Miód Tymiankowy

Łącznie produktów: 2
52,49 zł

Zdecydowany i aromatyczny, najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, iż miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy.

107,90 zł

Zdecydowany i aromatyczny, najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, iż miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy.



Kwitnące pola tymianku, na których pszczoły zbierają nektar na miód.

MIÓD TYMIANKOWY

Choć z produkcji miodów tymiankowych słyną przede wszystkim Grecy, Hiszpanie i Włosi, ten unikalny rarytas można znaleźć również w ofercie polskich pasiek. Ze względu na małą dostępność miód tymiankowy zaliczamy do produktów niszowych, które stanowią nie lada gratkę dla każdego Puchatka. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej odmiany, zamów swój własny słoik i zakochaj się od pierwszego spróbowania!

Z CZEGO POZYSKUJE SIĘ MIÓD TYMIANKOWY?

Miód tymiankowy zaliczamy do miodów letnich, zbieranych od czerwca do początku lipca. Pszczoły pozyskują go z drobnych liliowo-różowych kwiatów tymianku właściwego, znanego też jako macierzanka zwyczajna. Jest to roślina wywodząca się z basenu Morza Śródziemnego, którą obecnie uprawia się na całym świecie, także w Polsce. Jej cechą szczególną jest specyficzny, mocny zapach i nieco pikantny, korzenny smak. Tymianek znajduje swoje zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie i kosmetyce jako miód, napar, składnik past do zębów czy syrop. Dzięki swoim unikalnym właściwościom roślina ta jest chętnie wykorzystywana zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych.

CZYM WYRÓŻNIA SIĘ MIÓD TYMIANKOWY?

Cechą szczególną miodu z nektaru kwiatów tymianku jest mocny, słodki, lekko kwaskowy smak z delikatną nutą ziołową. Miód tymiankowy zachwyca niepowtarzalnym, intensywnym zapachem z wyczuwalnym aromatem tymianku – jest to jeden z najbardziej aromatycznych miodów. Ze względu na rubinowy odcień patoki odmiana ta bywa nazywana „miodem czerwonym” lub „miodem ognistym”. Krystalizacja odbywa się dość wolno (6-18 miesięcy) w porównaniu z innymi miodami, a krupiec wyróżnia się jaśniejszą, pomarańczowo-bursztynową barwą. Miód tymiankowy, który oferuje nasz sklep, to 100% naturalny produkt pszczeli z polskich pasiek położonych na Kujawach i Lubelszczyźnie. W naszej ofercie dostępne są również oryginalne greckie miody tymiankowe Melidoron pozyskiwane z nektaru kwiatów tymianku, które porastają górzyste rejony Krety.

Z kwiatów tymianku pozyskuje się miód tymiankowy.

MIÓD TYMIANKOWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Po miód tymiankowy warto sięgnąć nie tylko ze względu na jego smak, lecz również z uwagi na liczne właściwości. Tymianek jest rośliną stosowaną w ziołolecznictwie, która zawiera olejek tymolowy o działaniu antybakteryjnym. Produkty tymiankowe, w tym miód, bardzo często wykorzystywane są więc jako wsparcie leczenia kaszlu czy infekcji górnych dróg oddechowych. Na co jeszcze jest miód tymiankowy? Zawarte w nim związki fenolowe wykazują działanie moczopędne i przeciwzapalne, dzięki czemu miód może wspierać profilaktykę stanów zapalnych dróg moczowych oraz schorzeń ginekologicznych. Znajdziemy w nim też kwercetynę, która może łagodzić objawy alergii. Miód tymiankowy zawiera również składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, selen, mangan, potas, fosfor, cynk i miedź, a także witaminy A, C, B2, B6, beta-karoten, niacynę i kwas foliowy. Jak każdy miód, również odmiana tymiankowa zawiera cukry proste i białko. Aby jak najdłużej cieszyć się intensywnym aromatem i cennymi właściwościami miodu tymiankowego, przechowuj go w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze 8-18°C.

JAK SPOŻYWAĆ MIÓD TYMIANKOWY?

Możesz zajadać go prosto ze słoika lub wykorzystywać jako składnik śniadań i deserów. Dzięki korzenno-ziołowej nucie świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, owsianki, jogurtu, ciasta, smoothie czy musli. Jest to też najlepsza odmiana do przygotowywania miodu pitnego lub nalewki. Miód tymiankowy możesz wykorzystać również do dań wytrawnych – tak właśnie robią Grecy, którzy dodają go do białych serów typu brie czy feta. Fenomenalnie smakuje jako składnik sosu musztardowo-miodowego czy marynaty do mięsa. Warto też eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smakowe. Jedno jest pewne: miód tymiankowy wzbogaci smak każdej potrawy i zapewni Ci niepowtarzalne doznania kulinarne. Dzięki właściwościom antybakteryjnym możesz wykorzystywać go również zewnętrznie – jako składnik maseczek do pielęgnacji cery, także trądzikowej i skłonnej do podrażnień.

Różnorodność występowania miodu tymiankowego!

Wiecie już, jak smakuje miód tymiankowy, zwany też potocznie "czerwonym miodem". Znane są Wam także właściwości miodu tymiankowego, cechującego cię wyczuwalną korzenną nutą, w której wyczuć można również woń tymianku. Brzmi apetycznie? Cóż z tego, skoro na próżno szukać go w zwykłych sklepach, czy pasiekach. Ten miodowy przysmak o delikatnie korzennym smaku jest w Polsce mało popularny. Nie pomaga stosunkowo wysoka cena miodu tymiankowego i jego ograniczona dostępność. Wprawdzie pojedyncze rodzime pasieki, co czas jakiś (bardzo nieregularnie) posiadają go w sezonowej ofercie, ale cenią go wysoko i bardzo słusznie. Takie miód, z racji pogody, uwarunkowań glebowych czy gatunków pszczół, może się wyczuwalnie różnić smakiem oraz zapachem od innych miodów tymiankowych.

Miód tymiankowy pochodzi głównie z obszaru basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jest rarytasem kuchni francuskiej oraz jednym z podstawowych gatunków pozyskiwanych w Grecji. A przecież jest jeszcze Włoski i Hiszpański miód tymiankowy, które niczym nie odstają od wcześniej wymienionych. Znajdziemy go również w Turcji, a być może kilku innych państwach Europy Południowej, gdzie ciepłe miesiące sprzyjają kwitnieniu tej rośliny.

Jeśli więc cenisz sobie dobroczynne właściwości miodu, a jednocześnie lubisz odkrywać nowe smaki, koniecznie wybierz miód tymiankowy! Wyrazisty, aromatyczny i przepyszny produkt pracy pszczół, który twoje kubki smakowe wprawi w iście wyborny nastrój.

Góra