Miód Szałwiowy

Łącznie produktów: 3
62,90 zł

Ciekawy miód o charakterystycznym smaku i zapachu.

32,49 zł

Miód szałwiowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

79,90 zł

Miód szałwiowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.



Pszczoła zbierająca nektar szałwi, z której powstanie miód szałwiowy.

MIÓD SZAŁWIOWY

Szałwia to popularna roślina, którą w Polsce stosuje się głównie w formie naparu. Napar z liści szałwii działa bowiem kojąco na gardło, dlatego opakowanie herbatki ziołowej znajdziemy niemal w każdym polskim domu. Warto wiedzieć, że szałwia jest również rośliną miododajną, a miód szałwiowy znajduje się w ofercie kilku polskich pasiek. Nasz sklep oferuje 100% naturalny miód z szałwii, który polecamy miłośnikom unikatowych przysmaków produkowanych przez polskie pszczoły.  

Z CZEGO POZYSKUJE SIĘ MIÓD SZAŁWIOWY?

Nietrudno odgadnąć, że nektar na miód szałwiowy pozyskiwany jest z kwiatów szałwii lekarskiej lub okręgowej. Szałwia lekarska (Salvia officinalis) występuje naturalnie w rejonie Morza Śródziemnego, lecz uprawiana jest w wielu krajach, w tym w Polsce. Z kolei szałwia okręgowa (Salvia verticillata) jest gatunkiem dość pospolitym w naszym kraju, szczególnie na Kujawach i Lubelszczyźnie. Łacińska nazwa szałwii wywodzi się od słowa salvus, które oznacza ‘zdrowy’. Od starożytności roślina ta była stosowana jako ziele lecznicze i uprawiana w ogrodach klasztornych. 

KIEDY KWITNIE SZAŁWIA?

Kwitnienie szałwii przypada na maj i czerwiec, lecz ma to miejsce dopiero w drugim roku uprawy. Kwitnąca szałwia przyciąga nie tylko pszczoły, lecz również inne owady, takie jak motyle. W zależności od gatunku kwiaty szałwii mogą być różowe, niebieskie, fioletowe, a nawet białe. Szałwia jest rośliną o dużej miododajności, a jej wydajność miodowa sięga 350 kg z 1 hektara pożytku. Można ją uprawiać zarówno na plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach. Warto jednak pamiętać, że jest to roślina ciepłolubna, która wykazuje niską odporność na ostre słońce i silny wiatr. Ze względu na efektowny wygląd i piękny kolor kwiatów szałwia bardzo często uprawiana jest nie tylko jako roślina miododajna, lecz również ozdobna.

Szałwia, to z jej nektaru powstaje pyszny miód.

KOLOR, ZAPACH I SMAK MIODU SZAŁWIOWEGO

Miód szałwiowy ma złocistożółty kolor i wyróżnia się świeżym, orzeźwiającym aromatem z wyczuwalnym zapachem szałwii. W smaku jest wyrazisty, kwiatowy, orzeźwiający z nutą owocową lub pikantną. Miód z szałwii krystalizuje powoli i nierównomiernie, przez co może powstać podział na frakcję płynną i krupiec. Niektórzy porównują jego smak do miodu miętowego, gdyż pozostawia przyjemne uczucie chłodu i delikatnego pieczenia. Jesteśmy ciekawi, do czego Ty porównasz jego smak :)

MIÓD SZAŁWIOWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Aromatyczny miód szałwiowy jest szczególnie ceniony za swoje właściwości. Warto stosować go zwłaszcza jako wsparcie pracy układu trawiennego, na przykład w chorobach przewodu pokarmowego. Skuteczność jego działania można wzmocnić, dodając miód do herbaty z liści szałwii – w ten sposób możesz stworzyć smaczny i słodki napar, który korzystnie wpłynie na pracę żołądka i jelit. Miód szałwiowy można również stosować jako wsparcie leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Słoik tego aromatycznego przysmaku warto mieć w swojej spiżarni szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na kontakt z drobnoustrojami. Aby jak najdłużej cieszyć się unikalnym smakiem i cennymi właściwościami miodu szałwiowego, przechowuj go w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze poniżej 18°C.

DO CZEGO DODAWAĆ MIÓD SZAŁWIOWY?

Największą popularnością cieszy się dodawanie miodu szałwiowego do naparu z szałwii. W ten sposób możesz wzmocnić działanie liści, a przy okazji podkręcić smak napoju i zwiększyć jego słodycz. Miód szałwiowy sprawdza się także jako zamiennik cukru, dlatego dodawaj go do kawy, herbaty (nie tylko ziołowej), naleśników czy tostów. Jego wyjątkowy smak świetnie komponuje się z owocami (np. jabłkami), dlatego pasuje do koktajli, smoothie, deserów i owsianek. Wypróbuj także dania wytrawne i pikantne z miodem szałwiowym, na przykład na bazie grzybów, jagnięciny czy indyka. Miód szałwiowypolskich pasiek wyróżnia się dość niską dostępnością, dlatego nie warto zwlekać z zakupem – zdarza się, że w danym roku niektóre pasieki w ogóle nie produkują miodu z szałwii.

Góra