Miody Tymiankowe

Łącznie produktów: 5
4 Opinie
84,90 zł

To najlepszy miód pochodzący z greckiej natury. Charakteryzuje się mocnym, trwałym smakiem o intensywnych właściwościach aromatycznych i jasnobursztynowym kolorze.

44,90 zł

Zdecydowany i aromatyczny, najwyższa kwasowość ogólna pośród europejskich miodów nektarowych sprawia, iż miód ten subiektywnie wydaje się być mniej słodki i wyraźnie kwaskowy.

33,00 zł

Miód z kwiatów dzikiego tymianku.

1 Opinie
45,60 zł

Miód z kwiatów dzikiego tymianku.

1 Opinie
28,00 zł

Miód z kwiatów tymianku.



Miód tymiankowy ze śródziemnomorskich pasiek

Choć tymianek jest uprawiany w wielu miejscach na świecie, najczęściej znajdziemy go w rejonach Morza Śródziemnego. Nic więc dziwnego, że najlepszy miód tymiankowy pochodzi z Hiszpanii, Grecji i Włoch. Tymianek to jedna z ulubionych przypraw kuchni śródziemnomorskiej, wyróżniająca się przyjemnie korzennym zapachem, za który odpowiada obecny w kwiatostanie olejek tymolowy. Miodu tymiankowego nie da się pomylić z żadnym innym, gdyż cechuje się unikalnym kolorem, zapachem i smakiem. W Polsce miód z tymianku produkowany jest głównie na Kujawach i Lubelszczyźnie.

Czym wyróżnia się miód tymiankowy?

Tymianek kwitnie latem – od czerwca do początku lipca. Ze względu na swoją unikalną barwę miód tymiankowy często nazywany jest ognistym lub czerwonym. Płynna patoka rzeczywiście jest rubinowo-bursztynowa, a niekiedy rudawo-czerwona. Skrystalizowany krupiec jest znacznie jaśniejszy i wpada w tony pomarańczowo-bursztynowe. W smaku miód tymiankowy jest słodki, z wyczuwalnymi nutami kwaskowymi. Cechą szczególną tego miodu jest jego intensywny aromat, z wyraźnymi tonami korzennymi i kwiatowymi. Bez wątpienia miód z tymianku to jeden z najbardziej aromatycznych miodów europejskich, po który powinien sięgnąć każdy miłośnik pszczelich wytworów.

Do czego dodawać miód tymiankowy?

Oto i on – nareszcie w Twoich rękach! Jeśli już trafił Ci się taki przysmak, warto wiedzieć, jak wykorzystać wszystkie jego walory. Miód tymiankowy, tak jak każdy inny, możesz pałaszować wraz z ulubioną owsianką, jogurtem, herbatą, kawą czy mlekiem. Dzięki swojemu niezwykłemu aromatowi miód z tymianku sprawdzi się także jako składnik miodu pitnego lub nalewki. Grecy dodają miód tymiankowy również do dań wytrawnych, szczególnie do białych serów, takich jak feta czy brie. Ten aromatyczny miód sprawdzi się też w dipach, sosach słodko-kwaśnych i marynatach do mięs. Tak naprawdę można dodawać go do wszystkiego. Jeśli udało Ci się zdobyć ten wyjątkowy przysmak z cenionej europejskiej pasieki, jedynym ograniczeniem jest już wyłącznie Twoja wyobraźnia! :-)

Góra