Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Data Dostępność:
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
Etykieta
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 100+
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).
Wartości odżywcze | Zawartość w 100g |
Wartość energetyczna | 335 kcal |
Tłuszcze | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 82.1 g |
w tym cukry | 82.1 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,03 |
Informacje alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele
Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.
Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 250 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022
Więcej informacji o miodzie Manuka
Naukowo potwierdzone ilości MGO™
Przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym dzisiaj możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)
Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Produkt | Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka | 30-800+ |
Inne miody | 0-10 |
Inne produkty żywnościowe | 0-50 |
Producent:
miód z krzewu Manuka 100%
Czas wysyłki | 2-3 dni |
Produkty powiązane
Zestaw dwóch Miodów Manuka 400+ 500g, dla osób nastawionych na długofalowe stosowanie miodu w codziennej diecie.
Ekonomiczny zestaw Miodów Manuka o najwyższym stężeniu MGO 550+, polecany przy długofalowej kuracji.
Najczęściej kupowany miód Manuka w Polsce. Półkilogramowe opakowanie Miodu Manuka MGO 400+, to optymalna relacja jakości (stężenia methylglyoxalu) do ceny. Certyfikat MGO 400+ jest gwarancją bardzo wysokiego stężenia methylglyoxalu.
Miód Manuka MGO 550+ 250g, to produkt wybierany przez klientów, którzy chcą kupić najlepszy i najmocniejszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu (MGO) na poziomie 550+ mg/kg.
Miód Manuka MGO 550+ 500g, to produkt wybierany przez klientów, którzy chcą kupić najlepszy i najmocniejszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu (MGO) na poziomie 550+ mg/kg.
Ekonomiczny zestaw Miodów Manuka o najwyższym stężeniu MGO 550+, polecany przy długofalowej kuracji.
Zestaw trzech Miodów Manuka 400+ 500g, dla osób nastawionych na długofalowe stosowanie miodu w codziennej diecie.
Nowozelandzki, Aktywny Miód Manuka MGO 400+ 250g, to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Najkorzystniejsza relacja stężenia methylglyoxalu (MGO) do ceny, w małym słoiku. Bardzo wysoka, certyfikowana zawartość methylglyoxalu na poziomie 400mg/kg (MGO 400+).
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, to połączenie dwóch unikatowych, naturalnych składników pochodzących z jednego z najczystszych na świecie regionów jakim jest Nowa Zelandia. Użyty do produkcji cukierków Miód Manuka MGO™ 400+ cechuje się wysoką zawartością methylglyoxalu – co najmniej 400 mg/kg miodu.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, to połączenie dwóch unikatowych, naturalnych składników pochodzących z jednego z najczystszych na świecie regionów jakim jest Nowa Zelandia. Użyty do produkcji cukierków Miód Manuka MGO™ 400+ cechuje się wysoką zawartością methylglyoxalu – co najmniej 400 mg/kg miodu.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+ i witaminą C, to połączenie dwóch unikatowych, naturalnych składników pochodzących z jednego z najczystszych na świecie regionów jakim jest Nowa Zelandia. Użyty do produkcji cukierków Miód Manuka MGO™ 400+ cechuje się wysoką zawartością methylglyoxalu – co najmniej 400 mg/kg miodu.
Cukierki z Miodem Manuka MGO™ 400+, Propolisem i witaminą C, to połączenie dwóch unikatowych, naturalnych składników pochodzących z jednego z najczystszych na świecie regionów jakim jest Nowa Zelandia. Użyty do produkcji cukierków Miód Manuka MGO™ 400+ cechuje się wysoką zawartością methylglyoxalu – co najmniej 400 mg/kg miodu.
Nowozelandzki, aktywny Miód Manuka MGO 250+ w 500g słoiku. Dedykowany zwłaszcza dzieciom w okresie zwiększonego ryzyka przeziębieniem.
Małe, 250 gramowe opakowanie nowozelandzkiego Miodu Manuka MGO™ 250+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera wysokie stężenie (250 mg/kg) methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Miód Manuka MGO™ 400+ i Propolis BIO30™ pochodzą z Nowej Zelandii, kraju o najwyższej czystości ekologicznej. Spray doustny z Miodem Manuka MGO™ 400+ i Propolisem BIO30™, suplement diety
Najmniejsze, 250 gramowe, opakowanie Miodu Manuka MGO™ 100+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Najmniejsze, 50 gramowe, opakowanie Miodu Manuka MGO™ 100+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Duże, 500 gramowe opakowanie Miodu Manuka MGO™ 30+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera minimalne stężenie methylglyoxalu - naturalnego składnika charakterystycznego dla Miodów Manuka, występującego w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka.
Największe, kilogramowe opakowanie Miodu Manuka MGO™ 30+. Produkt z tym oznaczeniem zawiera minimalne stężenie methylglyoxalu - składnika występującego naturalnie tylko w niektórych miodach Manuka, odpowiadającego za ich cenne właściwości.