swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Oto całkowicie nowa odsłona naszego miodowego sklepu Świat Miodów ❤️

Zmieniliśmy nie tylko logo i wygląd sklepu, ale również podejście do oferty.

Jesteśmy Światem Miodów, niech więc królują u nas miody i produkty pszczele! 

Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miód Fasolowy

Miód fasolowy

Jedną z roślin, która jak magnes przyciąga do siebie maleńkie pszczółki, jest… fasola. W poszukiwaniu nektaru pracowite owady wyruszają w niezwykłą podróż nie tylko do rozległych pól „gryki jak śnieg białej”, alei rozłożystych drzew lipowych czy łąk porośniętych mniszkiem lekarskim. Jedną z roślin, którą upodobały sobie zbieraczki, jest fasola. Tak, zwykła fasola: szparagowa, karłowa, piękny Jaś.

 

Miód fasolowy – polskie aspiracje do miodu manuka

Choć określenie miód fasolowy może nie robić dobrego PR-u, to w rzeczywistości pod tą niepozorną nazwą kryje się prawdziwy skarb, ambrozja długiego i zdrowego życia. Niekiedy miód fasolowy bywa określany polską odpowiedzią na miód manuka. Szybkość i skala działania smakołyku wytwarzanego przez nasze rodzime pszczoły nie jest tak imponująca jak w przypadku cennego wytworu skrzydlatych koleżanek z Nowej Zelandii. Nie można tych miodów postawić na jednej szali. Niemniej jednak fasolowe miody z Roztocza bez najmniejszych kompleksów dorównują innym najsłynniejszym miodom świata!

 

A czy Ty jadłeś miód z fasoli?

Warto sławić miód fasolowy, ponieważ może on zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. Jednak, gdyby przeprowadzić sondę uliczną i zapytać przechodniów o to, czy jedli kiedykolwiek w życiu miód fasolowy, zdecydowana większość ankietowanych udzieliłaby przeczącej odpowiedzi. Ci zaś, którzy kosztowali smaku złocistego, fasolowego smakołyku wiedzą, jaką stanowi rozkosz dla podniebienia i zdają się mówić nieznającym miodu fasolowego: „nie wiecie, co tracicie!”

Pierwsze, co przykuwa uwagę podczas degustacji tego miodu, to niebanalny aromat fasolowych kwiatków. Smak fasolowego miodu określa się jako delikatny, niezbyt słodki (jeśli można tak powiedzieć o miodzie), lekko kwaskowaty. Kolor świeżutkiego, ciągnącego się miodku jest słomkowy. Z czasem, kiedy naturalny miód ulega krystalizacji, barwa przechodzi w odcienie białokremowe. Nie trzeba się obawiać krystalizacji miodu – jest ona zjawiskiem naturalnym, a jej występowanie świadczy o dobrej jakości miodu.

 

W Szczebrzeszynie nie tylko chrząszcz brzmi w trzcinie

Fasola tyczkowa jest uprawiana głównie we wschodniej części naszego kraju. Ze względu na warunki glebowe i pogodowe, a w szczególności liczbę słonecznych dni w roku, największe plantacje tej rośliny zobaczyć można w ekologicznie czystym regionie – Roztoczu, szczególnie zaś w okolicach Szczebrzeszyńskiego Parku Krajobrazowego. Występowanie pól fasolowych niesie ze sobą dwie korzyści jednocześnie – rolnicy otrzymują wartościowe ziarno, pszczelarze zaś doskonały miód fasolowy. Można więc śmiało stwierdzić, że w Szczebrzeszyn słynie nie tylko z kultowego chrząszcza, który brzmi w trzcinie, ale i z pszczół, które brzęczą na polach fasoli!

Tajniki hodowania fasoli nie są nam bliżej znane, ale znamy wartość kwiatów fasoli tycznej i wiemy, jak wiele wartościowych składników odżywczych zawierają. Lecz nie każdy miód fasolowy jest sobie równy, nie każdy będzie odpowiednio gatunkowy. Nie musi być od razu wpisany na listę produktów tradycyjnych, ważne, żeby zawierał odpowiednią zawartość nektaru z kwiatów rośliny potocznie nazywanej "Piękny Jaś". Za jakością kryje się aromat kwiatów fasoli oraz wspomniany już delikatnie kwaskowaty smak. Dlatego też w naszym sklepie stawiamy wyłącznie na produkty wysokiej jakości. Między innymi takie, jak miód fasolowy z roztocza, oferujący charakterystyczny, niezbyt słodki smak i prawdziwy zapach kwiatów fasoli.

 

Poklep się po brzuchu!

Baryłki miodu Kubusia Puchatka mogły zawierać miód fasolowy. Nie wrzosowy, nie faceliowy, nie spadziowy. Fasolowy. Wniosek ten płynie stąd, że słynny bohater książek dla dzieci często klepał się po brzuszku. Miód fasolowy przejawia korzystne działanie na układ pokarmowy i nie tylko. Może więc mały rozumek Puchatka był świadomy dobroczynnych skutków przyjmowania całych baryłek tego miodku? Oto walory zdrowotne miodu fasolowego:

  • rekonstruuje florę bakteryjną żołądka i jelit, na przykład po antybiotykoterapii;
  • łagodzi schorzenia żołądkowo jelitowe
  • łagodzi nieprzyjemne dolegliwości związane z refluksem;
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka;
  • wzmaga procesy trawienne;
  • łagodzi stany zapalne w obrębie układu pokarmowego;
  • stymuluje pracę układu immunologicznego – wzmacnia odporność;
  • pomaga dochodzić do zdrowia w trakcie infekcji takich jak przeziębienie czy grypa;
  • dobroczynnie działa na serce i układ krążenia.

Nie można zapominać także o jeszcze jednej cudownej właściwości miodu fasolowego – a spożywanie pokarmów dobrych dla naszego zdrowia jest ważnym elementem profilaktyki nowotworowej. Jedzmy więc go jak najwięcej, nie dajmy się pladze tych złośliwych chorób i żyjmy długo w dobrym zdrowiu, zajadając się miodem fasolowym!

 

Dzieci i miód fasolowy

Słodki smak to smak dzieciństwa. Trudno z tym polemizować, nawet będąc świadomym zasad zdrowego żywienia. Maluchy uwielbiają lody, ciastka, słodkie napoje. Wielu rodziców w trosce o zdrowie swoich pociech poszukuje alternatywy dla przekąsek na bazie rafinowanego cukru. I tu z pomocą przychodzą pszczoły, które „własnoręcznie” produkują dla naszych dzieci najlepsze i najpyszniejsze zarazem łakocie – takie jak miód fasolowy. Można spożywać go na apetycznych kanapkach, najlepiej z razowym chlebem, osłodzić nim kubek rozgrzewającej herbaty czy wreszcie podjadać łyżeczką prosto ze słoika (ale o tym nikomu ani słowa)!

Polski miód z kwiatu fasoli znalazł uznanie wśród małych smakoszy, także tych nieprzepadających za miodem. To zasługa delikatności miodu fasolowego i jego lekko kwaskowatego smaku. Mniej wyraźny niż miód spadziowy, gryczany lub miód malinowy może posłużyć jako pierwszy owoc pszczelej pracy w menu malucha. Pamiętajmy tylko, że zgodnie z kalendarzem rozszerzania diety po miody sięgamy dopiero wówczas, gdy nasza pociecha ukończy swój pierwszy rok życia.

 

Miodowe podsumowanie - dla zapominalskich

Niestety miód fasolowy nie należy do najpopularniejszych gatunkowych miodów polskich, ba... nie jest w ogóle popularny, ze szkodą dla nas wszystkich. To niesamowite, ile dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości posiada ten wyjątkowy pszczeli rarytas. Ułatwia leczenie grypy, wspomaga pracę serca, wzmacnia układ immunologiczny oraz prawidłowe trawienie. Jak każdy miód wzmacnia układ odpornościowy oraz przyspiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia. Każdy chwali miód gryczany, za wpływ na serce i układ krwionośny, ale już niedługo, kiedy miód fasolowy na stałe zawita na nasze "miodowe salony", szerokim spectrum działania zdetronizuje inne miody, lub przynajmniej część z nich. Nie sposób jednoznacznie powiedzieć, czy to najlepszy miód Polski, ale na pewno jeden z najzdrowszych. Docenicie go nie za charakterystyczny smak, czy mocno wątpliwy sentyment do fasoli tyczkowej, ale za to, jakie wpływa na ludzki organizm!

Powiązane artykuły blogowe
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl