Czym jest cholesterol?
Cholesterol pełni wiele pożytecznych funkcji w organizmie. Najważniejszy jest jego odpowiedni poziom oraz stosunek LDL do HDL. W zdrowym organizmie stężenie frakcji HDL (transportuje cholesterol z komórek do wątroby) powinno być zgodnie z normą większe niż 40 mg/dl. Cholesterol LDL, potocznie określany jako „zły cholesterol”, to frakcja, która transportuje cholesterol odwrotnie niż HDL – z wątroby do komórek ciała. Jego stężenie we krwi powinno być niższe niż 100 mg/dl.
Zrozumienie cholesterolu
Właściwy poziom cukru, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi to wskaźniki, na których opiera się diagnozowanie pacjentów. Dobry stan zdrowia eliminuje ryzyko zawału serca, miażdżycy naczyń krwionośnych i innych chorób, np. stanu zapalnego, które mogą rozwijać się w organizmie człowieka. Wszystkie osoby dorosłe powinny regularnie sprawdzać swój stan zdrowia i podejmować konkretne działania, gdy poziom cholesterolu jest zbyt wysoki.
Wyniki badania trójglicerydów należy interpretować w następujący sposób:
- poniżej 150 mg/dl – wynik prawidłowy,
- 150‒199 mg/dl – wynik graniczny,
- 200‒499 mg/dl – poziom wysoki,
- powyżej 500 mg/dl – poziom bardzo wysoki.
Czy nadmiar cholesterolu może prowadzić do problemów zdrowotnych?
Specjaliści już od wielu lat informują, że im wyższe stężenie cholesterolu we krwi, tym większe ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału mięśnia sercowego. To również większe prawdopodobieństwo udaru mózgu, a przede wszystkim miażdżycy, która prowadzi do tych chorób. Z tego powodu należy zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi, badać poziom cukru i eliminować zły cholesterol poprzez dietę i zdrowe nawyki.
Funkcje cholesterolu w organizmie
Cholesterol wchodzi w skład błon większości komórek i uczestniczy w produkcji niektórych hormonów (np. płciowych) oraz w syntezie kwasów żółciowych. Bierze też udział w wytwarzaniu witaminy D i odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Nie powinniśmy eliminować go z organizmu całkowicie, wystarczy, że utrzymamy poziom cholesterolu w normie. Większość cholesterolu jest wytwarzana w wątrobie. Chcąc wyregulować pracę tego organu, warto wiedzieć jaki gatunek miodu obniża poziom złego cholesterolu HGL i poziom cholesterolu LDL.
Miód a cholesterol
Jaki miód wybrać na zbicie złego cholesterolu? W składzie każdego miodu znajdują się polifenole roślinne z pyłków kwiatowych. Im więcej polifenoli zawierają kwiaty, tym więcej będzie ich w miodzie. Jak miód może pomóc w obniżeniu cholesterolu? Dowody naukowe potwierdzają, że stosowanie polifenoli przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu nawet do 40 proc. (przy zastosowaniu dużej ilości produktu).
Różne rodzaje miodu i ich potencjalne korzyści
- Miód gryczany można spożywać na czczo, rozcieńczony z wodą w dawce 1 łyżka na szklankę letniej wody.
- Miód lipowy warto stosować jako naturalny słodzik do herbaty.
- Miód akacjowy pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego.
- Miód z koniczyny zawiera duże stężenie polifenoli i poprawia przepływ krwi w organizmie.
Co obniża cholesterol? Co jeść – tabela
Rola diety w zarządzaniu poziomem cholesterolu jest niebagatelna. Warto zmienić nawyki i zamiast cukru używać miodu, a także zadbać o zdrowe kwasy tłuszczowe w posiłkach. Skutki długo utrzymującego się wysokiego cholesterolu w surowicy krwi mogą być bardzo groźne dla zdrowia i doprowadzić nawet do udaru mózgu. Jeżeli masz wysoki cholesterol, sprawdź co jeść. Tabela produktów obniżających poziom cholesterolu wskaże, których artykułów spożywczych nie może zabraknąć na talerzu.
Ważne są:
- zdrowe kwasy tłuszczowe: oliwa z oliwek i olej rzepakowy nierafinowany,
- ryby morskie,
- produkty zawierające błonnik np. płatki owsiane lub otręby owsiane,
- awokado i owoce cytrusowe,
- orzechy i migdały,
- miód, cynamon i pieprz cayenne,
- siemię lniane,
- łuska babki jajowatej i nasiona babki płesznik.
Czosnek, cytryna, miód a trójglicerydy
Inne naturalne środki, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu to mieszanka miodu z czosnkiem i cytryną. Mikstura może mieć korzystny wpływ na układ krążenia oraz profil lipidowy, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Jaki miód na zbicie cholesterolu dodać do mikstury? Każdy gatunek, który zawiera polifenole roślinne, np. miód gryczany, miód wrzosowy, miód akacjowy będzie w tym przypadku wspierał pozbycie się złego cholesterolu.
Podsumowanie
Najlepszym wyborem dla dobrego samopoczucia jest dieta, która zawiera mało tłuszczu, dostarcza błonnik, pomaga walczyć z wolnymi rodnikami i utrzymuje insulinę, cukier i cholesterol w normie. Miód akacjowy, miód gryczany i miód z koniczyny oraz wskazane w tabeli artykuły spożywcze pomogą obniżyć poziom cholesterolu.
FAQ – miód a cholesterol
Czy miód szkodzi na cholesterol? Miód reguluje poziom cholesterolu – szkodzi na tzw. zły i wspiera dobry, wyrównując proporcje LDL i HDL do pożądanego stężenia.
Jaki miód pomaga obniżyć cholesterol? W świetle najnowszych badań miód akacjowy (z robinii) może obniżyć poziom cholesterolu. Według innych źródeł najlepszym miodem w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych jest miód gryczany. Każdy miód zawiera polifenole i poprawia profil lipidowy.
Czego nie powinno się jeść przy wysokim cholesterolu? Z diety należy wykluczyć niezdrowe tłuszcze, produkty wysoko przetworzone i cukier. Na poziom cholesterolu negatywnie wpływają również używki: alkohol i palenie tytoniu.
Jak szybko spróbować obniżyć cholesterol naturalnie? Dieta i zdrowe nawyki żywieniowe, a także aktywność fizyczna to sposoby na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety nie ma w tym przypadku szybkiego rozwiązania, ale jedzenie miodu z cynamonem i długofalowe zastąpienie cukru miodem to dobry sposób na obniżenie cholesterolu we krwi.