Dziś opowiem Wam o właściwościach prozdrowotnych miodu nawłociowego, który od pewnego czasu powoli, acz konsekwentnie wkracza na miodowe salony. Zanim jednak przejdę do meritum, kilka zdań na temat samej nawłoci i roli, jaką pełni w naszym ekosystemie. Zacznijmy od tego, że nawłoć jest rośliną trującą, ale posiada też sporo właściwości leczniczych. Wyróżniamy trzy gatunki tej rośliny, najbardziej powszechna jest nawłoć pospolita (Solidago virgaurea), od dawna porastająca niemal całą Polskę, od Pomorza, aż po Góry. Pozostałe gatunki przywędrowały do nas w XVII i XVIII wieku z ameryki północnej, głównie jako ozdoba parków oraz ogrodów królewskich i prywatnych.
NAWŁOĆ – AGRESYWNY OBCY WŚRÓD SWOICH?
Pierwszy z nich nosi miano nawłoci kanadyjskiej, drugi późnej, lub olbrzymiej. Niestety oba gatunki to intruzi, wpisani na czarną listę gatunków inwazyjnych. Łatwo adaptują się do nowego środowiska, stosując agresywną ekspansję, kosztem endemicznej roślinności, porastającej polskie łąki, brzegi rzek i przydroża. Są wysokie i niezwykle wytrzymałe, tam, gdzie rosną, niemal całkowicie eliminują konkurencję, zabierając jej dostęp do wody, światła i drogocennych minerałów. Do tego są trujące, odporne na grzyby i niejadalne dla większości roślinożernych zwierząt. Mają bardzo niekorzystny wpływ na łańcuch pokarmowy. Dla środowiska są niczym chwasty, na które nie ma sposobu i metody.
To właśnie agresywna ekspansja oraz wytrzymałość, spowodowały, że na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać miód nawłociowy, ceniony przede wszystkim za prozdrowotne właściwości, których nie brakuje również samej nawłoci. Jednak to nie ziołolecznictwo jest tematem przewodnim dzisiejszego artykuły, tylko miody i ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm, a ten jest nie do przecenienia. Nie bez powodu miody z kwiatów nawłoci zwykło się nazywać nektarem życia.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE MIODÓW NAWŁOCIOWYCH
Układ oddechowy – z uwagi na właściwości antyseptyczne i odpornościowe, miód ten stosowany jest często jako sezonowy suplement diety, zwiększający odporność organizmu, ale również jako środek wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, czy przeziębienia.
Układ moczowy – miód nawłociowy, jest obok wrzosowego najskuteczniejszym miodowym remedium na problemy z prostatą. Działa moczopędnie, żółciopędnie i przeciwzapalnie, co w sporej mierze wynika z właściwości samego nektaru nawłoci. Stosowany przy leczeniu kamicy nerkowej, stanów zapalnych dróg moczowych i innych części układu moczowego.
Stany zapalne – miody nawłociowe są często stosowane w przypadku leczenia różnego rodzaju stanów zapalnych, za co po części odpowiadają znajdujące się w miodzie substancje ślazowe oraz seskwiterpeny i garbniki. Dzięki tym substancją miód ten stosowany jest między innymi w profilaktyce zapalenia stawów.
Wyczerpanie – fizyczne i psychiczne to jeden z najczęstszych problemów, z jakimi musimy borykać się na co dzień. Niestety wielu z nas ignoruje problemy, które z czasem tylko się pogłębiają. Miody nawłociowe pomagają regenerować organizm przy wyczerpaniu fizycznym i nadmiernym stresie.
Serce i układ krwionośny – duża zawartość rutyny i kwertycyny poprawia ukrwienie żył w kończynach dolnych, oraz reguluje ukrwienie nerek. Z kolei zawarta w miodzie glukoza ma pozytywny wpływ, na funkcjonowanie mięśnia sercowego.
CO JESZCZE WARTO WIEDZIEĆ?
- W kosmetyce poprawia i ujędrnia wygląd skóry, redukuje zmarszczki i zmniejsza stany zapalne,
- Przeciwdziała zwyrodnieniom kości, a także zapobiega spadkowi gęstości kości,
- Działa bakteriobójczo,
- Stosowany w przypadłościach reumatycznych oraz astmatycznych,
- Często stosowany w profilaktyce miażdżycy oraz nadciśnienia,
- Posiada działanie detoksykujące, dzięki czemu skutecznie pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii,
CENNA ZAWARTOŚĆ I WŁAŚCIWOŚCI?
Miód z kwiatów nawłoci aż w 75% składa się z cukrów prostych, głównie glukozy i fruktozy, przy czym tej pierwszej jest nieznacznie więcej. Znajdziemy tu również sporo mikroelementów, a także wszędobylskie witamin oraz substancje bakteriobójcze. Dzięki saponinom miód nawłociowy wykazuje duże właściwości przeciwbakteryjne, dlatego jest polecany do regularnej suplementacji. Jego kaloryczność na poziomie 305 kalorii w 100 g miodu, jak i stosunkowo wysoki indeks glikemiczny (około 55), powodują, że nie jest to wymarzony produkt dla osób z dużą nadwagą lub zdiagnozowaną cukrzycą. To wcale nie oznacza, że trzeba z niego całkowicie zrezygnować, natomiast przed spożyciem warto skonsultować się z lekarzem i ustalić, czy i w jakich proporcjach można go bezpiecznie spożywać.