Miód Manuka MGO™ 250+ Nektarowy 250g Manuka Health

PROPH_MM250250

Bądź pierwszy, napisz opinię!

102,86 zł

Zyskujesz 102 pkt [?]

    Skąd pochodzi Miód Manuka?

    Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

    Czym jest Miód Manuka?

    W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

    Czym jest MGO™?

    MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

    Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

    Etykieta
    MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 250+
    Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

    Wartości odżywcze

    Zawartość w 100g

    Wartość energetyczna

    335 kcal

    Tłuszcze

    0 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone

    0 g

    Węglowodany

    82.1 g

    w tym cukry

    82.1 g

    Białko

    0 g

    Sól

    0,03

    Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.

    Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

    Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+
    Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

    Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Masa netto: 250 g

    Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia

    Kraj produkcji: Nowa Zelandia

    Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

    Więcej informacji o miodzie Manuka

    Naukowo potwierdzone ilości MGO™
    Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

    „Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
    (zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
    Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu -  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

    Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

    ProduktMethylglyoxal, mg/kg
    Miód Manuka30-800+
    Inne miody0-10
    Inne produkty żywnościowe0-50

    Producent:

    miód z krzewu Manuka 100%

    Manuka Health jest pionierem w tworzeniu i propagowaniu szerokiej gamy produktów naturalnych, o unikalnych właściwościach związków bioaktywnych, występujących w przyrodzie tylko w rodzimej, Nowozelandzkiej florze. Współpracuje z czołowymi ośrodkami naukowo-badawczymi w Japonii, USA, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Austrii i Nowej Zelandii w zakresie potwierdzenia skuteczności działania swoich produktów, w tym: MGO ™ Manuka Honey, BIO30 ™ Propolis, żywności funkcjonalnej, suplementów diety oraz Miodu Manuka MGO ™ pod kątem leczenia ran i pielęgnacji skóry. Manuka Health jako pierwsza na świecie opracowała i ustaliła dokładny, naukowy system certyfikacji dla miodów Manuka, bazującego na stężeniu jego związków bioaktywnych. Powstały w ten sposób system certyfikacji jest wynikiem badań i testów przeprowadzonych w Instytucie Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej w Niemczech pod kierownictwem profesora Thomasa Henle.

    Profesor Henle i jego ekipa byli pierwszymi, którzy udowodnili i udokumentowali, że ​​za właściwości Miodu Manuka odpowiedzialny jest w głównej mierze aktywny składnik miodu, którym jest methylglyoxal (MGO), a jego tzw. „aktywność trwała” nie wynika z nadtlenku wodoru i jego ilościowej zawartości w miodzie.

    Nowozelandzka fauna i flora ewoluowała w całkowitej izolacji przez ponad 80 milionów lat, w rezultacie czego, osiągnęły najwyższe poziomy naturalnych bioaktywnych związków, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie. Dlatego też dla zachowania ich naturalnych właściwości, nad którymi przyroda pracowała tyle lat, podczas procesu przetwarzania miodu, nie korzysta się z chemii przemysłowej, która mogła by ten efekt zaprzepaścić. Zarówno miody, jak i pozostałe produkty, spełniają rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa, dla zapewnienia i utrzymania stałego poziomu związków bioaktywnych.

    Cała firma – od biur, aż po magazyny, korzysta ze specjalnie skonstruowanego na potrzeby firmy, zamkniętego systemu wodnego, który zapewnia pełny recykling wody. Polityka firmy wyklucza także używanie jakikolwiek chemicznych środków czystości wewnątrz zakładu i na zewnątrz, w jego najbliższym sąsiedztwie.

    Manuka Health jest mocno zaangażowana w najbardziej zaawansowane praktyki biznesowe, dążące do zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
    Czas wysyłki2-3 dni

    Napisz opinię

    Miód Manuka MGO™ 250+ Nektarowy 250g Manuka Health

    Miód Manuka MGO™ 250+ Nektarowy 250g Manuka Health

    Skąd pochodzi Miód Manuka?Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one...

    Produkty powiązane

    Góra