Pasieka Eko-Barć

Kilka słów o producencie: Eko-Barć

Pasieka "Eko-Barć" rodziny Patalas, to pierwsza pasieka w Polsce wytwarzająca produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia "Ekoland", które zrzesza producentów żywności ekologicznej, produkowanej w zgodzie z naturą, nie stosuje się syntetycznych środków ochrony roślin (pestycydów, fungicydów, herbicydów itd.), nie stosuje się substancji czynnych takich jak antybiotyki, hormony, przyspieszacze wzrostu.

Pasieka Eko-Barć jest usytuowana w Borach Człuchowskich, w zachodniej części Borów Tucholskich (dokładnie w osadzie Biernatka), o największej lesistości w kraju, na obszarze którego występuje wysoki odsetek lasów mieszanych. Miody z tej Pasieki są „żywe” – aktywne biologicznie, tłoczone na zimno, następnie pakowane ręcznie, nie podgrzewane, w związku z czym szybko krystalizują, nie są stabilizowane chemicznie. Fenomen miodów tkwi w rodzinnych sekretach i patentach jego produkcji i wytwarzania.
Łącznie produktów: 13

Miód gryczany - aromatyczny, w smaku ostry, lekko piekący, dzięki temu nadaje się do wonnych ciast i wypieków.

Miód gryczany - aromatyczny, w smaku ostry, lekko piekący, dzięki temu nadaje się do wonnych ciast i wypieków. 

Leśny miód powstał z myślą o smakoszach i poszukiwaczach aromatów. Pszczoły zaklęły w nim zapach malin i kwiatów leśnych.

Leśny miód powstał z myślą o smakoszach i poszukiwaczach aromatów. Pszczoły zaklęły w nim zapach malin i kwiatów leśnych.

Miód z leśnych kwiatów, ziół i krzewów z domieszką spadzi liściasto-iglastej.

Miód z leśnych kwiatów, ziół i krzewów z domieszką spadzi liściasto-iglastej.

Miód z maliny leśnej jest miodem oryginalnym i stosunkowo rzadko spotykanym. Lubiany szczególnie przez dzieci i im dedykowany. Idealny do ciast, deserów, lodów, owoców.

Miód z maliny leśnej jest miodem oryginalnym i stosunkowo rzadko spotykanym. Lubiany szczególnie przez dzieci i im dedykowany. Idealny do ciast, deserów, lodów, owoców.

Miód spadziowy o łagodnym, lekko żywicznym smaku.

Miód spadziowy o łagodnym, lekko żywicznym smaku.

Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.

Miód wielokwiatowy w smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.

Propolis - balsamiczno-żywiczna substancja zbierana przez pszczoły robotnice z pączków i młodych pędów drzew liściastych i iglastych oraz roślin.



Góra