103,90 zł

Pierzga pszczela prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

(1)
63,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

99,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

46,49 zł

Pierzga pszczela prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

Pierzga - wszystko co warto o niej wiedzić!

  (0)

Pierzga – słowo to słyszał niemal każdy, chociaż niewielu wie, cóż się za nim tak naprawdę kryje. Czym jest pierzga, jak i z czego powstaje, do czego służy, wie niemal każdy, kto chociaż trochę interesuje się pszczelarstwem i pszczołami. Wiedza to powszechna i łatwo dostępna, ale zbyt rzadko przydatna, żeby trafić do szerszego grona odbiorców. Dziś postaram się ten temat troszeczkę przybliżyć i usystematyzować tak, żeby stał się bliski nie tylko mnie, ale również Wam.

Pszczoły konserwujące pierzgę pszczelą na ramce.

CZYM JEST I DO CZEGO SŁUŻY PIERZGA?

Zacznijmy od odpowiedzi na podstawowe pytanie, czym jest i jak powstaje pierzga? Pierzga pszczela jak sama nazwa wskazuje, jest dziełem pszczół, ale o typowo kwiatowym pochodzeniu. Powstaje, czy też jest wytwarzana z pyłku kwiatowego przynoszonego przez pszczoły do ula. Proces ten zaczyna się już w chwili zbioru pyłku, zwilżanego przez pszczoły śliną, w celu uzyskania lepszej przyczepności, ułatwiającej jego transportu do ula. Tam pyłek przechodzi proces fermentacji mlekowej, powodujący rozpad białek na aminokwasy oraz peptydy, co sprawia, że powstająca w tym procesie pierzga zawiera wiele cennych, dobrze przyswajalnych składników… ale do tego jeszcze wrócimy. Jednak zanim to nastąpi, pszczoły ugniatają przyniesiony pyłek w jednolitą masę, a następnie zalepiają woskiem, tworząc bezpieczne środowisko fermentacyjne, odporne na grzyby i bakterie.

Nie odpowiedzieliśmy sobie jeszcze na jedno niezwykle ważne pytanie, do czego owa pierzga pszczela służy? Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że sposób, w jaki oddziałuje na ludzki organizm, nie stanowi istoty jej produkcji przez pszczoły. Pierzga jest przede wszystkim pokarmem pszczół, magazynowanym w taki sposób, żeby nie uległa szybkiemu zepsuciu. Stanowi istotny element pszczelej diety w okresie jesienno-zimowym oraz wczesnowiosennym, kiedy pszczoły nie mogą pozyskiwać świeżych pożytków. Jedzą ją głównie młode oraz pszczele matki. Śladowa zawartość mleczka pszczelego sprawia, że pszczoły żywione tą substancją żyją dłużej od pszczół odżywianych pyłkiem kwiatowym!

SKŁAD PIERZGI

Głównym składnikiem pierzgi jest oczywiście pyłek kwiatowy oraz wydzielina gruczołów ślinowych pszczół, ale znajdziemy tam również różnorodność witamin C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D oraz mikro- i makroelementów, takich jak:

  • Magnez
  • Miedź
  • Żelazo
  • Potas
  • Cynk
  • Fosfor
  • Sód

Warto pamiętać, że przetworzona pierzga zawiera mniej białek i tłuszczów, niż jej nieprzetworzona alternatywa w postaci pyłku kwiatowego. Zawiera również węglowodany oraz kwasy Omega 3 i Omega 6.

Ule pszczele, pierzga pszczela, pyłek kwiatowy.

DOBROCZYNNE WŁAŚCIWOŚCI PIERZGI

Z uwagi na pochodzenie pierzgi pszczelej, mogłoby się wydawać, że jej właściwości prozdrowotne są takie same jak pyłku kwiatowego, z którego powstaje. Rzeczywiście są zbieżne, podobnie jak skład i działanie obu pszczelich suplementów, ale zawarte w pierzdze enzymy oraz brak pyłkowej otoczki wspomagającej wchłanianie substancji odżywczych powoduje, że nie są identyczne. No dobrze, a co z prozdrowotnymi właściwościami tego unikalnego pszczelego produktu? Sprawdźmy więc w jaki sposób pierzga wspiera i oddziałuje na ludzki organizm:

  1. Dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych, wzmacniając system nerwowy oraz pobudzając mózg do działania i kreatywnego myślenia. W okresie zwiększonego wysiłku umysłowego potrafi zapewnić organizmowi niezłego kopa do działania.
  2. Bogactwo witamin, a także mikro oraz makroelementów wpływa na ukrwienie tkanki nerwowej, wykazując wspomaganie w walce z objawami depresji, stanów lękowych, przemęczenia, przewlekłego stresu, a nawet zaburzeń lękowych oraz bezsenności.
  3. Składnik pierzgi wpływają również na wzmocnienie układu odpornościowego oraz wykazują skuteczne działania profilaktyczne w walce z drobnymi infekcjami czy przeziębieniami, stanowiąc znakomite wsparcie leczenia farmaceutycznego. Dlatego jest polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jak również w czasie obniżonej odporności spowodowanej przebytymi infekcjami i chorobami.
  4. Pierzga pszczela wykazuje działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego, zapewniając wsparcie w codziennym życiu, ograniczając lub łagodząc niektóre nieprzyjemne objawy gastryczne.
  5. Warto ją stosować przed okresem pylenia, łagodząc w ten sposób reakcje alergiczne na kwitnące rośliny i ich pyłki, które potrafią uprzykrzyć życie alergików w okresie wiosenno-letnim.
  6. Jak większość produktów pochodzenia pszczelego ma również działanie przeciwmiażdżycowe, ograniczając ilość lipidów.
  7. Wykazuje również szereg innych działań prozdrowotnych, wpływając pozytywnie na serce oraz regulując poziom cholesterolu. Może być stosowana w profilaktyce przeciw miażdżycy, starzeniu i anemii. Polecana jest w procesie oczyszczania wątroby, działając odtruwająco i ochronnie. Stosowana jako wsparcie w leczeniu ran po zabiegach i operacjach.

JAK PRZYJMOWAĆ PIERZGĘ PSZCZELĄ?

Dzienna dawka dla osoby dorosłej nie powinna przekraczać 30-40 g, chociaż niebezpieczeństwo jej przedawkowania praktycznie nie istnieje. Pierzga pszczela występuje w dwóch formach – suchej oraz zalanej miodem. W przypadku tej pierwszej dzienna porcja suplementacji powinna się ograniczać do jednej łyżeczki stołowej. Dla łatwiejszego spożycia oraz lepszych efektów prozdrowotnych pierzgę powinno się namoczyć w wodzie mniej więcej na 10 godzin przed spożyciem. Takie działanie maksymalizuje jej właściwości, zapewniając skuteczniejsze wchłanianie przez organizm. Dla jeszcze większej skuteczności najlepiej przyjmować ją rano, na czczo. Pierzga zakonserwowana w miodzie staje się miększa i przyjemniejsza do spożycia. W zależności od zawartości w miodzie dziennie powinno się spożywać od 1 do 2 łyżek tego pszczelego specyfiku. Nie ma przy tym znaczenia, czy pierzga zalana miodem jest w naturalnej, zbrylonej postaci, czy została wcześniej zmielona. Nie wpływa to również na jej prozdrowotne właściwości oraz trwałość, jaką zapewnia naturalna konserwacja w miodzie.

WYBRANE PRODUKTY Z KATEGORII PIERZGA PSZCZELA

46,49 zł

Pierzga pszczela prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

(1)
63,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

103,90 zł

Pierzga pszczela prosto z Roztocza na Lubelszczyźnie.

99,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

Komentarze (0)
z 0

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Góra