Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Od: Do:
Historia cen
Najniższa cena tego produktu:
Data Dostępność:
Miód piniowy o jasnobrązowej barwie i delikatnym zapachu igliwia pochodzi z południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego, przede wszystkim z rejonu Morza Egejskiego. W przeciwieństwie do miodów wytwarzanych z nektaru kwiatów, miód piniowy wytwarzany jest przez pszczoły w oparciu o spadź, słodką wydzielinę wydalaną przez mszyce żerujące na pędach sosny pinii, drzewa z rodziny sosnowatych. Dlatego miód ten znany jest też jako miód sosnowy albo piniowo-sosnowy. W polskiej nomenklaturze zaliczamy go do miodów spadziowych ze spadzi iglastej.
65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowy wytwarzany w oparciu o spadź jednego z gatunku mszyc zwanego Marchalina Hellinica, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”. Sosna pinia jest najważniejszą rośliną miododajną w Grecji, a wytwarzany z niej miód zachwyca koneserów miodu charakterystycznym aromatem igliwia i bardzo delikatnie słodkim smakiem.
Grecki miód piniowy Melidoron zbierany jest w pachnących lasach sosnowych Arkadii na Peloponezie i Evii na wysokości od 800 do 1300 m n.p.m., wiosną (kwiecień-maj) i jesienią (wrzesień-październik). Miód z sosny pinii wiosennej posiada jaśniejszą barwę, oraz wyraźniejszy i bardziej aromatyczny smak niż ten wytwarzany przez pszczoły jesienią. Z uwagi na niską zawartość glukozy proces krystalizacji miodu piniowego przebiega dość wolno (powyżej 8 miesięcy). Surowy miód z sosny pinii jest szczególnie ceniony ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem wielu mikroelementów oraz antyoksydantów. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód czy cynk.
![]() | ![]() | ![]() |
Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie przefiltrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych właściwości spadzi i pyłku. Smak oraz barwa miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w przypadku wszystkich miodów, bowiem bardzo rzadko powstają one w stu procentach z nektaru czy spadzi zebranych wyłącznie z jednej rośliny, zazwyczaj pojawiają się w nim niewielkie domieszki nektaru bądź spadzi innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku konkretnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi starannie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszystkich etapach produkcji.
Miód grecki jest uważany za jeden z najlepszych na świecie będąc połączeniem tego co najlepsze w Grecji, czyli niezwykle różnorodnej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to bogactwo greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C przez cały okres przechowywania).
Informacje dodatkowe:
Wartości odżywcze * | Średnia zawartość w 100g * | Przedział w 100g * |
Wartość energetyczna | 320 kcal | 300 - 340 kcal |
Tłuszcze | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 81 g | 78 - 83 g |
w tym cukry | 75 g | 70 - 80 g |
Białko | 0,4 g | 0,2 - 0,6 g |
Sól | 0 g | 0 g |
* Podane powyżej przedziały i uśrednione wartości dotyczą miodu naturalnego. Z uwagi na brak szczegółowych danych przekazywanych przez pszczelarzy, nie możemy podać dokładnych wartości odżywczych każdego produktu. W ramach tej grupy produktowej mieści się kilkadziesiąt, a nawet kilkaset (świat) gatunków miodów naturalnych różnego pochodzenia. Ich wartości odżywcze mieszczą się zazwyczaj w podanych przedziałach uśrednionych dla lepszego zobrazowania najbardziej prawdopodobnych parametrów właściwości odżywczych.
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
Producent:
Miód piniowo sosnowy 100%
Rodzinna firma Melidoron od ponad 65 lat rozwija i pielęgnuje pszczelarskie tradycje, zamiłowanie do greckiego miodu, pszczół i greckiej natury. Troska i pracowitość rodziny Fasilis zapewnia odpowiednie standardy i produkty doskonałej jakości. Inwestując, wprowadzając innowacje i rozwijając firmę w tym trudnym dla Grecji okresie ekonomicznym. Wszystko to w celu zapewnienia konsumentom szeroką gamę wysokiej jakości miodów i pszczelich suplementów pochodzących z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melindron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Czas wysyłki | 24 godziny |
Dobry
OK - znam z wakacji -:)
Produkty powiązane
Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.
Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowy -sosnowy spadźowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.