Infolinia
663 11 11 22
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 329,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Data Dostępność:
Lipa, nazywana przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych, kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając wtedy cennego pożytku pszczołom, dzięki czemu miód jest tak czysty i posiada najprzyjemniejszy aromat. Pozyskiwany miód uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych. Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej - pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Pod względem konsystencji i barwy miód lipowy w stanie płynnym przypomina olej rycynowy. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. W smaku jest on dość ostry, często lekko gorzkawy. Barwa i intensywność smaku jest uzależniona od rejonu, z jakiego pochodzi. Pszczeli miód lipowy jest przez wielu znawców tego przysmaku uważany za jeden z najlepszych rodzajów miodu. Jednak uzyskanie czystego miodu w naturalnych warunkach jest dość trudne, a wszystko to za sprawą faktu, że lipa jest drzewem stosunkowo rzadko spotykanym w naszym kraju i bardzo trudno jest odnaleźć większe skupiska drzew, szczególnie rosnących w sprzyjających warunkach, czyli z dala od spalin samochodów. Miód lipowy cechuje się jasną barwą, charakterystycznym zapachem przypominającym zapach kwiatu lipy oraz smakiem lekko ostrym. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Jeśli miód się skrystalizuje przyjmuje jasną, kremową wręcz barwę.
Warto pamiętać, że lecznicze właściwości miodu, podobnie jak i witamina C z cytryny, mogą ulec zniszczeniu jeśli dodamy go do bardzo gorącej wody czy herbaty. Należy pamiętać, aby nie dodawać go do wrzątku, ale po dłuższej chwili, kiedy temperatura płynu nieco się zmniejszy.
![]() |
![]() |
![]() |
||
Początki pszczelarstwa pasieki Nikończuk sięgają roku 1888, kiedy to Paweł Nikończuk rozpoczął swoją przygodę z pszczołami w Żerocinie na południowym Podlasiu. | W pasiece Nikończuk, priorytetem jest podejście do pszczół i tego co jest owocem ich pracy. Jeśli ich praca jest cudem to i owoc ich pracy jest czymś wyjątkowym. | Z tego powodu miody Nikończuk są znanym przysmakiem w Polsce i na świecie, słynąc z wyjątkowej jakości, wspaniałego aromatu oraz wspaniałego smaku. |
Producent:
Dowiedz się więcej:
100% miód naturalny
Kilka słów o producencie: BeeBee Nikończuk
Pasieka Rodzinna Zdzisław Nikończuk i Syn Bartosz znajduje się we wsi Pruszyn, oddalonej o kilkanaście kilometrów na wschód od Siedlec. W miodach BeeBee zawarta jest rodzinna tradycja sięgająca roku 1888, zakorzeniona na czystym i urokliwym Podlasiu. Okresowo ule stacjonują w miejscach występowania pożytków, głównie we wschodniej części Polski.
Miody i pozostałe produkty BeeBee Nikończuk są nalewane i pakowane wyłącznie ręcznie. To co charakteryzuje tę pasiekę, to podejście do pszczół i tego co jest owocem ich pracy w kategorii daru. Jeśli ich praca jest cudem to i owoc ich pracy jest czymś wyjątkowym.
Czas wysyłki | 24 godziny |
Barwa miodu | Ciemnożółta |
Konsystencja miodu | Płynna (Patoka) |
Smak miodu | Wyrazisty słodki |
Czas krystalizacji miodu | Bardzo krótki (1-3 mies.) |
Kraj pochodzenia miodów | Polska |
Region zbiorów miodu | Podlasie |
Czas zbiorów miodu | Lato |
Gramatura miodu | Mała (100 - 500g) |
Miody Surowe RAW | Nie |
Rok zbiorów | 2020 |
Delikatny
Chyba najlepszy lipowy jaki miałem dotychczas, moim zdaniem lepszy od Jakubca
Produkty powiązane
Miód lipowy posiada najprzyjemniejszy aromat ze wszystkich polskich miodów, uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych.
Miód lipowy posiada najprzyjemniejszy aromat ze wszystkich polskich miodów, uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych. Słodki z nutą goryczki, drapiący w gardło.
Miód lipowy posiada najprzyjemniejszy aromat ze wszystkich polskich miodów, uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych.
Miód lipowy posiada najprzyjemniejszy aromat ze wszystkich polskich miodów, uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych.
Połączenie łagodności i wartości odżywczych miodu spadziowego z najprzyjemniejszym aromatem ze wszystkich polskich miodów - miodem lipowym.
Połączenie łagodności i wartości odżywczych miodu spadziowego z najprzyjemniejszym aromatem ze wszystkich polskich miodów - miodem lipowym.
Miód lipowy posiada najprzyjemniejszy aromat ze wszystkich polskich miodów, uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów nektarowych. Słodki z nutą goryczki, drapiący w gardło.
Połączenie intensywnego, mocnego smaku miodu gryczanego z najprzyjemniejszym aromatem ze wszystkich polskich miodów - miodem lipowym.
Połączenie intensywnego, mocnego smaku miodu gryczanego z najprzyjemniejszym aromatem ze wszystkich polskich miodów - miodem lipowym.
Miód lipowy z malowniczo położonych terenów Warmii i Mazur. Lipa, nazywana przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych, kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając wtedy cennego pożytku pszczołom, dzięki czemu miód jest tak czysty i posiada najprzyjemniejszy aromat. Pozyskiwany miód uważany jest za jeden z najlepszych odmianowych miodów...
Połączenie intensywnego, mocnego smaku miodu gryczanego z najprzyjemniejszym aromatem ze wszystkich polskich miodów - miodem lipowym.