Darmowa dostawa: brakuje Ci 329,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 329,00 złDOSTAWA GRATIS!
Data Dostępność:
Miód tymiankowy uznawany jest za króla miodów greckich. Jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych miodów w Grecji wraz z miodem piniowym oraz z kwiatów pomarańczy. Miód zbierany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów ziela macierzanki tymianek, które najliczniej występuje w basenie Morza Śródziemnego, przy czym to Grecja ma najdłuższą tradycję wytwarzania miodu tymiankowego i jego produkcja jest tam najbardziej popularna.
Grecki miód tymiankowy Melidoron jest zbierany od początku czerwca do końca lipca z drobnych kwiatów tymianku porastającego górzyste rejony Krety. Miód ma mocny i trwały smak z lekkim posmakiem ziołowym. Zachwyca wyjątkowym, intensywnym aromatem z subtelną nutą woni tymianku. Barwę greckiego miodu tymiankowego Melidoron cechuje bursztynowy kolor, czasem przechodzący w kolor bardziej brunatny. Krystalizuje relatywnie wolno na tle innych miodów (od 6 do 18 miesięcy).
![]() | ![]() | ![]() |
Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie przefiltrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych właściwości nektaru i pyłku. Smak oraz barwa miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w przypadku wszystkich miodów, bowiem bardzo rzadko powstają one w stu procentach z nektaru zebranych wyłącznie z jednej rośliny, zazwyczaj pojawiają się w nim niewielkie domieszki nektaru innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku konkretnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi starannie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszystkich etapach produkcji.
Miód grecki jest uważany za jeden z najlepszych na świecie będąc połączeniem tego co najlepsze w Grecji, czyli niezwykle różnorodnej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to bogactwo greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C przez cały okres przechowywania).
Informacje szczegółowe
Producent:
Miód Tymiankowy 100%
Rodzinna firma Melidoron od ponad 65 lat rozwija i pielęgnuje pszczelarskie tradycje, zamiłowanie do greckiego miodu, pszczół i greckiej natury. Troska i pracowitość rodziny Fasilis zapewnia odpowiednie standardy i produkty doskonałej jakości. Inwestując, wprowadzając innowacje i rozwijając firmę w tym trudnym dla Grecji okresie ekonomicznym. Wszystko to w celu zapewnienia konsumentom szeroką gamę wysokiej jakości miodów i pszczelich suplementów pochodzących z najczystszych i najbardziej urodzajnych terenów Grecji, a w szczególności Peloponezu. Na obszarach wąwozów i zielonych zboczy góry Parnon (Arkadia), dziewiczego terenu słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias i Środkowo-Wschodniej Krety, wszędzie tam, gdzie przyroda jest bujna, a ziemie żyzne. Melindron to smaki Grecji zawarte w cudownym miodzie o wielu smakach, zapachach i barwach. Od miodów wielokwiatowych, pomarańczowych, kasztanowych i wrzosowych, przez miody tymiankowe, dębowe i truskawkowe, aż po unikalne i niesamowicie rzadkie jodłowe i sosnowe miody spadziowe.
Czas wysyłki | 24 godziny |
Bardzo dobry miód
Wspaniały smak, bardzo delikatny i nie za słodki
Najlepszy Tymiankowy
Świetny miód, tekstura wymiata
Tymianek -:)
Genialny miód...Tymianek z Grecji jest chyba najlepszy
Doskonaly smak
Jednak Greckie miody tymiankowe rzeczywiscie są najlepsze...super
Produkty powiązane
Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu.
To najlepszy miód pochodzący z greckiej natury. Charakteryzuje się mocnym, trwałym smakiem o intensywnych właściwościach aromatycznych i jasnobursztynowym kolorze.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowy -sosnowy spadźowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.
Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.
Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu.
Wiosenny miód pomarańczowy pochodzi głównie z kwiatów pomarańczy z drzew pomarańczowych, ale zazwyczaj zawiera również pyłki innych gatunków cytrusów. Zazwyczaj jasny i łagodny w smaku, ze świeżym zapachem i lekkim cytrusowym smakiem.
Miód z drzewa truskawkowego, inaczej mówiąc Chruściny Jagodnej (Arbutus Honey) pozyskiwany jest z wiosennych kwiatów, a jego wysoka wartość odżywcza (podobna do miodu wrzosowego) sprawia, że jest wyjątkowo odpowiedni do stymulacji naszego organizmu.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.
Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.
Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.
Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.
Miód Wrzosowy to produkt o dużej wartości odżywczej, dzięki czemu doskonale nadaje się do stymulacji naszego organizmu. Ma charakterystyczny pełny smak gorzkiego cukierka i zawiera w sobie wszystkie intensywne ziemiste zapachy kwiatów wrzosu.
Na kwitnących zboczach i greckich równinach pszczoły zbierają nektar z różnych dzikich kwiatów i ziół, z których wiele jest uznawanych za endemiczne I unikalne.