37,50 zł

Miód spadziowy, pochodzący ze słonecznej Sycylii, z ekologicznej pasieki Solmielato.

33,90 zł

Miód spadziowy iglasty z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

101,49 zł

Posiada łagodny smak i delikatny aromat. Pod względem wartości odżywczych przewyższa miody nektarowe zawartością związków mineralnych.

43,90 zł

Miód spadziowy z drzew iglastych to król wśród polskich miodów. Jego smak łagodny i wonny przypomina zapach lasu jodłowego. Stosowany w leczeniu dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu

Vademecum Miodów Spadziowych.

  (0)

Za oknami wczesna jesień, a to oznacza chłodne poranki, krótsze dni oraz więcej miodu spadziowego! Miody spadziowe pozyskuje się głównie latem, ale czasami zdarzają się późniejsze, wczesnojesienne pożytki. Dziś spojrzymy na miód spadziowy z innej perspektywy. Wprawdzie nie omieszkam wspomnieć o pochodzeniu oraz właściwościach prozdrowotnych, ale naszym głównym celem będzie klasyfikacja oraz porównanie poszczególnych gatunków spadzi.

Do czego może nam się przydać taka wiedza, zastanówmy się… Każdy gatunek miodu ma swoje specyficzne właściwości, charakterystyczny smak i aromat. Podobnie jest w przypadku miodów spadziowych, które w zależności od regionu pochodzenia, warunków pogodowych oraz gatunku drzew, na którym żerują mszyce, mogą się znacząco od siebie różnić. Nie jest to wiedza tajemna, ale ciężko nazwać ją powszechną, dlatego dobrze jest wiedzieć lepiej i więcej niż nasi sąsiedzi, teściowa czy przemądrzały, irytujący szef. Zanim przejdziemy do samej klasyfikacji, warto przypomnieć, czym jest spadź i jak powstaje.

Miód ze spadzi iglasto-liściastej pozyskuje się najczęściej w lasach mieszanych.

JAK POWSTAJE SPADŹ

Za powstanie spadzi odpowiedzialne są głównie mszyce i czerwce, niewielkie owady z rzędu pluskwiaków, żerujące w koronach drzew. Na pewno nie raz je widzieliście, tylko nie zaprzątaliście sobie tym głowy, bo i po co? Ludzie rzadko kiedy żyją z nimi w zgodzie i raczej trudno się temu dziwić. Mszyce potrafią niszczyć uprawy i rośliny ogrodowe, są więc tępione. Niektóre gatunki mszyc żyją w symbiozie z mrówkami oraz pszczołami. To dzięki tej drugiej współpracy możemy się delektować smakiem pysznych miodów spadziowych. Tyle słów, a ja dalej nie wyjaśniłem Wam, czym jest wspomniana spadź. Siedzicie? Jeśli nie, może jednak klapnijcie gdzieś na chwilę. Spadź, zwana też rosą miodową, to słodka ciecz, powstająca z połączenia soków roślinnych wypływających z uszkodzonych przez owady komórek rośliny oraz… wydzieliny nazywanej potocznie odchodami tych owadów. Doprecyzujmy, chodzi o cukier zawarty w sokach liści, którego te małe owady nie są w stanie przetrawić i wydalają w postaci kropelkowej. Jeśli pochodzenie spadzi budzi Wasze wątpliwości, to zupełnie niepotrzebnie. Zanim pszczoły wyprodukują z niej miód, w pocie hm… czułków czyszczą ją, wzbogacając enzymami, a to, co trafia do ula, ma niewiele wspólnego z pierwotnym pożytkiem.

Las iglasy to idealne miesce na pozyskowanie spadzi przez pracowite pszczoły.

PODZIAŁ MIODÓW SPADZIOWYCH

Przejdźmy już jednak do meritum, czyli klasyfikacji miodów spadziowych, a ta wyróżnia trzy główne gatunki:

  • Miody ze spadzi liściastej
  • Miody ze spadzi iglastej
  • Miody ze spadzi mieszanej iglasto-liściastej

oraz

  • Miody nektarowo-spadziowe

Miód ze spadzi liściastej

W dzisiejszych czasach to stosunkowo rzadko spotykany gatunek spadzi. Winna temu poniekąd jest obiegowa opinia, która stawia miody ze spadzi iglastej ponad liściastą. Powszechnie uważa się, że miody ze spadzi iglastej są zdrowsze i mają więcej właściwości prozdrowotnych, co nie jest do końca zgodne z prawdą. Rzeczywiście zawierają mniej substancji aktywnie czynnych, ale porównywalne właściwości lecznicze. W sklepach królują oczywiście miody ze spadzi iglastej, budzące większe zaufanie tak wśród zwykłych klientów, jak również miodowych freaków. Ciężko powiedzieć czy decyduje o tym ciemniejsza barwa miodu, czy świadomość, że pochodzą z pięknych i dostojnych drzew iglastych, ale prawda jest taka, że spadź liściasta jest obecnie w odwrocie. Wielka szkoda, to bardzo zacna odmiana miodu, charakteryzująca się łagodniejszym, lekko cierpkim i żywicznym smakiem. Pochodzi głównie ze spadzi zbieranej przez pszczoły w koronach topoli, dębu, klonu, lipy, czy brzozy. Ma lekko korzenny bądź żywiczny aromat i jest znacznie jaśniejsza od swojej iglastej konkurencji. W formie płynnej przyjmuje lekko zielonkawą barwę, połączoną z bogatą paletą żółci, a nawet szarości. Po krystalizacji klasycznie jaśnieje, nie tracąc przy tym właściwości leczniczych.

Miód ze spadzi iglastej

Zdecydowanie najpopularniejszy miód spadziowy nie tylko w Polsce, ale całej Europie, a może i Świecie. Miód ze spadzi iglastej posiada w ofercie wiele szanowanych pasiek, ponieważ jest to jeden z najpopularniejszy i najbardziej pożądanych gatunków miodu. Miody spadziowe (również liściaste), uważane są za najzdrowsze i bardzo słusznie. Badania wskazują, że posiadają najwięcej właściwości prozdrowotnych, a przez to największe spektrum działania. W ramach tego podgatunku możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych odmian miodów ze spadzi iglastej:

Spadź mieszana – jak się zapewne domyślacie, to najczęściej występujący gatunek miodów spadziowych. Pozyskiwany głównie na obszarach obfitujących w lasy jodłowe i sosnowe, których jest najwięcej, a to oznacza, że „dają” dużo spadzi. Mszyce i czerwce bardzo chętnie żerują również na świerkach czy modrzewiach. Barwa i smak spadzi mieszanej jest zależny od kilku czynników, ale miody te są zazwyczaj stosunkowo ciemne, chociaż po krystalizacji przyjmują jaśniejszą, bardziej zielonkawą barwę.

Spadź Jodłowa – w Polsce stosunkowo rzadko spotykana, choćby z tego względu, że ciężko o tak czyste gatunkowo pożytki. Bardzo zdrowa i wyjątkowo smaczna. Polska spadź jodłowa jest ciemniejsza od pochodzącej z Grecji i krajów śródziemnomorskich. W smaku łagodna, delikatna, lekko ziołowa, żywiczna i przepyszna. Jak wszystkie miody spadziowe charakteryzuje się dużą gęstością i lepkością. Grecka posiada bursztynowy głęboki kolor, odcień polskiej wpada w czerń.

Spadź sosnowa (piniowa) – to bardzo rzadko spotykany gatunek miodów spadziowych. W Europie występuje głównie w krajach śródziemnomorskich, szczególnie tam, gdzie rosną lasy piniowe. Sosna pinii jest w Grecji uznawana za jedną z najważniejszych roślin miododajnych, o czym świadczy choćby skala zbiorów tego przepysznego miodu. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, mikroelementów i minerałów. W zależności od pory zbiorów może mieć inną barwę i nieznacznie różnić smakiem. Zalicza się do jasnych miodów spadziowych, szczególnie jego wiosenna odmiana, która cechuje również bardziej wyrazisty smak i zapach. To jeden z tych wyjątkowych miodów, które zachwycają wyjątkowym aromatem igliwia i delikatnym, słodkim smakiem kropli spadzi.

Miód ze spadzi iglasto-liściastej

Pozyskiwane z rosy miodowej zbieranej przez pszczoły w lasach mieszanych, w których dęby czy brzozy żyją w symbiozie z drzewami iglastymi, lub są zlokalizowane w ich pobliżu. Pszczoły lecą zazwyczaj do najbliższych pożytków, nie zważając na pochodzenie i gatunek drzew. Miody spadziowe iglasto-liściaste są zazwyczaj jaśniejsze od iglastych, chociaż wiele zależy od proporcji zbiorów i składu miodu. Mają ciekawy żywiczno-ziołowy smak i ciemnobrązowy kolor. Ostatnio jakby rzadziej dostępne, czy to z uwagi na dużą popularność miodów ze spadzi iglastej, czy może sezonowe problemy z pożytkami i pogodą.

Miód spadziowo-nektarowy

Jak już wcześniej wspominałem, pszczoły dysponują gatunkową mądrością, która kieruje je najczęściej do pożytków zlokalizowanych najbliżej. Jeśli ule ustawione są na skraju lasów i łąk, albo w czasie zbiorów spadzi, kwitnie i nektaruje cały bukiet leśnych kwiatów, to pszczoły w tym samym czasie zbierają nektar i magazynują spadź, po czym obie przetwarzają na pyszny miód. Smak takich miodów jest uzależniony od gatunków roślin i drzew oraz proporcje zbioru. Miód nektarowo-spadziowy posiada zazwyczaj właściwości prozdrowotne podobne do miodów spadziowych. Cechuje go różnorodna barwa, od jasnobrązowej, po zielonkawo-herbacianą oraz łagodny smak, nawiązujący do dominujących w danym terenie roślin. Miód spadziowo-nektarowy to dobry wybór dla osób, które cenią sobie jakość za przystępną cenę.

 

Pasieki obwoźne stosują najróżniejsze metody, żeby tylko pozyskać gatunkowy miód spadziowy.

Prawdziwy, naturalny miód spadziowy, niezależnie od pochodzenia i regionu zbiorów jest bardzo zdrowy i posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Zdaniem wielu jest nie tylko najzdrowszy i najbardziej wartościowy, ale zapewnia również największe spektrum działania. Dlaczego? Ponieważ posiada więcej mikroelementów i składników odżywczych, a zawarty w składzie gwajakol zapewnia wysoką skuteczność przeciwzapalną i antybakteryjną! Między innymi z tego względu, w naszym miodowym sklepie znajdziesz szeroki wybór miodów spadziowych, nie tylko z Polski. Najwyższy czas spróbować jak smakuje prawdziwy miód spadziowy!

WYBRANE PRODUKTY Z KATEGORII MIODÓW SPADZIOWYCH

(1)
42,50 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

38,90 zł

Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.

(1)
84,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
37,50 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowo -sosnowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

24,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

37,50 zł

Miód spadziowy, pochodzący ze słonecznej Sycylii, z ekologicznej pasieki Solmielato.

21,90 zł

Ten rodzaj miodu jest produkowany tylko w południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i oczywiście w Grecji. 65% całkowitej produkcji miodu w Grecji to miód piniowy -sosnowy spadźowy pochodzący od owada zwanego „Marchalina Hellinica”, znanego również jako „Mszyca Wełnista” lub „Robotnica Sosnowa”.

77,90 zł

Na dziewiczym terenie słynnego dębowego lasu na płaskowyżu Foloi As w Mountain Elias pozyskiwany jest jeden z najbardziej nieocenionych miodów greckiej natury.

Komentarze (0)
z 0

Brak komentarzy. Bądź pierwszy!

Góra