Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Ładowanie...
Popularne wpisy
Niesłychanie rzadki miód, zwłaszcza na ternie Polski. Niezbyt słodki, co ciekawe przypomina smak liści szałwii.
Pamiętacie ten moment zaskoczenia i radości, kiedy przyglądając się ofercie naszego sklepu z miodami, natrafiliście na miód kminkowy. To jednej z najrzadziej spotykanych miodów polskich, taka biała pszczółka pośród pszczelich miodowych doskonałości. Odpowiedź przecząca oznacza, że po prostu nie dotarliście jeszcze do tej części Waszej miodowej przygody i koniecznie musicie to jak najszybciej nadrobić. Wierzę jednak, że miody to temat większości z Was dobrze znany. Wypatrujecie okazji, żeby rozsmakować się w kminkowym miodzie, o którym zapewne tak wiele już słyszeliście. Tak wiele… czyli co dokładnie? Zapewne nic, lub niemal nic, czyli tyle, ile można znaleźć w literaturze pszczelarskiej oraz na internetowych portalach. To jest nie lada problem, szczególnie że cena miodu kminkowego jest adekwatna do jego dostępności i wyjątkowych doznań smakowych, jakie staną się Waszym udziałem, kiedy go spróbujecie. Brak informacji, a co za tym idzie świadomości, może Was skutecznie powstrzymywać, przed podjęciem jednej z najlepszych miodowej decyzji w Waszym życiu. Postaram się to zmienić, przedstawiając pokrótce ten wspaniały, wyjątkowy gatunek miodu.
Kminek zwyczajny (carum carvi) znany był już w czasach starożytnych. Używano go w starożytnej Grecji i Rzymie, skąd po wiekach przywędrował do Europy, a nawet Afryki. Kminek zna każdy, kto sprawnie włada nożem kuchennym. Znały go Wasze prababcie, babcie i mamy. Może rosnąć dziko, lecz jest również uprawiany. W tym celu wymaga żyznych, ciepłych i wilgotnych gleb, ale dobrze obsadzony zapewnia bogactwo plonów. Stosowany do produkcji olejków, naparów, a także w szeroko rozumianej medycynie naturalnej. Jednak nas najbardziej interesuje miód, pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów Kminku wczesnym latem (czerwiec — lipiec). Z uwagi na bujną konkurencję w postaci innych roślin miododajnych — w tym rzepaku — kminek nie stanowi zazwyczaj pierwszego wyboru pszczół. Rzadko kiedy zbiór jest na tyle czysty, że można pozyskać z niego prawdziwie wysokoodmianowy gatunkowy miód. Na szczęście czasami to się pszczelarzom udaje, czego najlepszym przykładem Kujawski miód, z Pasieki Kujawskie Miody
Większość miodów pozyskiwanych z kwiatów ziół ma charakterystyczny smak i zapach jednoznacznie wskazujący ich pochodzenie. Z miodem kminkowych jest jednak inaczej. Ciężko jednoznacznie określić, że pochodzi z rośliny zielnej. Zawdzięcza to smakowi i zapachowi. Smak miodu Kminkowego jest wyrazisty, ale niezbyt słodki, dzięki czemu zaskakuje subtelnością. Jego cechą szczególną jest delikatna karmelowo-kwaskowa nuta, którą raczy nasze podniebienie, jakby leciutko drapał w gardło. Miód kminkowy krystalizuje podobnie do miodów zbieranych z innych roślin zielnych. W stanie płynnym jest brązowy, po krystalizacji jaśnieje zgodnie z tradycją wszystkich miodów naturalnych.
Niestety wiedza w tym względzie jest ograniczona, należy więc opierać się na prozdrowotnych właściwościach samej rośliny, bo te związane z miodem będą jej pochodnymi. W jaki sposób kminek wpływa na nasze zdrowie:
Teraz kiedy już to wszystko wiecie, z czystym sumieniem oraz dla poprawy własnego samopoczucia, możecie sięgnąć po słoik tego wykwintnego i rzadko spotykanego pszczelego rarytasu. Miód z kminku tylko czeka, żeby go kosztować, rozkochując się w jego wyjątkowym smaku.