Bio Planete

Ponad 25 lat temu założyciel firmy Franz J. Moog, zakochał się w pięknej scenerii regionu Cathar, położonego między Carcassonne i Tuluzą na południu Francji. Ten słoneczny skrawek ojczyzny Voltaire’a, Balzac’a i Delacroix był idealnym miejscem do zrealizowania wizji i marzenia, jakim była farma organiczna. Początkowo skromne gospodarstwo „Domaine de la Planète" w niedługim czasie przekształciło się w drodze ewolucji w tłocznię olei, ostatecznie przyczyniając się do powstania dobrze dziś znanego znaku towarowego BIO PLANETE, rozpoznawalnego jako producenta olejów organicznych. Firma łączy w sobie nowoczesną technologię z tradycyjnymi metodami produkcji, zawsze wybierając optymalne metody przetwarzania. Warunkiem wyprodukowania najwyższej jakości olejów, są surowce, pochodzące wyłącznie z upraw stosujących ekologiczne metody gospodarowania.

Surowce są starannie dobrane i w 100% organiczne. Żeby być pewnym, że oleje są zawsze świeże, są one wyciskane na bieżąco przez cały rok. Każdy aspekt produkcji olejów jest stale monitorowany przez dział kontroli jakości. Dział kontroli jakości regularnie sprawdza oleje testując jego: skład (analizy chemiczne), wygląd i konsystencję (analizy fizyczne), smak i zapach (analizy organoleptyczne). Wszystkie produkty są testowane i certyfikowane przez Ecocert F-32600 i posiadają etykietkę „AB” (certyfikat organiczności).

Łącznie produktów: 25

Olej z prażonych ziaren arganu (produkt rolnictwa ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli ECOCERT F-32600). Olej arganowy doda oryginalnego, północno-afrykańskiego smaku potrawom. Doskonale współgra również z różnymi deserami czy sałatkami.

Odporny na wysokie temperatury olej doskonale nadaje się do gotowania i smażenia. Jest bezzapachowy i bezsmakowy przez co nie zakłóca prawdziwego smaku potraw. Jest to mieszanka dwóch olei, oleju słonecznikowego i oleju palmowego.

Delikatnie dezodorowany olej kokosowy. Do pieczenia, smażenia i przyrządzania potraw w woku. Odpowiedni dla wegetarian i wegan.

Ekologiczny olej kokosowy, całkowicie naturalny, tłoczony na zimno. Idealny do smażenia. Bardzo dobrze wchłania się w potrawy, jego wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie.

Ekologiczny olej kokosowy, całkowicie naturalny, tłoczony na zimno. Idealny do smażenia. Można go też stosować do zabiegów kosmetycznych, posiada dużo właściwości zdrowotnych i leczniczych Przez większość lekarzy uważany za najzdrowszy olej na świecie.

Ekologiczny olej kokosowy, całkowicie naturalny, tłoczony na zimno. Idealny do smażenia. Można go też stosować do zabiegów kosmetycznych, posiada dużo właściwości zdrowotnych i leczniczych Przez większość lekarzy uważany za najzdrowszy olej na świecie.

Ekologiczny olej kokosowy, całkowicie naturalny, tłoczony na zimno. Idealny do smażenia. Bardzo dobrze wchłania się w potrawy, jego wysoka temperatura spalania powoduje niesamowicie komfortowe smażenie.

Olej krokoszowy tłoczony jest na zimno z dojrzałych nasion krokosza barwierskiego. Charakteryzuje się łagodnym, wykwintnym smakiem pasującym idealnie do sałatek, surówek i dań ziemniaczanych.

Zimno tłoczony olej lniany jest oprócz ryb podstawowym źródłem życiodajnych kwasów Omega 3 i Omega 6. Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych oraz witaminy: A, E, D3, K.

Olej tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego. Jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany. Badania nad olejem rzepakowym dowiodły że zawiera on znaczniejszą ilość kwasu linolowego (omega-6) niż w przypadku oliwy.

Jest to mieszanka ekologicznych olei rzepakowego, słonecznikowego i oliwy z oliwek. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamu. Sezam to nasiona oleiste o wysokim stopniu zaolejenia, sięgającym 50%. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia.

Olej ten pozyskuje się z pestek słonecznika w wyniku tłoczenia na zimno. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielo-nienasyconych i witaminy E. Olej ten można podgrzewać nie więcej niż do 100°C.

Olej z pierwszego tłoczenia na zimno uzyskiwany jest z miąższu owoców awokado uprawianych na ekologicznych plantacjach. Olej charakteryzuje się jasno zieloną barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem awokado.

Olej z nasion chia Bio Planete tłoczony jest z wysokiej jakości nasion pochodzących z Ameryki Południowej, które charakteryzują się unikalnym smakiem.

Olej z nasion czarnuszki Bio Planete tłoczony jest z wysokiej jakości nasion egipskich, a następnie jednokrotnie filtrowany.

Olej ten charakteryzuje się wyjątkową kompozycją wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego.

Olej ten charakteryzuje się specyficznym orzechowym smakiem i słodkim aromatem z nutą karmelu. Stosowany do sałatek z orzechami, sosów i dressingów, bywa używany szczególnie w daniach kuchni chińskiej, francuskiej i włoskiej.

Otrzymywany jest z orzechów ziemnych. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, miedzi i kwasu foliowego. Zawiera naturalny antyutleniacz – resweratrol. Poprzez mieszaninę w proporcjach 1:2 z innym olejem roślinnym można zredukować jego 'ciężkość'.

Oleju z pestek dyni można używać do zielonych sałatek, gotowanych warzyw oraz przeróżnych sosów dla uwydatnienia ich smaku. Posmarowana skórka kurczaka nabierze podczas pieczenia złocisto-brązowego koloru oraz chrupkości.

Olej z pestek moreli. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Olej migdałowy dzięki tradycyjnej metodzie tłoczenia zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Tłoczony na zimno, zawiera kwas olejowy i kwas linolowy, witaminy i minerały.

Ekologiczna oliwa z oliwek przeznaczona głównie do smażenia.

Oliwa została wyprodukowana wyłącznie z oliwek pochodzących z organicznych plantacji, bez użycia nawozów sztucznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno.

Oliwa została wyprodukowana wyłącznie z oliwek pochodzących z organicznych plantacji, bez użycia nawozów sztucznych. Oliwa z pierwszego tłoczenia, na zimno.



Góra