Krótko o miodzie w herbacie
Czarna herbata z miodem i cytryną to bardzo lubiany napój na gorąco w okresie jesienno-zimowym. Ważna jest jednak jedna rzecz – nigdy nie dodajemy miodu do gorącej herbaty! Łyżeczkę miodu dodaje się po przestudzeniu herbaty do średniej temperatury, by nie stracić cennych właściwości produktu. W miodzie poza fruktozą i glukozą znajdują się także składniki odżywcze: białka, enzymy pszczele oraz polifenole roślinne, które mogłyby ulec dezaktywacji w zbyt gorącej wodzie. Herbata z miodem to bardziej wartościowy napój niż słodzony tradycyjnie sacharozą.
Dlaczego miód jest dobrym słodzikiem do herbaty
Warto dodać miód do herbaty zamiast cukru, ponieważ jego właściwości wpływają na lepsze samopoczucie. Biały cukier, szczególnie w nadmiarze, może być przyczyną wielu problemów ze zdrowiem. Cukier znajduje się w większości przetworzonych produktów, nie tylko w słodyczach i deserach. Producenci dodają cukier do pieczywa, a nawet do wędlin, dlatego jego dzienne spożycie jest zwykle na bardzo wysokim poziomie. Cukier niszczy zęby i kości, a ponadto uzależnia i chce się go jeść coraz więcej. Istnieje wiele argumentów przemawiających za tym, by sięgnąć po miód – jako zdrowszy zamiennik cukru.
Jakie korzyści zdrowotne przynosi dodanie miodu do herbaty?
Herbata z miodem akacjowym jest eliksirem zdrowia. W zależności od rodzaju miodu korzyści zdrowotne mogą dotyczyć poprawy pracy układu naczyniowo-sercowego, układu moczowego lub obniżenia poziomu cholesterolu. Miód wrzosowy przyczynia się do oczyszczania organizmu i usuwania toksyn wraz z moczem. Miód akacjowy działa tonizująco, a jego działanie jest kojące, uspokajające, wzmacniające, regulujące trawienie i regenerujące błonę śluzową, odżywcze, przeciwskurczowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Miód wrzosowy nie jest tak słodki, jak akacjowy, ale przyczynia się do oczyszczania organizmu i usuwania toksyn wraz z moczem. O każdym gatunku miodu można powiedzieć wiele dobrego!
Jakie rodzaje miodu najlepiej sprawdzają się w herbacie
Szczególnie polecanym miodem do czarnej herbaty jest miód wielokwiatowy nektarowy – to idealne połączenie słodyczy i subtelnych, miodowych aromatów. Do herbat czarnych pasuje również miód spadziowy – ze spadzi iglastej lub liściastej. Ciepły napar pachnie słodkim miodem i smakuje wyjątkowo, a także wspiera działanie układu krwionośnego. Herbata to napój, który zawiera alkaloidy (m.in. teinę). Rozsmakowując się w miodowych nutach, należy pamiętać, aby nie pić zbyt mocnej herbaty. Miodem możemy posłodzić również herbatę ziołową, np. do lipowej idealnie pasuje miód lipowy, który wzmacnia właściwości napoju. Zielona herbata np. jaśminowa lub japońska sencha czy matcha również dobrze smakują z miodem.
Kiedy dodawać miód do herbaty
Łyżeczkę miodu dodaje się po przestudzeniu naparu, najlepiej do temperatury pokojowej. Jeśli nie przekroczymy progu 42 stopni Celsjusza, możemy być pewni, że miód zachował swoje cenne właściwości. W przeciwnym wypadku po dodaniu do gorącej herbaty, nasze płynne złoto straci moc i zostanie z niego tylko glikoza i fruktoza.
Ile miodu można dodać do herbaty, aby nie zmienić jej smaku? Uniwersalny miód wielokwiatowy nie ingeruje znacząco w smak herbaty i można dodać 1–2 łyżeczki tego produktu. Miód nawłociowy ma wyższą kwasowość, a miód z wrzosów jest mało słodki, ale ma unikatowy aromat kwiatów. Dodatek miodu może więc wpłynąć na smak czarnej herbaty.
Jak dodawać miód do różnych rodzajów herbaty – instrukcja krok po kroku
Uniwersalnego miodu można dodać do ciepłej herbaty, a także do przestudzonej herbaty z kostkami lodu – domowa ice tea zyska dzięki temu przyjemny posmak. Herbata z miodem i cytryną dobrze smakuje na ciepło i na zimno, a kwaśny plaster idealnie łączy się ze słodkim smakiem miodu.
Jakie są najlepsze zamienniki miodu dla wegan i osób na diecie?
Zamiennikiem miodu do herbaty dla wegan i osób na diecie może być cięty korzeń lukrecji. Ta roślina pochodzi z Syberii i ma bardzo słodki smak, szczególnie po preparowaniu.
FAQ – kiedy dodawać miód do herbaty?
Czy miód można zastąpić cukrem w herbacie? Słodka herbata z miodem ma więcej wartości niż posłodzona cukrem. Dietetycy zachęcają do eliminowania cukru tam, gdzie jest to możliwe.
Czy dodanie miodu do herbaty zmienia jej właściwości zdrowotne? Korzyści zależą od tego, jaki rodzaj miodu i jakich herbat użyjemy. Herbata lipowa z miodem lipowym jest znakomitym środkiem napotnym w stanach przeziębienia.
Czy miód w herbacie jest bezpieczny dla dzieci? Miód można podawać dzieciom od 1 roku życia. Można go dodawać np. do wody lub herbaty z kopru włoskiego czy rumianku.
Czy długi czas przechowywania miodu wpływa na jego smak w herbacie? Walory miodu nie zmieniają się nawet podczas długiego przechowywania (w odpowiednich warunkach).
Jak przechowywać miód, aby był odpowiedni do herbaty? Miód zachowuje swoje wartości w szczelnie zamkniętym słoiku. Niestety na słońcu i pod wpływem wysokiej temperatury traci moc, dlatego trzeba go przechowywać w ciemnym, suchym i dość chłodnym miejscu.
Czy miód traci właściwości w gorącej wodzie? Dodawanie miodu ma sens, gdy temperatura herbaty lub wody wynosi nie więcej niż 42 stopnie. Unikajmy dodawania miodu do wrzątku!
Czy zieloną herbatę można słodzić miodem? Zieloną herbatę, a także wodę z imbirem warto pić z dodatkiem miodu.