swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Zajrzyj do zakładki PROMOCJE i nie przegap dobrych okazji!

 

Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miód Cytrynowy

Miód cytrynowy czy miód z cytryną?

Miód cytrynowy to owoc pracy pszczół, pozyskiwany dzięki zbieraniu przez owady nektaru z kwitnących drzewek cytrynowych. Warto pamiętać, że mówiąc o miodzie cytrynowym nie mamy na myśli słodkości z dodatkiem plasterków cytryny, który każdy może stworzyć sam w własnej kuchni, ale unikatowy, naturalnie powstający miód, którego receptura znana jest tylko pszczołom… i to nie wszystkim!

Tajniki produkcji miodu cytrynowego zarezerwowane są dla owadów żyjących w basenie Morza Śródziemnego, bo to właśnie one mają dostęp do wyjątkowego nektaru, ukrytego w samym sercu skąpanych w południowym słońcu włoskich czy hiszpańskich gajów cytrusowych.

Nektar z kwiatów drzewka cytrynowego

Czy wiecie, że cytryna, która kojarzy nam się wyłącznie z żółtym kolorem, kwitnie na biało? Tak! Pszczoły zbieraczki, które udają się na poszukiwanie nektaru, znajdują go w kielichach śnieżnobiałych kwiatów rośliny o nazwie Citrus limon, czyli cytryny zwyczajnej. To aromatyczne drzewko rosnące na plantacjach, w parkach i ogrodach nad Morzem Śródziemnym dotarło na nasz kontynent dzięki Arabom, którzy sprowadzili je z dalekiej Azji. Dziś cytryny wykorzystuje się w kuchniach całego świata, a miód pochodzący z drzewek cytrusowych z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Same zaś drzewa są uprawiane nie tylko z powodu ich miododajnych właściwości, ale także z powodu mocy wydawania cytryn. Cenione są również jako rośliny ozdobne.

Kolor, smak i konsystencja, czyli co świadczy o wyjątkowości miodu cytrynowego?

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji podjadać miodu cytrynowego, żałujcie. Jest on jedyny w swoim rodzaju. Czym cytrynowe słodkości wyróżniają się w rodzinie miodów świata? Po pierwsze kolorystyką – cytrynową, żółtą, niekiedy jasno herbacianą. Smak tego miodu, jak przystało na przysmak pochodzący z drzewek cytrusowych, jest orzeźwiający, lekko kwaskowaty. Nie mdły, a delikatny i słodki, tak różny od wyrazistego miodu eukaliptusowego, który ma przecież podobne geograficznie pochodzenie.

Skrystalizowany miód cytrynowy zyskuje kolor ecru lub mlecznej bieli, a jego konsystencja jest gładka i jedwabista. Dzięki temu wspaniale rozpływa się w ustach. Co więcej, zawarte w miodzie cytrynowym olejki eteryczne sprawiają, że posiada on ciekawy zapach, stanowiący połączenie słodkiej woni z nutami cytrusowymi. Już samo otwarcie słoika o słodkiej, cytrynowej zawartości, dostarczy wielu bardzo przyjemnych dla naszych zmysłów doznań, zanim jeszcze zdążymy sięgnąć po łyżeczkę!

 Białe kwiaty z żółtymi pręcikami na zielonych liściach - kwiat cytryny

Walory zdrowotne cytrynowej słodyczy

Fakt, że spożywanie miodu cytrynowego to rozkosz dla podniebienia, nie jest jedyną zaletą spożywania tego przysmaku. Pszczoły produkują ten rodzaj miodu i dostarczają nam cennych dla zdrowia substancji, które wzmacniają organizm i wspomagają go w leczeniu licznych schorzeń. Podobnie jak sam owoc cytryny jest domowym lekarstwem, przydatnym w sezonie infekcyjnym, tak sam miód cytrynowy ma działanie prozdrowotne.

Badania zawartości miodu cytrynowego wskazały na obecność witamin, enzymów czy polifenoli. W tym rodzaju miodu wykryto także ważne dla kondycji naszego zdrowia składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, magnez, potas, sód oraz fosfor. Połączenie tych wszystkich składników dało wspaniałą kompilację prozdrowotną. Dla kogo zatem będzie odpowiedni miód cytrynowy?

  • Dla osób cierpiących z powodu obniżonej odporności;
  • Dla astmatyków i chorych zmagających się z katarem siennym;
  • Dla osób cierpiących na zespół chronicznego zmęczenia lub brak energii;
  • Dla przeziębionych;
  • Dla wszystkich innych, cierpiących z powodu schorzeń górnych dróg oddechowych, w tym dla alergików.

Naturalne metody wsparcia organizmu, na przykład miodami pozbawionymi sztucznych dodatków, są zdrowe i mogą przynieść wiele pozytywnych efektów. Ich stosowanie jest więc bezpieczną metodą walki z bakteriami i wirusami.

Kulinarne inspiracje z miodem cytrynowym

Miód cytrynowy to wartościowy dodatek do potraw i napojów. Sprawdza się między innymi w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Cytrynową słodyczą można przyprawiać desery, co uczyni je zdrowszymi od tych z dodatkiem rafinowanego cukru. Warto spróbować na przykład jogurtu naturalnego osłodzonego miodem cytrynowym i posypanego kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Dopisujemy do listy ekologicznych słodyczy i przekąsek.

Cytrusowa słodycz rewelacyjnie komponuje się ze smakiem domowych naleśników. Pysznie smakują zrolowane z serkiem waniliowym i polane ciągnącą się nitką cytrynowego miodu! Co ważne, takie danie przyrządzimy ekspresowo, a więc w bilansie czasu przyrządzania i uzyskania wspaniałego smaku zdecydowanie wyjdziemy na plus. Miód cytrynowy może być tradycyjnie dodawany do rozgrzewającej zimowej herbaty lub posłużyć do stworzenia lekkiej, orzeźwiającej lemoniady na upalne dni.

Smaczny i zdrowy miód cytrynowy może więc towarzyszyć nam w kuchni przez cały rok!

Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl