Miód faceliowy 400g Kujawskie Miody
Opis
Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth.), gatunku pochodzącego z Kalifornii, a uprawianego w Europie dla celów pastewnych, fitosanitarnych, ale przede wszystkim dla pszczół. Roślina ta jest nazywana królową roślin nektarodajnych i cechuje się wysoka wydajnością, zarówno w sekrecji nektaru jak i produkcji pyłku. Facelia w warunkach centralnej Polski zakwita około 10 czerwca i kwitnie od 4-5 tygodni zapewniając obfite źródło pokarmu węglowodanowego i białkowego dla owadów zapylających. Specyfika biologii kwitnienia oraz konkurencja innych roślin sprawia, że w latach ubogich w opady, uprawy facelii na lekkich glebach 'dają' mniej miodu, ale miód jest ciemniejszy oraz bardziej aromatyczny, niż na glebach bardziej żyznych. W latach o dużej ilości opadów, uprawy na glebach lekkich, są za to mniej narażone na wylęganie i choroby grzybowe, niż na glebach żyznych i cięższych, a to ma przełożenie na nektarownie i wyniki produkcyjne pasieki.
Miód faceliowy charakteryzuje się jasną barwą i delikatnym, neutralnym smakiem z lekko kwaskowym posmakiem. Miody faceliowe posiadają barwę od jano-słomkowej, niemal bezbarwnej z delikatnym zielonkawym odcieniem do barwy jasno-bursztynowej z odcieniem złocistym lub rubinowo-złocistym. Barwa miodu odmianowego z facelii zależy w dużej mierze od warunków uprawy (ph gleby i jej zasobność wodna) oraz specyficznych warunków aury. Miód odmianowy pochodzący z wielkoobszarowych monokultur na glebach średnich i ciężkich będzie jasny i prawie bezbarwny, a po krystalizacji biało-kremowy. Miód z równie dużych areałów upraw faceliowych zlokalizowanych na glebach lekkich, zwłaszcza w lata upalne będzie posiadał szlachetną domieszkę nektarów roślin ruderalnych i chwastów polnych bardziej odpornych na niedobory wody i wysokie temperatury (najczęściej chabra bławatka). Ta szlachetna domieszka chabrowego nektaru nadaje tej odmianie pięknej złocistej barwy i wzbogaca bukiet smakowy miodu w delikatną nutę migdałową.
Miód ten krystalizuje w ciągu 2-3 miesięcy (do końca września), w temp. pokojowej proces ten skutkuje krupcem o strukturze średnio-krystalicznej, w niższych temperaturach tworzy często kryształki grubsze, ale nigdy konsystencja miodu skrystalizowanego nie sprawia większych problemów konsumentom.
Wartości odżywcze * | Średnia zawartość w 100g * | Przedział w 100g * |
Wartość energetyczna | 320 kcal | 300 - 340 kcal |
Tłuszcze | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 81 g | 78 - 83 g |
w tym cukry | 75 g | 70 - 80 g |
Białko | 0,4 g | 0,2 - 0,6 g |
Sól | 0 g | 0 g |
* Podane powyżej przedziały i uśrednione wartości dotyczą miodu naturalnego. Z uwagi na brak szczegółowych danych przekazywanych przez pszczelarzy, nie możemy podać dokładnych wartości odżywczych każdego produktu. W ramach tej grupy produktowej mieści się kilkadziesiąt, a nawet kilkaset (świat) gatunków miodów naturalnych różnego pochodzenia. Ich wartości odżywcze mieszczą się zazwyczaj w podanych przedziałach uśrednionych dla lepszego zobrazowania najbardziej prawdopodobnych parametrów właściwości odżywczych.
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
- Czas wysyłki:24 godziny
- Barwa miodu:Kremowa
- Konsystencja miodu:Płynna (Patoka)
- Smak miodu:Delikatny kwaskowy
- Czas krystalizacji miodu:Krótki (4-6 mies.)
- Kraj pochodzenia miodów:Polska
- Region zbiorów miodu:Kujawy i Pomorze
- Czas zbiorów miodu:Lato
- Gramatura miodu:Mała (100 - 500g)
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
254,00 zł
Cena regularna:
319,00 zł
403,00 zł
Cena regularna:
430,00 zł
135,00 zł
Cena regularna:
166,00 zł
97,00 zł