Miód cząbrowy 400g Kujawskie Miody

KUJAW_0001

Bądź pierwszy, napisz opinię!

56,90 zł

Zyskujesz 56 pkt [?]

Miód cząbrowy pochodzi z nektaru z kwiatów cząbru ogrodowego Satureja hortensis L., znanego także pod nazwami satureja, trawa satyra, zioło fasolowe, pieprznik, czubryca. Ten ostatni synonim jest bardziej stosowny dla cząbru górskiego. Cząber ogrodowy zakwita w warunkach centralnej Polski pod koniec lipca, a nawet pod koniec pierwszej dekady sierpnia i zapewnia pszczołom pożytek nektarowy i pyłkowy przez blisko 4-5 tygodni. Miód cząbrowy charakteryzuje się barwą ciemno-busztynową do ciemnobrązowej (patoka), po krystalizacji (krupiec) posiada barwę wyraźnie jaśniejszą do patoki, szarobrązową. Krystalizuje w ciągu 2 do 3 miesięcy grubo-krystalicznie, tworząc bardzo regularne kryształki początkowo w zawiesinie 'fruktozowej frakcji' miodu. Ta cecha tego procesu gwarantuje, iż po całkowitym skrystalizowaniu miód pozostaje mazisty i po lekkim zruszeniu krupca łatwo się nabiera i wygodnie rozsmarowuje np: na pieczywie. W zapachu nie jest tak intensywny, jak mód tymiankowy mimo, iż posiada również duże ilości karwakrolu i podobnych związków z grupy terpenów, pachnie zupełnie odmiennie. Zapach jest delikatny, ziołowy z silnie zarysowaną nutą geosyminy i delikatną nutą rozmarynu i kwiatu cząbru. Smak miodu cząbrowego jest niepowtarzalny, zdecydowany, z wyraźnym piekąco-gorzkawym posmakiem. Określanym jako ziołowy, a w literaturze włoskiej porównywany do goryczki naturalnej kawy. Również odnotowuje się w smaku wyraźnie lekko wyższą 'kwasowość' co w połączeniu z unikalnym ziołowym smakiem i dość specyficznym zapachem sprawia, że miód ten należy do odmian, które od razu polubimy lub znienawidzimy (podobnie jak w przypadku miodów bardzo wyrazistych np.: gryczanego czy wrzosowego).

100% miód naturalny

Pasieka powstała 1992 r., ale tradycje pszczelarskie w rodzinie są obecne od trzech pokoleń. Niestety nie było ciągłości i w generacji moich rodziców nikt na poważnie nie prowadził pasieki, choć kilku "trzymaczy" pszczół nie zabrakło. Od 2005 r. zaczeliśmy przestawiać w pasiece gospodarkę z konwencjonalnej na ekologiczną (trwało to trzy lata). Obecnie pasieka liczy około 55 rodzin pszczelich, ale stan liczebny pasieki jest bardzo zmienny w zależności od sezonu i od zapotrzebowania. Prowadzimy gospodarkę wędrowną, ale posiadamy również dwa całoroczne stanowiska stanowiące bazę do wędrówek, które koncentrują się na tzw. Czarnych Kujawach, południowo-wschodniej Krajnie i Dolinie Dolnej Wisły, a nawet Kociewiu, Powiślu pomorskim i południowo-zachodnich Mazurach.
Specjalizujemy się w pozyskiwaniu miodów odmianowych w tym rzadko spotykanych miodów odmianowych z kwiatów ziół. Poszukujemy unikatowych stanowisk dla pozyskania "reliktowych" miodów charakterystycznych dla polikulturowego krajobrazu polskiej wsi minionego wieku. Docieramy do miejsc gdzie ekstensywne rolnictwo umożliwia pozyskanie miodów chabrowych, specyficznych wielokwiatów z kwiatów polnych, miodów koniczynowych, czy z ostrożeni łąkowych. Jako jedna z nielicznych pasiek w kraju mamy bogate doświadczenie w zapylaniu nasiennych plantacji ziół. W historii naszej przygody z pszczołami pozyskiwaliśmy tak unikatowe miody jak: tymiankowy, cząbrowy, kolendrowy, kozieradkowy, majerankowy, ogórecznikowy i z szałwi lekarskiej.
Czas wysyłki 24 godziny
Barwa miodu Brązowa
Konsystencja miodu Płynna (Patoka)
Smak miodu Ostry ziołowy
Czas krystalizacji miodu Bardzo krótki (1-3 mies.)
Kraj pochodzenia miodów Polska
Region zbiorów miodu Kujawy i Pomorze
Czas zbiorów miodu Lato
Gramatura miodu Mała (100 – 500g)
Miody Surowe RAW Tak
Rok zbiorów 2020

Napisz opinię

Miód Warszawski lipowo-żmijowcowy 420g Pszczelarium

Miód Warszawski lipowo-żmijowcowy 420g Pszczelarium

Produkty powiązane

Góra