowy | Miód nektarowo-spadziowy| Miód nostrzykowy | Miód z ostropestu | Miód rzepakowy | Miód spadziowy iglasty | Miód spadziowy liściasty | Miód szałwiowy | Miód tymiankowy | Miód wielkokwiatowy | Miód wierzbowy | Miód wiśniowy | Miód wrzosowy

MIÓD AKACJOWY
O miodzie akacjowym napisano i powiedziano już praktycznie wszystko. Jeden z najsłodszych i najbardziej popularnych miodów polskich. Posiada znaczącą ilość fruktozy i sacharozy dlatego krystalizuje bardzo wolno, nawet powyżej 12 miesięcy od zbiorów! Miód akacjowy jest delikatny w smaku, ale posiada intensywny zapach. Jego nazwa jest myląca, a on sam nie pochodzi z nektaru kwiatów akacji, tylko robinii akacjowej, tylko potocznie nazywanej akacją. Na szczęście w niczym nie przeszkadza to pszczołom, dla których liczy się nektar, a ten wyjątkowo lubią i chętnie produkują z niego pyszny miód.
Więcej na temat miodu akacjowego dowiesz się tu: Cechy i charakterystyka miodu akacjowego / Właściwości prozdrowotne miodu akacjowego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów akacjowych.

MIÓD BORÓWKOWY
Niemożliwe stało się możliwe. Jeszcze lat temu kilka nazwa "Polski miód borówkowy" brzmiała niczym scenariusz amerykańskiego filmu fantasy. Dziś, kiedy rodzime plantacje borówki amerykańskiej nie są już niczym nadzwyczajnym, nie jest nim również miód borówkowy. W dalszym ciągu bardzo rzadki, ale to się prawdopodobnie niedługo zmieni, chociaż sama roślina nie należy do szczodrych i miododajnych. Miód z borówki amerykańskiej swój niepowtarzalny smak oraz aromat zawdzięcza kwiatom nektarującym wiosną. Nikogo nie zaskoczy, że podobnie jak owoc aronii, jest wyjątkowo słodki i subtelnie przypomina ją w smaku.
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodów z borówki amerykańskiej znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z borówki amerykańskiej!

MIÓD CHABROWY
Pozyskiwany z nektaru kwiatów chabra nadreńskiego lub chabra bławatka, traktowanego często jak chwasty. Pozyskiwany to zdecydowanie za dużo powiedziane. Miód chabrowy jest równie rzadki, jak kometa Halleya. Nasz sklep działa już przeszło 12 lat i przez ten czas w ofercie był może dwukrotnie. To jeden z tych miodów, których obecnie niemal nie sposób pozyskać z braku odpowiednio czystych, jednogatunkowych pożytków. Mówią, że miód chabrowy jest w smaku delikatny, lekko goryczkowy z intensywnym bławatkowym aromatem. Szybko krystalizuje, zazwyczaj do 3 miesięcy od zbiorów. W formie płynnej barwą przypomina lekko zaparzoną herbatę (jasnobrązowy), po krystalizacji klasycznie jaśnieje. Miód z kwiatów chabrów cechuje się wysoką zawartością lizozymu, związku współodpowiedzialnego za działanie układu immunologicznego. Gdyby tylko był dostępny, szybko zyskałby na popularności, jako naturalny suplement zwiększający odporność organizmu. To jeszcze nie wszystko, ponoć miód chabrowy reguluję pracę układu moczowego, nerek, a także działa przeciwzapalnie!
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodów chabrowych znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów chabrowych!

MIÓD CZĄBROWY
Kolejny rzadko spotykany miodowy przysmak, ale tylko pośród Polskich gospodarstw pszczelich. To jeden z tych smaków, które znajdziemy w pszczelarskim portfolio wielu krajów. Od Polski, przez Bułgarię, Chorwację, po Włochy i Niemcy. Od Europy Środkowej po rejony Morza Czarnego i Śródziemnego. Wprawdzie cząber w Polsce kwitnie długo, bo przez okres 4-5 tygodni, ale niewiele jest czystych skupisk tej rośliny, stąd ograniczone zbiory i wysoka cena miodu. Cena, którą za taki przysmak zapłacić warto! Miód cząbrowy cechuje się delikatnym ziołowym aromatem, wyrazistym ostrym smakiem oraz szybkim procesem krystalizacji (do trzech miesięcy).
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodów cząbrowych znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z cząbru!

MIÓD DYNIOWY
Dynię kojarzy każdy (Halloween baby!), ale o miodzie dyniowym słyszało niewielu. Szkoda może gdyby było inaczej, nagrodą za pytanie „Cukierek albo psikus?” mógłby być wykwintny miodowo-dyniowy smak. Niestety raczej się o tym nie przekonamy, ponieważ kwiaty dyni należą do mało konkurencyjnych (w tym samym czasie kwitnie choćby nawłoć) i mało szczodrych, jeśli chodzi o miododajność. Ciężko jednoznacznie określić smak miodu z dyni. Nie jest szczególnie słodki, czy intensywny. Nie posiada ziołowego aromatu (logiczne), czy tak popularnego pikantnego lub kwaskowatego posmaku. W smaku wyjątkowy, a zarazem pospolity, co sprawia, że opiera się łatwej klasyfikacji i może na tym polega jego piękno.
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodu dyniowego znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodu z kwiatów dyni!

MIÓD FACELIOWY
Miód z facelii to młoda gwardia pośród klasyki polskich miodów. Facelia należy do wyjątkowo miododajnych i łatwo siewnych roślin uprawnych, dzięki czemu popularnością zaczyna dorównywać miodom akacjowym, lipowym albo gryczanym. To również jeden z ulubionych miodowych smaków dzieci. Nie za słodki, nie za kwaśny, taki w sam raz. Pomimo cytrynowej nuty, a może właśnie za jej sprawą, jest tak wyjątkowo smaczny. Miód faceliowy posiada również szerokie właściwości prozdrowotne, o których możecie poczytać na naszym blogu.
Więcej na temat miodu faceliowego dowiesz się tu: Wszystko o miodzie faceliowym!
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów faceliowych.

MIÓD GŁOGOWY
Konia z rzędem temu, kto miał okazję spróbować gatunkowego miodu głogowego. Nam to nie było jeszcze dane, ale cały czas nad tym pracujemy, szukając zaufanych pszczelarzy, którzy posiadają go w swojej ofercie. Miód z kwiatów głogu pozyskiwany jest przez pszczoły w okresie nektarowania tej cudownie i obficie kwitnącej rośliny, przypadającym na późną wiosnę. Drzewa głogu, pomimo że bogato obsiane pięknym białym lub różowym kwieciem, nie zapewniają odpowiedniego pożytku, albo ten przegrywa rywalizację z popularniejszą i bardziej miododajną konkurencją. Dlatego też jest tak trudno dostępny. Miód głogowy posiada bardzo jasną barwę, po szybkiej krystalizacji przechodzącą w odcienie kremowe i mleczne. Krystalizuje nierównomiernie, tworząc małe skupiska kryształków cukru. Miód z głogu jest w smaku słodki, łagodny i pachnie oczywiście kwiatostanem głogu. Podobnie jak sam głóg, polecany jest jako naturalny suplement wzmacniający serce, regulujący ciśnienie krwi i poprawiający działanie układu sercowo-naczyniowego.

MIÓD GRYCZANY
Nie wiem, czy w Polsce znajdzie się choć jedna osoba, która nie słyszała o miodzie gryczanym. Wiedzą o nim nawet kilkuletnie maluchy, a gdyby niemowlaki mogły jeść miód, zapewne poprosiłby o gryczany. Oczywiście pod warunkiem, że umiałyby mówić. Może lekko przesadzam, ale chodzi o jeden z najpopularniejszych polskich miodów. Jeśli Miód rzepakowy jest królową, to miód gryczany możemy nazwać królem polskich miodów. Nie każdemu smakuje, ale szanują go wszyscy. Nie tylko z uwagi na wyjątkowo ciemny, niemal brunatny kolor, przechodzący w głęboką czerń, czy niesamowicie intensywny i aromatyczny smak, w którym gorycz i lekka pikanteria mieszają się z przynależną wszystkim miodom słodkością. Największym atutem miodu gryczanego, są jego właściwości prozdrowotne, o których szeroko rozpisujemy się na naszym blogu.
Więcej na temat miodu gryczanego dowiesz się tu: Cechy i charakterystyka miodu gryczanego / Właściwości prozdrowotne miodu gryczanego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów gryczanych.

MIÓD KLONOWY
Tak drodzy Państwo, Kanada ma syrop klonowy, ale my wcale nie jesteśmy od nich gorsi! Nasz miód klonowy nie jest pochodną soków drzewa, ale nektaru kwiatu klonu, zbieranego na przełomie kwietnia i maja. Klon jako jeden ze wczesnych pożytków często wykorzystywany jest do żywienia pszczelich rodzin, dlatego tak rzadko gości zamknięty w słoiku na sklepowych półkach. Poza tym ma potężną konkurencję w postaci samego rzepaku. Smak miodu klonowego przypomina karmelkowe cukierki. Jest delikatny, w subtelny sposób powiązany smakowo ze wspomnianym syropem. Krystalizuje stosunkowo wolno i nierównomiernie, tworząc charakterystyczne skupiska grubszych kryształków.
Więcej na temat miodu klonowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów klonowych!

MIÓD KMINKOWY
Niezwykle rzadki, bardzo unikalny i wykwintny miód Polski. Pozyskiwany wczesnym latem, na przełomie czerwca i lipca. Kminek kwitnie mniej więcej w tym samym czasie co rzepak, dlatego nie jest zbyt często wybierany jako główny pożytek dla pszczół i pasieki. W smaku miód kminkowy jest wyrazisty, ale niezbyt słodki. To jeden z tych miodów, w których subtelność mieszą się z mocną nutą, w tym wypadku karmelowo-kwaskową. Jeśli nigdy nie próbowaliście miodu z kminku, koniecznie musicie to niedopatrzenie nadrobić.
Więcej na temat miodu z kminku oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z kminku!

MIÓD KOPROWY (MIÓD FENKUŁOWY)
Jeszcze bardziej unikalny od miodu kminkowego, w sprzedaży sklepowej praktycznie niedostępny. Jeśli odwiedzając małą rodzinną pasiekę albo miodowe stoisko na regionalnym targu natraficie na miód z kopru, koniecznie musicie go kupić! Tak wyjątkowy pszczeli przysmak wymaga Waszej atencji. Koper włoski nazywany również fenkułem kwitnie od lipca do sierpnia. Niech was nie zmylą jego drobne kwiaty, koper to wbrew pozorom roślina wysoko miododajna. Z jednego hektara pożytku pszczoły mogą wyprodukować nawet do 600 – 700 kg miodu gatunkowego! Niestety wymagania glebowe oraz pogodowe, a także fakt, że często miesza się z innymi nektarującymi w tym czasie roślinami powodują, że gatunkowy miód fenkułowy jest raczej rzadkim rarytasem. Smak miodu koprowego zbliżony jest – na tyle, ile to możliwe – do smaku samego fenkułu. W tle można wyczuć również karmelowo-anyżkowy posmak oraz lekką, charakterystyczną dla tego miodu goryczkę, przebijającą przez klasyczną miodową słodyczy. Kolor miodu z kopru włoskiego jest bardzo intensywny. W formie płynnej ciemnobursztynowy niemal czerwony, po krystalizacji oczywiście jaśnieje. Miód fenkułowy posiada szereg właściwości prozdrowotnych, podobnych tym, jakie cechują sam fenkuł. W kuchni używany jako marynata do mięs oraz słodki dodatek do nabiału lub smarowania chleba – koniecznie razowego!
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodów fenkułowych znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z kopru włoskiego

MIÓD LIPOWY
Jeden z najpopularniejszych miodów polskich. Wyróżnia się wyjątkowym aromatem i smakiem oraz gęstą fakturą. Lipa nazywana jest przez pszczelarzy królową pożytków, a wytarzany z niej miód przez wielu uznawany za najsmaczniejszy. Czy tak jest w istocie musicie sprawdzić sami. W naszym sklepie swiatmiodow.pl znajdziecie szeroki wybór miodów lipowych z pasiek zlokalizowanych na terenie całej Polski. Smak miodu z lipy jest wyborny, słodki, a jednocześnie lekko ostry oraz subtelnie gorzki. Aksamitny i intensywny niczym nektar bogów. Miód lipowy posiada szereg właściwości prozdrowotnych, o których można poczytać na naszym blogu. Często wykorzystywany w kuchni, nie tylko do słodzenia i nabiału, ale również marynat oraz jako składnik ciast i ciasteczek.
Więcej na temat miodu lipowego dowiesz się tu: Cechy i charakterystyka miodu lipowego / Właściwości prozdrowotne miodu lipowego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów lipowych.

MIÓD LEŚNY
Miody leśne to bogactwo, za którym kryje się cała paleta kwiatowych nektarów oraz spadzi. Często bywają unikalne, nawet w ramach własnego gatunku. Wpływa na to sąsiedztwo owadów oraz roślin, z których pozyskiwany jest pożytek. Wiele miodów leśnych posiada domieszkę spadzi, będącej pożytkiem popularniejszym nawet od kwiatostanów, porastających lasy nierównomiernie i w sposób nieprzewidywalny. Miody leśne to ogromne bogactwo ziół oraz intensywnych aromatów, jakie oferują nektarujące kwiaty maliny, szałwii, chabru, mięty, mniszka, dzikiej róży oraz wielu innych dzikorosnących leśnych roślin.
Więcej na temat miodu leśnego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów leśnych!

MIÓD ŁĄKOWY
Miody łąkowe należą do najsmaczniejszych gatunkowych polskich miodów. Szczególnie kiedy zawierają wyczuwalną domieszkę chabru lub maliny. Łąki — podobnie jak skupiska leśne — zapewniają pszczołom bogactwo nektaru. Nie za sprawą jednego, ale wielu różnorodnych gatunków roślin. Wspomniana malina, poziomka, koniczyna, oset czy mniszek, to zaledwie ułamek dobroci, jakie do miodów przemycają pracowite pszczoły. I podobnie jak w przypadku miodów leśnych, jeśli chodzi o smak oraz aromat miody łąkowe również potrafią być ciut nieprzewidywalne. Najczęściej łączą je delikatna nuta oraz cudownie aksamitna faktura. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Przysmak, który ma sporo walorów prozdrowotnych oraz tyle samo smakowych.
Więcej na temat miodu łąkowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów łąkowych!

MIÓD MALINOWY
Kolejny wspaniały miód o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Delikatny, nie za słodki, idealnie aromatyczny. Bardzo wyważony, a jednocześnie wyrazisty i doskonały. Niestety miód malinowy jest ostatnio coraz rzadziej spotykany. Najlepszy w wersji na dziko, czyli pozyskiwany z nektaru maliny leśnej, nieplantacyjnej. Bywa płynny, ale krystalizuje na tyle szybko, że w sklepach dostępny jest zazwyczaj w formie kremowanej lub Krupca (skrystalizowany). Kolorem przypomina złoto, lecz tylko jeśli jest płynny, po krystalizacji jaśnieje, zyskując kremowaną barwę. Uwielbiany przez dzieci, szczególnie jako element deserów, albo tak zwyczajnie na pajdzie chleba, popijany szklanką nie za zimnego mleka – pychotka!
Więcej na temat miodu malinowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów malinowych!

MIÓD MNISZKOWY
Bardzo pyszny miód wczesnowiosenny, produkowany przez pszczoły na początku maja z nektaru mniszka lekarskiego. Rośliny, którą zna każdy, choć większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy. Wystarczy wspomnieć słowa słynnej piosenki Urszuli i sprawa staje się jasna. Mniszek to przecież nic innego, jak pospolity mlecz, z którego dzieci tak chętnie zdmuchują latawce. Może wydawać się, że z uwagi na powszechność surowca, miód mniszkowy należy do najpopularniejszych w Polsce. Nic bardziej mylnego, mniszek słabo nektaruje, ciężko również o większe jego skupiska. Jest to także jeden z pierwszych pożytków, potrzebny pszczołom do rozwoju i wzmocnienia witalności przed ciężkim miodowym sezonem. A jak smakuje miód z mniszka? Wybornie, nie jest zbytnio słodki i posiada wyczuwalną cytrusową nutę. Zaintrygowani, jeśli tak po więcej wiedzy, jak i same miody zapraszamy do odpowiedniej kategorii.
Więcej na temat miodu mniszkowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów mniszkowych!

MIÓD NAWŁOCIOWY
Często mylony z miodem z mniszka. Może dlatego, że oba posiadają wyjątkową, lekko cytrusową i kwaskową nutę. Z pewnością nie są takie same. Dzieli je czas zbiorów, a ten ma wpływ na ich walory smakowe, aromat i kolor. Miód mniszkowy pozyskiwany jest wiosną, z nawłoci pod koniec lata. W smaku miód nawłociowy jest słodko-kwaskowy, a czasami dodatkowo subtelnie gorzkawy. Za to niezwykle aromatyczny, pachnący intensywnie kwiatami nawłoci. Miody nawłociowe to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim szereg właściwości prozdrowotnych. Od wsparcia układu moczowego, po serce oraz układ krwionośny. To dopiero początek, o miodzie nawłociowym wiem znacznie więcej. Jeśli chcesz się dowiedzieć „co”, koniecznie zajrzyj na naszego bloga!
Więcej na temat miodu nawłociowego dowiesz się tu: Cechy i charakterystyka miodu nawłociowego / Właściwości prozdrowotne miodu nawłociowego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów nawłociowych.

MIÓD NEKTAROWO - SPADZIOWY
Miks miodu nektarowego i spadziowego, gatunkowo uważany za jeden z najzdrowszych. Chociaż w tym konkretnym przypadku ciężko mówić o miodzie gatunkowym w klasycznym tego słowa znaczeniu. To popularna mieszanka miodu wytwarzanego przez pszczoły z nektarów różnorodnych kwiatów oraz spadzi zbieranej z drzew iglastych i liściastych. Niemniej takie połączenie posiada szereg zalet. Stawiając miody nektarowo-spadziowe w jednej linii ze spadziowymi, jeśli chodzi o wachlarz właściwości prozdrowotnych. Wspomnianą mieszankę cechuje również ciekawy, kwiatowo-żywiczny smak oraz subtelny ziołowy aromat, uzależniony od nektarujących w pobliżu roślin.
Więcej na temat miodów spadziowych dowiesz się tu: Właściwości zdrowotne miodów ze spadzi / Vademecum miodów spadziowych
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów nektarowo-spadziowych.

MIÓD NOSTRZYKOWY
Miód z nostrzyka jest jednym z tych, których na próżno szukać w popularnych hipermarketach. Pod każdym względem unikalny i wyjątkowy, chociaż sama roślina (nostrzyk biały i żółty) należy raczej do pospolitych. Co ciekawe, nostrzyk należy do roślin wysoce miododajnych, a mimo tego miodu nostrzykowego w Polsce jest ja na lekarstwo. A skoro jesteśmy przy zdrowiu, warto wspomnieć o cennych właściwościach, posiadanych przez ten niezwykle rzadki miód. Ponoć regularne spożycie miodu z nostrzyka sprawi, że nasze żyły i naczynia krwionośne nie muszą się już niczego obawiać. Miód nostrzykowy jest w smaku lekko słodki, delikatnie kwaskowy i subtelnie waniliowy. Prawda, że to wyjątkowo ciekawe i intrygujące połączenie?
Więcej na temat miodu nostrzykowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z nostrzyka!

MIÓD Z OSTROPESTU
Kolejny z miodowych Feniksów, tak niezwykły, że sami byśmy nie wierzyli w jego istnienie, gdyby nie to, że kilka lat temu na czas jakiś zawitał do naszej oferty. Od tej pory szukamy dla Was kolejnych pasiek posiadających go w swojej ofercie. Miód z ostropestu jest rzadkością, chociaż sama roślina bynajmniej do unikalnych nie należy. Ostropest plamisty spotkać możemy na łąkach, gdzie często jest niesłusznie traktowany jak popularny oset. Roślina ta posiada szereg właściwości prozdrowotnych, wpływając niezwykle korzystnie na układ trawienny czy wątrobę. Wykazując również działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i wzmacniające. Miód z ostropestu cechuje podobny wachlarz właściwości, będąc jednocześnie pysznym i słodkim, choć smakowo unikalnym przysmakiem. Umiarkowanie słodkim co najwyżej – oczywiście jak na miody – a przy tym lekko ziołowym i nienachalnie aromatycznym. W sam raz dla smakoszy, którzy w miodach doceniają i szukają czegoś więc, niźli nudnej klasyki. Miód z kwiatów ostropestu posiada jasną, ciemno słomkową barwę, która po krystalizacji zmienia odcień na kremowy. Ostropest plamisty (Silybum marianum) należy do roślin o stosunkowo wysokiej miododajności (do 200 kg z jednego hektara). Niestety to się nie przekłada na gatunkową popularność pośród pszczelarzy i to pomimo długiego okresu kwitnienia rośliny (od lipca do sierpnia). Trudno powiedzieć, czy brak popularności miodu z ostropestu wynika z konkurencyjności nektarujących w owym czasie roślin miododajnych, czy problemów z dostępnością odpowiednio dużych pożytków. Niezależnie od przyczyn, miód ostropestowy zaliczamy do gatunków unikalnych i rzadko pozyskiwanych.
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę miodów z ostropestu znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów z ostropestu

MIÓD RZEPAKOWY
Statystyki wskazują wyraźnie, że miód rzepakowy należy do najpopularniejszych i najczęściej poszukiwanych miodów w sieci. Zainteresowanie akurat tym miodem nie powinno budzić większego zaskoczenia, ale sama skala już tak. Miodu rzepakowego próbował chyba każdy, nie tylko ze względu na kremową konsystencję idealnie nadającej się do smarowania na pieczywie, ale przede wszystkim szerokie właściwości prozdrowotne. Z uwagi na przewagę glukozy nad fruktozą, miód rzepakowy krystalizuje w przeciągu zaledwie kilku dni od zbiorów! Dlatego też często poddawany jest kremowaniu, w efekcie którego ten miód, który spożywacie na co dzień, posiada fantastyczną, maślaną konsystencję i nigdy nie krystalizuje. Nie obawiajcie się jednak, w trakcie kremowania miód rzepakowy nie zatraca ani wyjątkowych walorów prozdrowotnych, ani też smakowych. A w smaku jest niezwykle łagodny i aromatyczny, choć na szczęście mniej, niż w postaci płynnej. Kremowanie nieco łagodzi intensywny zapach kwiatów rzepaku.
Więcej na temat miodów rzepakowych dowiesz się tu: Właściwości prozdrowotne miodów rzepakowych / Cechy i charakterystyka miodu rzepakowego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów rzepakowych.

MIÓD SPADZIOWY IGLASTY
Spadź iglasta to prozdrowotna miodowa bomba, która swoim niesamowicie szerokim spektrum działania przewyższa pozostałe miody polskie. Pozyskiwana przez pszczoły w okresie letnim, niekiedy również na początku jesieni. Spadź jest słodką wydzieliną pozostawioną na drzewach przez mszyce. Zbieraną podobnie jak nektar, a następnie przenoszoną do ula w celu przetworzenia na miód. Symbioza mszycy i pszczół jest kolejnym dowodem na to, jak imponujące zależności potrafią wystąpić w przyrodzie, w miejscach, gdzie najmniej się ich spodziewamy. Miód spadziowy iglasty jest cudownie pyszny i aromatyczny. Przeważa w nim oczywiście słodycz, ale przełamana subtelnym żywicznym posmakiem i nutą ziołową. Miody ze spadzi iglastej dzielą się na mieszane i gatunkowe. Te drugie pozyskiwane są z konkretnych pożytków, takich jak jodła czy sosna i należą do najlepszych z najlepszych. Po więcej informacji zapraszamy do naszego bloga.
Więcej na temat miodów spadziowych dowiesz się tu: Właściwości zdrowotne miodów ze spadzi / Vademecum miodów spadziowych
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów spadziowych.

MIÓD SPADZIOWY LIŚCIASTY
Ponieważ w Polsce królują miody spadziowe mieszane, ciężko pośród nich znaleźć ten niezwykle charakterystyczny, lecz niezbyt popularny liściasty podgatunek. Miody ze spadzi liściastej są niemal tak samo zdrowe, jak ich iglaste odpowiedniki. Nie ustępują im również, jeśli chodzi o smak oraz aromat. Zazwyczaj nieco łagodniejszy, ale podobnie żywiczny, przełamany charakterystyczną dla spadzi liściastej cierpkością i korzennym aromatem. Pszczoły rozstawione na pożytkach spadzi liściastej żerują zwyczajowo na dębach, lipach, topolach i brzozach. W zależności od przewagi pożytku miód ten może cechować się sporą różnorodnością nie tylko w odniesieniu do smaku, ale i barwy.
Więcej na temat miodów spadziowych dowiesz się tu: Właściwości zdrowotne miodów ze spadzi / Vademecum miodów spadziowych
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów spadziowych.

MIÓD SZAŁWIOWY
Czy wiecie, od czego wywodzi się nazwa rośliny, z której powstaje miód szałwiowy? Jeśli nie, już pędzę z wyjaśnieniem, otóż… szałwia wywodzi się z łacińskiego salvus (zdrowy). To wiele nam mówi o właściwościach tej rośliny oraz wytwarzanego z jej nektaru miodu. Szałwia znana i wykorzystywana była już w starożytności. Wprawdzie przeszłość miodu szałwiowego nie jest równie bogata, ale po Salvia officinalis odziedziczył szereg właściwości prozdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że miód z szałwii to nie tylko zdrowie, ale przede wszystkim niepowtarzalny smak – nieprzesadnie wyrazisty, lekko owocowy i kwiatowy, ze szczyptą pikantności. Niektórzy twierdzą, że to miodowe orzeźwienie o zapachu kwiatów szałwii. Cóż, kto nie spróbuje, ten się nie przekona.
Więcej na temat miodu szałwiowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów szałwiowych!

MIÓD TYMIANKOWY
O tymianku słyszał każdy, komu kuchnia nie kojarzy się jedynie z podkradaniem jedzenia z lodówki. O miodzie tymiankowym słyszało za to niewielu. A szkoda, bo można w nim poczuć Intensywny, lekko gryzący aromat tymianku. Miód tymiankowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru, tej już nie tylko śródziemnomorskiej rośliny na początku wakacji. Poza wieloma walorami prozdrowotnymi i kulinarnymi – co oczywiste – miód z kwiatów tymianku ma nam do zaoferowania wiele również na „surowo”. Cudownie aromatyczny, a przy tym słodki. Delikatnie ziołowy, a jednocześnie mocny niczym smak samej przyprawy. Ups… niemal zapomniałem o kwaskowej nucie, która lekko pobrzmiewa pośród tych wszystkim smaków i aromatów.
Więcej na temat miodu tymiankowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów tymiankowych!

MIÓD WIELOKWIATOWY
Należy w pewnym sensie do miodów gatunkowych, a przynajmniej wymieniany jest jednym tchem obok miodu akacjowego, rzepakowego czy gryczanego. Tak naprawdę to właśnie miodów wielkokwiatowych jest w Polskich pasiekach najwięcej, bo o mieszany pożytek zazwyczaj najłatwiej. Nawet najmniejsza pasieka będzie go mieć pod dostatkiem, czasami to jedyny miód, jaki posiada. Chociaż nikomu nie trzeba tego tłumaczyć, miód wielokwiatowy pochodzi z nektaru różnych kwiatów. Mieszanka ta jest na tyle różnorodna, że nie można w niej określić dominacji jednego nektaru. Miody wielokwiatowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale często również unikalne smakowo. Wszystko zależy od pory zbiorów i mieszanki kwiatów, nektarujących w miejscu, gdzie pszczoły mają pożytek. Dlatego też miody wielokwiatowe wiosenne, z domieszką rzepaku smakować będą zupełnie inaczej niż miody letnie, których istotnym składnikiem jest nektar gryki czy lipy. Jedne będą krystalizować szybciej, ich smak będzie bardziej delikatny, a kolor jaśniejszy. Inne będą ostre, aromatyczne i lekko korzenne, o bogatszej barwie i dłuższym czasie krystalizacji. Każdy miód wielokwiatowy posiada historię zapisaną w jego składzie i ma prawo różnić się barwą, smakiem oraz aromatem. W tym tkwi jego piękno i popularność… no i oczywiście w cenie, bo to zazwyczaj najtańszy z miodów.
Więcej na temat miodu wielokwiatowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów wielokwiatowych!

MIÓD WIERZBOWY
Miód z Iwy nie należy do popularnych. Szczerze mówiąc, słyszało o nim niewielu. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że trudno o większe skupiska tego wczesnowiosennego pożytku, ale również z powodu jego specyfiki oraz zmiennej wiosennej pogody. Wierzba kwitnie na przełomie marca i kwietnia, stanowiąc jeden z pierwszych pokarmów ula. Dlatego też spora część pracy pszczół koncentruje się na wzmocnieniu rodziny po długim okresie zimowym. Mało tego, pyłkodajne są tylko męskie kwiatostany tej rośliny, co dodatkowo utrudnia i ogranicza efektywności tego jakże unikalnego pożytku. Ze wszystkich gatunków wierzb, najbardziej miododajne są wierzby Iwa i szara, zapewniające pszczelarzom zbiory na poziomie około 30 kg/ha. W porównaniu z najbardziej miododajnymi roślinami to niewiele, ale na początek sezonu musi wystarczyć. Miód wierzbowy posiada łagodny, subtelnie ziołowy smak i zróżnicowaną barwę, zależną od podgatunków roślin, z których jest pozyskiwany. Krystalizuje stosunkowo szybko i nierównomiernie, tworząc grubsze kryształki cukru. Jak wszystkie miody, posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Żeby się z nimi zapoznać, zapraszamy do kategorii miodów wierzbowych.
Więcej na temat miodu wierzbowego oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodów wierzbowych!

MIÓD WIŚNIOWY
Miody wiśniowe zaliczane są do najsmaczniejszych miodów na świecie. Wyborny smak zawdzięczają kwiatom drzewa wiśni, z których pszczoły pozyskują nektar do produkcji tego cudownego miodu. Niestety to stosunkowo rzadki pożytek, co jest dość zaskakujące, biorąc pod uwagę, jak popularną plantacyjną rośliną jest wiśnia pospolita. Nie bez znaczenia jest fakt, że drzewa wiśniowe są bogate w pożytek, lecz kwitną bardzo krótko. Jeśli pogoda i czas kwitnienia zgrają się z pracą pszczół, możemy liczyć na pyszny miód wiśniowy. No dobrze, a jak smakuje miód z wiśni, czy jest równie kwaśny, co owoce? Otóż nie, miód wiśniowy w smaku jest bardzo łagodny i subtelnie słodki. Wyczulone kubeczki smakowe wyczują w nim również cytrusową i owocową nutę, ale nawet po części nie tak intensywną, jak w owocach wiśni. Miód wiśniowy krystalizuje dosyć szybko, ale nie za mocno. Zamiast twardego Krupca osiąga konsystencję masła, z miejsca stając się ulubionym składnikiem dziecięcych śniadań. Nie tylko dziecięcych zresztą.
Więcej na temat tego miodu oraz naszą ofertę znajdziesz tu: Charakterystyka i oferta miodu wiśniowego!

MIÓD WRZOSOWY
Ostatni na liście, wcale nie oznacza, że jest najsłabszym z miodów gatunkowych. Wręcz przeciwnie, to obecnie najbardziej ekskluzywny, spośród wszystkich miodów polskich. Miód z wrzosu pozyskiwany jest przez pszczoły późnym latem i wczesną jesienią, kiedy w lasach oraz na wrzosowiskach kwitnie przepiękny wrzos. Miód ten zalicza się bezsprzecznie do najsmaczniejszych, ale i najbardziej pracochłonnych. Pszczoły miodne muszą spożytkować wiele sił, żeby suchy i twardy pyłek wrzosowy przetworzyć w przepyszny aksamitny miód – dosłownie – o lekko galaretowatej konsystencji, z której słyną wrzosowe miody. Jego smak jest nie mniej wyborny od konsystencji. Pobrzmiewa w nim słodycz, ale również nutka goryczy i pikanterii. Jeśli połączymy to z aksamitną konsystencją, otrzymamy niesamowicie smaczny i pod każdym względem wyjątkowy miód. Niemniej unikalne są również jego intensywny bursztynowy kolor oraz wyczuwalny wrzosowy aromat. Miody wrzosowe posiadają również wiele prozdrowotnych zalet, jeśli chcesz się dowiedzieć jakich, koniecznie zapoznaj się z artykułami dostępnymi na naszym blogu.
Więcej na temat miodów wrzosowych dowiesz się tu: Właściwości prozdrowotne miodów wrzosowych / Cechy i charakterystyka miodu wrzosowego
Zachęcamy również do sprawdzenia naszej oferty miodów wrzosowych.