swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Czy miód może się zepsuć? Jak wykryć zepsuty miód – poradnik

Produkt dnia
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health

254,00 zł

Cena regularna: 319,00 zł

Najniższa cena: 241,30 zł
szt.

 

Dlaczego warto wiedzieć, czy miód może się zepsuć?

Zepsuty miód nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Takiego produktu nie należy podawać dorosłym, a tym bardziej dzieciom. Czy sfermentowany miód szkodzi zdrowiu? Raczej nie, ale nie ma już swoich zalet, z których powodu chętnie się go używa. Warto wiedzieć, jak wygląda zepsuty miód, aby nie narażać się na ewentualne dolegliwości. Pamiętajmy jednak, że fermentacja miodu to nie to samo, co krystalizacja miodu.

Krótko o miodzie

Miód nektarowy może mieć drobne grudki, które z czasem stają się bardziej widoczne. Ten naturalny proces to krystalizacja, a miód z grudkami nadaje się do spożycia i nie traci swoich właściwości. Czas, w którym przebiega proces krystalizacji, zależy od gatunku miodu i warunków przechowywania. Czy grudkowaty miód się psuje? Tworzenie się kryształków nie ma nic wspólnego z fermentowaniem. Wystarczy włożyć słoik do ciepłej wody o temp. 42 stopni (należy pamiętać, że woda nie może być zbyt gorąca!), by miód odzyskał płynną konsystencję i nadawał się do spożycia w formie płynnej.

Z czego składa się miód?

Miód to roztwór cukrów prostych – fruktozy i glukozy. Na 100 g miodu 20 proc. stanowi woda, a reszta to węglowodany (79,5 g w 100 g), niewielkie ilości białka oraz substancje aktywne o silnych właściwościach bakteriobójczych. Skład zależy od gatunku miodu, np. miody rzepakowe są bardzo słodkie, a malinowe mają owocowy posmak.

Dlaczego miód ma właściwości przeciwbakteryjne?

Miody zawdzięczają swoje niezwykłe właściwości ślinie pszczół. Jednym z najważniejszych aktywnych składników miodu są enzymy, pochodzące właśnie z gruczołów ślinowych tych owadów. W wyniku reakcji chemicznych tworzy się nadtlenek wodoru, czyli substancja o właściwościach antyseptycznych. Ten związek powstaje w wyniku utleniania się glukozy do kwasu glukonowego. Dzięki antybakteryjnym właściwościom miód działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

Jakie czynniki wpływają na trwałość miodu?

Czy miód może się przeterminować? Antybakteryjne właściwości miodu wpływają na jego niezwykłą trwałość. Należy jednak pamiętać, że mogą one ulec zmianie, jeśli będziemy go niewłaściwie przechowywać. Wystawienie na działanie promieni słonecznych i wysoka temperatura to czynniki, które wpływają na niego niekorzystnie. Miód pszczeli nie powinien stać w nasłonecznionym punkcie. Zawsze należy wybierać miejsca zacienione i chłodne oraz przechowywać miód w szklanym, szczelnym naczyniu.

Czy miód naprawdę może przetrwać wieczność?

Miód obok oliwy jest jednym z najtrwalszych produktów spożywczych. Nawet po wielu latach przechowywania w ciemnym pomieszczeniu produkt zachowuje swoje walory smakowe. Przekonali się o tym archeolodzy, odkopując gliniane naczynie ukryte w grobowcu, wypełnione miodem sprzed kilku tysięcy lat!

Pszczelarz trzyma plaster miodu

Zepsuty miód

Czy miód może się zepsuć? Czy miód może sfermentować? Sfermentowany miód, w zapachu przypominający drożdże, nadaje się na ciasto i może zastąpić drożdże w chlebie lub drożdże osmofilne. Oprócz specyficznego zapachu zepsuty miód ma spienioną konsystencję i sprawia wrażenie, jakby kipiał w słoiku. Na powierzchni miodu zbiera się warstwa piany i można zauważyć pęcherzyki tworzących się gazów. Przyczyną fermentacji miodu może być odbieranie pszczołom wczesną wiosną lub późnym latem niedojrzałego, niezasklepionego miodu.

Po czym rozpoznać, że miód jest sfermentowany?

  • Zapach sfermentowanego miodu przypomina zapach drożdży lub piwa.
  • Ma spienioną konsystencję i pęcherzyki powietrza.
  • Widnieje na nim warstwa piany (na powierzchni).
  • Miód wygląda, jakby kipiał.

Kwaśny smak i gorzelniany zapach są niepożądanym efektem psucia się miodu.

Czy zepsuty miód może być szkodliwy dla zdrowia?

Nie należy spożywać takiego produktu, by nie narazić się na dolegliwości żołądkowe. Ze względu na zmieniony smak zepsuty miód nadaje się do produkcji domowych nalewek. Można go także użyć jako dodatku do potraw na gorąco lub jako miodu piekarskiego (miód piekarniczy).

Jak przechowywać miód?

Do przechowywania miodu najlepiej użyć szczelnego, szklanego naczynia i nie eksponować go bezpośrednio na promienie słoneczne. Miody zachowują swoje właściwości najdłużej w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Jak wykryć zepsuty miód? 

Źle przechowywany miód może się zepsuć i stracić słodki smak. Co zrobić, jeśli podejrzewasz, że twój miód jest zepsuty? W słoiku ze sfermentowanym miodem panuje wysokie ciśnienie osmotyczne, a pod jego wpływem zakrętka staje się wypukła. Jeszcze przed otwarciem słoika wykonaj prosty test.

Jak sprawdzić, czy miód jest zepsuty – instrukcja krok po kroku:

  • sprawdź stan wieczka – powinno być wklęsłe w dobrym miodzie, a wypukłe w zepsutym;
  • przy otwieraniu słoika wydobywa się syk gazu;
  • nadpsuty miód ma kwaśny zapach;
  • spieniona konsystencja z pęcherzykami powietrza jednoznacznie wskazuje na zepsucie miodu.

Jak sprawdzić, czy miód został rozcieńczony syropem lub innymi substancjami?

Test talerzyka i łyżeczki pomoże wykryć rozcieńczony miód. Nabierz łyżeczką miód i sprawdź, jak ścieka na talerzyk. Jeśli ma nieprzerwany, zwarty strumień i tworzy kopczyk – to prawdziwy miód. Podrobiony miód jest rzadki, kapie z łyżeczki i rozlewa się na talerzyku.

Czy można uratować zepsuty miód?

Sfermentowanego miodu nie musimy od razu wyrzucać. Można spożytkować go do domowych nalewek, pieczenia ciasta i chleba lub do gotowania.

Podsumowanie 

Zepsucie może być wynikiem nieodpowiedniej produkcji lub złego przechowywania. Sfermentowany miód można poznać po charakterystycznym zapachu drożdży i kwaśnym smaku.

FAQ – czy miód może się zepsuć?

Jaka jest różnica między skrystalizowanym miodem a zepsutym miodem? Miód z grudkami jest skrystalizowany i zachowuje swoje właściwości, a zepsuty miód ulega procesowi fermentacji.

Czy można jeść skrystalizowany miód? Tak, to pełnowartościowy produkt, który można spożywać.

Czy miód może się zepsuć, jeśli jest jeszcze w plastrze? Doświadczony pszczelarz nie dopuści do takiej sytuacji, by pszczoły straciły swój urobek.

Czy można dostać zatrucia pokarmowego po zjedzeniu zepsutego miodu? Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych są bakterie i ich toksyny, a także wirusy i pasożyty.

Jak można sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Podrabiany miód jest rzadki i rozlewa się na talerzyku. Naturalny powoli spływa i tworzy kopczyk.

Co oznacza biały nalot na miodzie? Biały osad powstaje w wyniku utleniania i nie wpływa na jakość produktu.

Polecane artykuły:
Nasze Bestesllery
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 500g Manuka Health

254,00 zł

Cena regularna: 319,00 zł

Najniższa cena: 241,30 zł
szt.
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 550+ 500g Manuka Health

403,00 zł

Cena regularna: 430,00 zł

Najniższa cena: 382,85 zł
szt.
Zestaw 2 x Miód Manuka MGO 400+ 500g Manuka Health
Zestaw 2 x Miód Manuka MGO 400+ 500g Manuka Health

501,00 zł

Cena regularna: 634,00 zł

Najniższa cena: 501,00 zł
szt.
Miód Manuka MGO™ 400+ 250g Manuka Health
Miód Manuka MGO™ 400+ 250g Manuka Health

135,00 zł

Cena regularna: 166,00 zł

Najniższa cena: 128,25 zł
szt.
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl