Darmowa dostawa: brakuje Ci 329,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 329,00 złDOSTAWA GRATIS!
Data Dostępność:
![]() | ![]() | ![]() |
W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta, pochodzi najczęściej z drzew lipy oraz spadź iglasta. W zabarwieniu jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak który nie każdemu odpowiada, a z drzew iglastych - łagodny, lekko żywiczny. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie, w niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i to właśnie dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce.
Miód spadziowy powstaje z wydaliny mszyc i czerwców, albowiem owady te po pobraniu soku roślinnego przyswajają białko i inne substancje, natomiast cukry wydalają nie strawione. Ten słodki 'kał owadzi' zwabia pszczoły, które dodatkowo dalej je zagęszczają i składają w komórkach jako miód spadziowy. Miód spadziowy pszczoły zbierają w najczystszych lasach. Dzięki temu można w nich poczuć zapach żywicy i igliwia. Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Producent:
Dowiedz się więcej:
100% miód naturalny
Gospodarstwo Pasieczne Tomasz i Józef Jakubiec jest kontynuacją rodzinnej tradycji od 1958r. Posiadają obecnie kilkuset pniową pasiekę o charakterze rozwojowym. Oferowane produkty pochodzą wyłącznie z własnych pasiek położonych w najczystszych rejonach Polski. Ule są przewożone kilkakrotnie w ciągu sezonu, co wpływa na różnorodność gatunków miodu. na każdym etapie produkcji i przygotowania miodu do sprzedaży, utrzymywana jest stał dbałość o jak najwyższą jakość produktów. Efektem ego są dojrzałe miody o niskiej zawartości wody i wysokiej aktywności enzymatycznej. Miody w większości przypadków są skrystalizowane i nie są poddawane procesowi dekrystalizacji (podgrzewaniu). Dbałość o czystość gatunkową miodów sprawia, że miody charakteryzują się dużą różnorodnością smaków i zapachów. Gospodarstwo Pasieczne Tomasz i Józef Jakubiec jest laureatem I Nagrody za „Najsmaczniejszy miód” w Kamiennej, cztery złote medale na Międzynarodowych Targach Pszczelarskich w Lublinie w latach 2002, 2003, 2005, 2006 oraz licznych nagród i wyróżnień za najlepszy produkt.
W Świecie Miodów nie brakuje produktów pszczelich z całego świata, lecz jesteśmy najbardziej dumni ze współpracy z lokalnymi pasiekami. Prawdziwy miód pochodzi z pasieki, a nie z laboratorium i wytwarzany jest z szacunkiem dla pszczół. Z dumą przedstawiamy miody z pasieki Jakubiec, które stanowią dużą część naszej oferty miodów polskich. Gospodarstwo Pasieczne Tomasz i Józef Jakubiec zostało założone w 1958 roku i do dziś pozostaje rodzinną pasieką wędrowną. Ideą pasieki wędrownej jest możliwość corocznej zmiany obszaru, z którego pozyskiwany jest pożytek. Ule w pasiece wędrownej mogą być rozlokowane w kilku różnych lokalizacjach oddalonych od siebie nawet o kilkadziesiąt kilometrów.
W ofercie pasieki znajdują się zarówno popularne, jak i unikalne miody. Pasieka Jakubiec dba o różnorodność gatunkową swoich miodów, przewożąc ule kilka razy w ciągu sezonu. W ten sposób od lat pozyskuje wysokiej jakości miody akacjowe, gryczane, klonowe, leśne, lipowe, spadziowe, rzepakowe, wielokwiatowe i wrzosowe. W ofercie pasieki nie brak również pysznych i aromatycznych połączeń, takich jak miody lipowo-spadziowe, nektarowo-spadziowe czy nawłociowo-gryczane. Oprócz samych miodów pasieka Jakubiec wytwarza też inne produkty pszczele, w tym odsklepiny z miodem do żucia, pierzgę całą suchą, pierzgę mieloną w miodzie, propolis w miodzie i pyłek kwiatowy.
Pasieka Jakubiec dba o najwyższą jakość swoich produktów pszczelich, skrupulatnie kontrolując każdy etap produkcji. Efektem starań są dojrzałe miody o wysokiej aktywności enzymatycznej i niskiej zawartości wody. Miody ulegają naturalnej krystalizacji i proces ten nie jest odwracany przez producenta wskutek podgrzewania. W trosce o czystość gatunkową miody z Gospodarstwa Pasiecznego wyróżniają się cechami charakterystycznymi dla poszczególnych odmian. Produkty pszczele z pasieki Jakubiec były wielokrotnie nagradzane i wyróżniane, a do najważniejszych nagród należą: złoty medal w kategorii „Najsmaczniejszy Miód” w Kamiennej oraz 4 złote medale na Międzynarodowych Targach Pszczelarskich w Lublinie w latach 2002, 2003, 2005 i 2006.
Czas wysyłki | 24 godziny |
Barwa miodu | Czarnobrązowa |
Konsystencja miodu | Płynna (Patoka) |
Smak miodu | Aromatyczny słodki |
Czas krystalizacji miodu | Średni (6-12 mies.) |
Kraj pochodzenia miodów | Polska |
Region zbiorów miodu | Kotlina Kłodzka |
Czas zbiorów miodu | Wiosna |
Gramatura miodu | Mała (100 - 500g) |
Miody Surowe RAW | Nie |
Rok zbiorów | 2021 |
Najlepszy
Uwielbiam miód spadziowy, a ten od kilku lat jest najlepszy i najzdrowszy. Dzieci na początku mówiły ze dla nich zbyt intensywny, ale nawet one się przekonały.
Produkty powiązane
Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Miód spadziowy z drzew iglastych, to król wśród polskich miodów. Jego smak łagodny i wonny przypomina zapach lasu jodłowego. Pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła świerk, sosna i modrzew.
Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.
Pyszny miód spadziowy Swojskich Miodów jest wyjątkowy, ponieważ zawiera mieszankę spadzi iglastej i liściastej.
Miód spadziowy liściasty z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.