Miód Nostrzykowy

Łącznie produktów: 2
(1)
34,90 zł

Miód nostrzykowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

87,90 zł

Miód nostrzykowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.



Miód nostrzykowy

Choć krzew nostrzyka powszechnie występuje w Polsce, miód nostrzykowy jest mało popularny i dość trudno dostępny. Zalety miodu nostrzykowego docenią wszystkie Puchatki, które poszukują miodów o delikatnym, waniliowym aromacie, wyróżniających się naturalną słodyczą przełamaną kwaskową nutą.

Z CZEGO JEST MIÓD NOSTRZYKOWY?

Unikalne miody cieszą się coraz większą popularnością wśród wielbicieli małego Conieco. Obok kultowym miodów gryczanych, lipowych i akacjowych mamy więc miody wrzosowe, szałwiowe, borówkowe czy właśnie nostrzykowe. Aby dowiedzieć się, z czego jest miód nostrzykowy, musimy przenieść się na chwilę na tereny, gdzie uprawiany jest nostrzyk. Ten krzew z rodziny bobowatych występuje w Polsce w kilku odmianach, a do miododajnych zaliczamy nostrzyki białe (Melilotus albus) i nostrzyki żółte (Melilotus officinalis). Łacińska nazwa nostrzyka – Melilotus – wywodzi się od greckich słów: meli (miód, słodycz) oraz lotos (pasza, koniczyna), co wskazuje na szerokie zastosowanie nostrzyka jako rośliny miododajnej i pastewnej.

GDZIE ROŚNIE NOSTRZYK?

Nostrzyk biały ma niewielkie wymagania glebowe i klimatyczne, a przy tym jest odporny na mrozy i susze, choć zaliczany do roślin światłolubnych i wrażliwych na zachwaszczenie. Występuje zarówno jako roślina dziko rosnąca, jak i uprawna, w formie jednorocznej i dwuletniej. W Polsce uprawiane są najczęściej formy dwuletnie, a w naturalnych warunkach nostrzyki białe można znaleźć na całym niżu i na niższych terenach górskich. Z kolei nostrzyk żółty (lekarski) jest rośliną powszechnie występującą w Polsce, która rośnie dziko na nieużytkach, łąkach i miedzach o dużym nasłonecznieniu. Można go znaleźć m.in. w dolinach rzek, przydrożach, na suchych zboczach czy pastwiskach. Ta miododajna roślina preferuje szczególnie gleby suche, bogate w wapń.

CZYM WYRÓŻNIA SIĘ MIÓD NOSTRZYKOWY?

Nostrzyk biały dwuletni kwitnie od końca czerwca do początku sierpnia, a jednoroczny od połowy lipca do września. Z kolei czas kwitnienia nostrzyka żółtego przypada na okres od lipca do października. To prawdziwy celebryta wśród roślin miododajnych – chętnie odwiedzają go pszczoły, a jego wydajność miodowa w uprawie polowej przekracza nawet 680 kg miodu na hektar! W formie płynnej miód z nostrzyka ma złotą barwę, mieniącą się wieloma odcieniami bursztynu, a po krystalizacji naturalnie jaśnieje. Miód nostrzykowy ma słodkawy, a równocześnie nieco kwaskowaty smak, który wyróżnia delikatna nuta wanilii. Charakterystyczny zapach nostrzyka wiąże się z obecnością wolnej kumaryny.

MIÓD NOSTRZYKOWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Nostrzyk żółty nie bez powodu nazywany jest lekarskim. Ziele tej miododajnej rośliny zawiera bowiem związki kumarynowe, kwasy fenolowe, alantoinę, flawonoidy, witaminę C, sole mineralne oraz garbniki. Ziele nostrzyka żółtego znajduje zastosowanie w leczeniu żylaków, zapaleniu naczyń chłonnych czy zakrzepowym zapaleniu żył. Nostrzyk biały, zwłaszcza w formie dwuletniej, jest równie cennym źródłem związków bioaktywnych co jego żółta odmiana. Na szczególną uwagę zasługują związki kumarynowe, które odpowiadają za wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego. Unikalne właściwości miodu nostrzykowego wykorzystuje się więc jako wsparcie w obniżaniu ciśnienia tętniczego, a także w schorzeniach żołądkowo-jelitowych oraz w celach wykrztuśnych i uspokajających.

JAK SPOŻYWAĆ MIÓD NOSTRZYKOWY?

Miód nostrzykowy znajduje swoje zastosowanie w kuchni, jako naturalny słodzik i dodatek do jogurtów, kawy, herbaty, owoców, musli, smoothie, deserów czy pieczywa. Słodycz przełamana kwaskowym posmakiem i charakterystyczny aromat wanilii sprawiają, że miód nostrzykowy cieszy się znakomitymi opiniami zarówno wśród koneserów, jak i osób, które po produkty pszczele sięgają sporadycznie. Jeśli chodzi o przeciwwskazania, miód nostrzykowy należy traktować tak jak inne miody, dlatego nie powinien znajdować się w diecie niemowląt oraz osób uczulonych na produkty pszczele. Z rozwagą powinni sięgać po niego również diabetycy.

GDZIE KUPIĆ PRAWDZIWY MIÓD NOSTRZYKOWY?

W związku z tym, że miód nostrzykowy jest stosunkowo trudno dostępny, nie warto szukać go w sklepach i marketach. Jeśli zależy Ci na 100% naturalnym miodzie, korzystaj ze sprawdzonych źródeł i sklepów specjalistycznych. Koniecznie zwróć uwagę na to, skąd pochodzi i ile kosztuje miód nostrzykowy. Ze względu na niską dostępność za kilogramowy słoik zapłacimy blisko 100 zł. Ten wyjątkowy przysmak sprawdzi się więc nie tylko we własnej kuchni – dzięki swojej unikalności świetnie nadaje się na prezent dla miłośnika produktów pszczelich. Gdzie kupić miód nostrzykowy z polskiej pasieki? W Świecie Miodów mamy go pod dostatkiem, dlatego w każdej chwili możesz zrobić zapasy i zamówić słoiki z dostawą do domu. W naszej ofercie dostępny jest prawdziwy miód nostrzykowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany z prywatnego pola pasieki zlokalizowanej na Lubelszczyźnie, w sąsiedztwie Sobiborskiego Parku Krajobrazowego.

Góra