Miód Lawendowy - wszystko co warto wiedzieć!

  (0)

Miód lawendowy należy do najpopularniejszych miodów świata. Nie tylko z uwagi na cudowny smak, aromat, czy prozdrowotne właściwości, ale przede wszystkim za sprawą wrażenia, jakie po sobie pozostawia widok przepięknych, intensywnie fioletowych pól lawendy. Słynie z nich francuska Prowansja, chlubi się nimi Lazurowe Wybrzeże. Kwitnąca Lawenda jest we Francji synonimem lata, ponieważ właśnie wtedy kwitnie. Od czerwca, aż do pierwszych dni sierpnia, chociaż najobficiej w lipcu. Doprawdy, widok to przepiękny i jedyny w swoim rodzaju, podobnie jak miód, produkowany przez pracowite pszczoły z nektaru tych urzekających kwiatów. 

KILKA SŁÓW O LAWENDZIE

Warto wiedzieć, że Lawenda (Lavandula L.) posiada prawie 40 odmian i gatunków, z których część jest rozpowszechniona w uprawie. Wprawdzie roślina ta należy do ciepłolubnych, ale kilka mrozoodpornych gatunków, uprawianych jest z sukcesami nawet w południowej części Polski. Szczególnie upodobała sobie ciepłe gleby i dobrze nasłonecznione pola, osłonięte od zimnych, nieprzyjemnych wiatrów. Z jednego hektara lawendy, pszczoły mogą zebrać nawet do 250 kg miodu gatunkowego! Dotyczy to oczywiście głównie krajów śródziemnomorskich, polskie uprawy są zazwyczaj za małe, a rodzimy miód z kwiatów lawendy praktycznie niespotykany. Co innego wspomniana Prowansja (Francja), włoska Toskania, czy Hvar, chorwacka wyspa potocznie nazywana  „lawendową”. Z pięknych, lawendowych pól słyną również Węgry, a dokładnie okolice jeziora Balaton, a także wyspy Brytyjskie, na których uprawiano lawendę już za czasów starożytnych Rzymian. 

Pola obsiane lawendą, z której pszczoły wytwarzają miód lawendowy.

NAJWAŻNIEJSZE CECHY MIODU LAWENDOWEGO

Płynny miód lawendowy posiada barwę żółtą lub jasnożółtą, niekiedy wręcz złocistą. Po krystalizacji jaśnieje, jak zresztą zdecydowana większość miodów. Cechuje go delikatny aromat kwiatów lawendy, oraz charakterystyczny, intensywny korzenny smak, z wyczuwalną nutą goryczy. Miody lawendowe smakują wyjątkowo, dlatego są takie popularne. Wprawdzie w Polsce z dostępnością tego przysmaku bywa różnie, ale zmienia się to wraz ze zmianą świadomości polskiego konsumenta.

Warto pamiętać również o tym, że:

  • Miód z kwiatów lawendy, w porównaniu z innymi gatunkami miodów, posiada wysoką zawartość sacharozy,
  • Stanowi źródło wysoko przyswajalnych cukrów prostych,
  • Jak każdy miód naturalny, jest kaloryczny i zawiera wysoki indeks glikemiczny, dlatego jego stosowanie przez osoby z cukrzycą, powinna poprzedzić konsultacja lekarska,
  • Miód lawendowy zawiera wyjątkowo wysoką zawartość olejków eterycznych, a także kwasów organicznych, minerałów, witamin z grupy B oraz enzymów i flawonoidów,
  • Należy do cennych odmian miodu, wykorzystywanych do przyrządzania relaksacyjnych, leczniczych kąpieli,
  • Jest szeroko stosowany w kuchni, nie tylko do słodzenia napojów czy wypieków, ale także jako dodatek do wielu potraw,

 

Nektarujące kwiaty lawendy z bliska. Z tego nektaru pszczoły produkują pyszny miód lawendowy.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MIODU Z KWIATÓW LAWENDY

  1. Miód z lawendy jest skutecznym remedium na przeziębienia, objawy grypy i szereg infekcji dotyczących pośrednio i bezpośrednio układu oddechowego,
  2. Zawarte w nim flawonoidy działają dobroczynnie na układ krwionośny, obniżając ciśnienie krwi i uszczelniając naczynia krwionośne, co jest szczególnie istotne u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym,
  3. Te same flawonoidy mają działanie przeciwutleniające, a także rozkurczające oraz przeciwzapalne.
  4. Miód lawendowy bywa również stosowany w kuracjach skórnych, między innymi walce z ciągle nawracającymi zmianami trądzikowymi. Skuteczność miodu lawendowego wynika nie tylko z właściwości antybakteryjnych, ale również wysokiej zawartości naturalnych olejków,
  5. To dzięki nim, miód z kwiatów lawendy wykazuje działanie uspokajające i kojące, wpływając pozytywnie na nasze zdrowie psychiczne. Skutecznie uspokajając w stanach wzburzenia i silnego stresu,
  6. Kuracja miodem lawendowym pozwala również na zmniejszenie uporczywych stanów migrenowych,
  7. Podobnie jak olejek lawendowy, może łagodzić i niwelować pieczenie i negatywne skutki ukąszenia owadów,

 

NAJLEPSZE SPOSOBY SUPLEMENTACJI

Należy pamiętać, że miody lawendowe, jak wszystkie miody naturalne nie mogą być narażone na zbyt wysoką temperaturę, inaczej tracą wszystkie właściwości prozdrowotne. To ważne, szczególnie w kontekście spożywania miodu lawendowego. Najlepszym, a jednocześnie najbardziej efektywnym sposobem suplementacji, jest rozpuszczenie miodu w letniej wodzie, nieprzekraczającej 39-40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zabiegowi, miód wchłania się najlepiej, przekazując organizmowi najwięcej dobroczynnych właściwości.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trzymając się powyższej zasady, miodem z lawendy słodzić letnie napoje, albo smarować pieczywo. Należy jednak pamiętać, że w trakcie trawienia, część tych właściwości bezpowrotnie utracimy. Jeśli więc suplementację i zdrowie przedkładamy ponad walory smakowe, najlepiej stosować się do powyższych zaleceń.

Życzę Państwu smacznego i serdecznie namawiam do spróbowania pysznego i zdrowego miodu lawendowego!

WYBRANE PRODUKTY Z KATEGORII MIODÓW ŚWIATA

35,00 zł

Miód z kwiatów kasztanowca jadalnego.

58,50 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

(1)
38,90 zł

Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.

(1)
21,90 zł

Na kwitnących zboczach i greckich równinach pszczoły zbierają nektar z różnych dzikich kwiatów i ziół, z których wiele jest uznawanych za endemiczne I unikalne.

(1)
74,90 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

(1)
37,50 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

32,25 zł

Ekologiczny miód z kolendry, charakteryzuje się niezwykłym smakiem i aromatem.

47,11 zł

Miód pozyskiwany późnym latem w Hiszpanii. Charakteryzuje się niesamowitą konsystencją, i delikatnym, subtelnym aromatem korzennym.

Komentarze (0)
z 0

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Góra