Pod koniec wiosny, dokładnie na przełomie czerwca i lipca, w całej Polsce zaczyna kwitnąć lipa. To jedno z tych drzew, które zna i rozpozna niemal każdy. Lipa drobnolistna jest gatunkiem porastający na dziko niemalże cały europejski kontynent. Nie każdy wie, że jest długowieczna — rośnie nawet 1000 lat — i potrafi piąć się na wysokość 35 metrów! Nas jednak znacznie bardziej interesują jej kwiaty, wabiące owady swoim intensywnym zapachem i słodkim aromatem. Najbardziej zainteresowane są nimi oczywiście pszczoły, które upodobały sobie lipę obsypaną obficie kwitnącymi kwieciem.
W efekcie ciężkiej pracy pszczół powstaje pyszny miód lipowy, podobnie jak drzewo lipy, niezwykle ceniony za swoje właściwości prozdrowotne i dobroczynne działanie na ludzki organizm. Przez lata utarło się przekonanie, że miody lipowe są niezwykle zdrowe, dlatego już dawno temu znalazły zastosowanie w medycynie i kosmetologii.
SKŁADNIKI I WARTOŚCI ODŻYWCZE MIODU LIPOWEGO
W skład miodu wchodzą związki gorczycowe, flawonoidy, garbniki, saponiny, glikozyd i olejki eteryczne. Wysoka zawartości tych ostatnich niszczy drobnoustroje znajdujące się w nosie i gardle, czyli na błonach śluzowych dróg oddechowych. Jak już wspominałem, miody lipowe są szeroko stosowane nie tylko w odżywaniu, ale również w lecznictwie, gdzie wykazują wysoką aktywność antybiotyczną.
Miód lipowy jest jednym z mniej kalorycznych miodów polskich i dostarcza organizmowi około 320 - 330 kcal na 100 g miodu. Źródłem tej miodowej energii jest oczywiście glukoza i fruktoza. Jak można przypuszczać, to właśnie węglowodany są największą występującą w nich grupą związków, ale w składzie nie brakuje również makroelementów i mikroelementów, jak magnez, chlor, witaminy z grupy B, potas, czy mangan. Do tego dochodzą przeciwutleniacze oraz enzymy zapewniające silne działanie nie tylko przeciw drobnoustrojom, ale również bakteriom, takim jak paciorkowiec, gronkowiec, czy bakterie coli.
TABELA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH (na 100 g)
- Wartość energetyczna - 330 kcal
- W tym węglowodany – 82 g
- Białko – 0,4 g
- Tłuszcz – 0 g
- Indeks glikemiczny – około 55 IG
DZIAŁANIE PROZDROWOTNE MIODU LIPOWEGO!
Cukrzyca – wysoka zawartość fruktozy, oraz stosunkowo – jak na miody polskie – niewielki indeks glikemiczny powodują, że miód ten może być elementem diety osób chorych na cukrzycę typu II, czyli niezależną od insuliny.
Układ krwionośny – dzięki składnikom zawarty w miodzie, działa uspokajającą i rozkurczająco, dlatego jest wskazany osobom cierpiącym na choroby układu krwionośnego. Działa również moczopędnie, a co za tym idzie, w niewielkim stopniu wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Układ nerwowy – zauważono pozytywny wpływ miodu lipowego w schorzeniach układu nerwowego, w szczególności nerwicach, bezsenności, stresie, czy ogólnej nadpobudliwości.
Infekcje dróg oddechowych – polecany jako wsparcie przy stanach grypowych, przeziębieniach i innych infekcjach dróg oddechowych. Można nim również wspomagać leczenie zapalenia płuc i oskrzeli, ponieważ wpływa na ustępowanie stanów zapalnych. Ma również działanie wykrztuśne i łagodzi napady kaszlu.
Dermatologia – surowy, czysty miód z lipy ma dobroczynne działanie na skórę, redukując podrażnienia oraz działając antybakteryjnie i oczyszczająco. Czasami stosowany przy kuracjach trądzikowych, oraz innych problemach skórnych. Wiele firmy kosmetycznych stosuje go na co dzień w swoich produktach.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
- Polecany jest jako suplementacja wzmacniająca organizm w okresie jesienno-zimowym.
- Posiada silne działanie antybakteryjne.
- Wykazuje korzystne działanie przy chorobach ginekologicznych.
- Jak również w przypadku schorzeń układu moczowego,
- Ma pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego.
- Stosowany regularnie ogranicza wystąpienie chorób serca.
ZASTOSOWANIE MIODU Z LIPY
Najlepszym sposobem przyjmowania miodów w formie suplementacji, jest ich rozpuszczenie w wodzie lub mleku. Niezależnie od gatunku, miód nie może być mieszany z wrzącą lub gorącą wodą, ponieważ automatycznie utraci większość cennych właściwości prozdrowotnych. Temperatura płynu nie powinna przekroczyć 40 stopni Celsjusza. Miodek lipowy najlepiej podawać z cytryną, lub naturalnym sokiem malinowym.