Miód Cząbrowy

Łącznie produktów: 2
32,49 zł

Miód cząbrowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

79,90 zł

Miód cząbrowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.



MIÓD CZĄBROWY

Szukasz miodów unikatowych i rzadko spotykanych? Doskonale się składa, bo mamy coś, obok czego nie da się przejść obojętnie. Miód cząbrowy, niezwykle ceniony w Chorwacji, w Polsce wybierany jest głównie przez koneserów Puchatkowych przysmaków. Zachwyca wyrazistym, charakterystycznym smakiem, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Jeśli pierwszy raz słyszysz o miodzie cząbrowym lub od dawna chcesz go spróbować, łap słoik pełen słodkiego szczęścia i zakochaj się w unikalnym smaku miodu z cząbru!

Z CZEGO JEST MIÓD CZĄBROWY?

Nektar na miód cząbrowy pszczoły pozyskują z kwiatów cząbru ogrodowego, rośliny dziko rosnącej w Polsce, Włoszech, Bułgarii, Niemczech oraz rejonie Morza Czarnego i Morza Śródziemnego. Zapach liści cząbru przypomina połączenie tymianku z cytryną, a w roślinie znajdują się również olejki eteryczne, których aromat kojarzy się z miętą i pieprzem. Nic więc dziwnego, że cząber znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa do ryb, mięs, pieczonych warzyw, sałatek, zup, gulaszów czy serów. Cząber występuje też pod innymi nazwami, takimi jak satureja, fasolowe ziele czy pieprznik. Roślinę tę znano już w starożytnym Rzymie, gdzie zastępowała pieprz i była stosowana jako ziele lecznicze. Jej łacińska nazwa (Satureja) oznacza ‘pełny’, ‘obfity’, ‘nasycony’ – cząber łagodzi bowiem dolegliwości trawienne po spożyciu obfitych, ciężkostrawnych posiłków, np. na bazie roślin strączkowych.

KIEDY KWITNIE CZĄBER?

Cząber kwitnie na przełomie lipca i sierpnia – to właśnie wtedy pracowite pszczoły zajmują się pozyskiwaniem nektaru służącego do wyrobu miód. Roślina ta kwitnie wyjątkowo długo, bo aż przez 4-5 tygodni. Dlaczego więc miód cząbrowy jest tak unikatowy? Wszystko przez to, że cząber rośnie w dość niewielkich skupiskach, wyłącznie raz w roku, stąd też dość wysoka cena za słoik. Wpływ na ograniczoną dostępność ma również fakt, że cząber ogrodowy jest zbierany już na początku kwitnienia.

CZYM WYRÓŻNIA SIĘ MIÓD CZĄBROWY?

Miód cząbrowy wyróżnia się ciemnobrązowym lub herbacianym kolorem, który jaśnieje po krystalizacji, czyli w trakcie 3 miesięcy od zbiorów. Jego cechą charakterystyczną jest również delikatny ziołowy zapach oraz ostry, wyrazisty smak z wyczuwalną nutą pieprzowo-ziołową. W Polsce miód cząbrowy pozyskiwany jest głównie na Kujawach i Lubelszczyźnie. Nasz sklep oferuje 100% naturalne miody cząbrowe z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, która działa na terenie województwa lubelskiego, z dala od miejsc wysoko uprzemysłowionych i źródeł zanieczyszczeń.

MIÓD CZĄBROWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Miód z cząbru jest uznawany za najbardziej wartościowy miód nektarowy, gdyż ma ponad 1020 mg/kg wolnych aminokwasów. Dla porównania: w miodzie gryczanym znajdziemy aminokwasy w ilości 720 mg/kg, a w miodzie wrzosowym 368 mg/kg. Miód cząbrowy słynie z właściwości antyseptycznych i bakteriobójczych, a dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych polecany jest przy problemach trawiennych i infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki wyrazistemu, ostremu smakowi miód cząbrowy doskonale rozgrzewa, dlatego po słoik tego przysmaku warto sięgnąć szczególnie w sezonie grypowym, by wspomóc organizm w walce z drobnoustrojami. Ciekawostką jest, że w krajach śródziemnomorskich miód ten uznawany jest za afrodyzjak. 

DO CZEGO DODAWAĆ MIÓD CZĄBROWY?

Miody wyróżniające się delikatnym smakiem i aromatem można stosować niemal do wszystkiego. Jeśli chodzi o miód cząbrowy, warto pamiętać, że jest on aromatyczny, ostry i lekko piekący. Doskonale sprawdza się więc do eksperymentów kulinarnych i umożliwia uzyskanie niepowtarzalnego smaku. Po całkowitym skrystalizowaniu pozostaje mazisty, dlatego świetnie nadaje się do kanapek, tostów czy naleśników. Jego wyrazisty, rozgrzewający smak bardzo dobrze komponuje się też z herbatami ziołowymi, które najlepiej smakują po długim jesiennym spacerze. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zajadać go prosto ze słoika lub stosować jako składnik wody miodowej, mieszając przegotowaną, ciepłą wodę z łyżką miodu.

Góra