swiatmiodow.pl
Koszyk
Zamknij
Kontynuuj zakupy ZAMAWIAM
suma: 0,00 zł
Ulubione produkty
Lista ulubionych jest pusta.

Wybierz coś dla siebie z naszej aktualnej oferty lub zaloguj się, aby przywrócić dodane produkty do listy z poprzedniej sesji.

Szukaj
Menu

Oto całkowicie nowa odsłona naszego miodowego sklepu Świat Miodów ❤️

Zmieniliśmy nie tylko logo i wygląd sklepu, ale również podejście do oferty.

Jesteśmy Światem Miodów, niech więc królują u nas miody i produkty pszczele! 

Opcje przeglądania

Dlaczego ŚwiatMiodów.pl?

Blog kategorie

Miód Klonowy

Kwiaty z których pozyskuje się nektar na miód klonowy

MIÓD KLONOWY

Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała syropu klonowego. Jednak nie każdy wie, że z klonu można pozyskiwać również nektar na miód. To gratka dla dużych i małych łasuchów, którzy chętnie sięgają po unikalne miody z polskich pasiek. Kto raz przekonał się, jak smakuje miód klonowy, ten z pewnością będzie wielokrotnie wracał po kolejny słoiczek. Sprawdź, czym wyróżnia się ten rzadko spotykany rarytas i łap słoik prawdziwego, naturalnego miodu!

JAK POWSTAJE MIÓD KLONOWY?

Miód klonowy zaliczamy do miodów wiosennych, które zbiera się wczesną wiosną, na przełomie kwietnia i maja. Okres nektarowania klonów pokrywa się z nektarowaniem rzepaku. Miód wytwarza się z nektaru kwiatów klonu zwyczajnego i klonu jaworu, a ze względu na trudności w pozyskiwaniu ta odmiana jest szczególnie poszukiwana przez miłośników Puchatkowych przysmaków. Cechą charakterystyczną miodu klonowego jest brązowy kolor, który stanowi przełamanie stereotypu, że wszystkie miody wczesne są jasne. Zaliczamy go do grona miodów nektarowych, które krystalizują w ciągu 4-6 miesięcy.

JAK SMAKUJE MIÓD KLONOWY?

Smaku miodu klonowego nie da się pomylić z żadnym innym. Jest delikatny, cukierkowy i podobny do syropu klonowego, z wyczuwalną nutą karmelu. Jeśli więc uwielbiasz pałaszować naleśniki z płynnym złotem Kanady, koniecznie spróbuj tostów z polskim miodem klonowym pozyskiwanym na terenach Kotliny Kłodzkiej. Ten gatunek wyróżnia się też subtelnym zapachem i wspomnianą już brązową barwą, która po skrystalizowaniu staje się jasnokremowa. Dzięki dużej zawartości fruktozy polecany jest szczególnie dzieciom, które z zapałem pałaszują przysmaki z dodatkiem miodu klonowego.

 

Kwiaty kwitnącego klonu

MIÓD KLONOWY I JEGO WŁAŚCIWOŚCI

Wiemy już, jak powstaje miód klonowy, skupmy się więc na jego wyjątkowych właściwościach. Odmiana ta wyróżnia się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witamin B1, B2 i C oraz żelaza i potasu. Może mieć działanie krwiotwórcze, dlatego polecana jest przy niedokrwistości i anemii. Mówi się również, że miód klonowy oczyszcza krew, czyli wspiera usuwanie toksyn z organizmu. Jego właściwości mogą też korzystnie wpływać na odporność, dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety lub stosować jako wsparcie leczenia infekcji. Aby jak najdłużej cieszyć się pysznym smakiem i cennymi właściwościami miodu klonowego, przechowuj go w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze 8-18°C.

JAK SPOŻYWAĆ MIÓD KLONOWY?

Ze względu na wysoką słodycz i delikatny, lekko karmelowy smak, miód klonowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz tego, że jest zdrowy, jest również pyszny! Doskonale komponuje się z ciastami, deserami, naleśnikami i goframi, a także sprawdza się podczas przygotowywania śniadań – owsianki, tostów, musli, smoothie czy jogurtu. Możesz go także wykorzystać jako zamiennik cukru, słodząc nim herbatę lub kawę. Jeśli chodzi o przeciwwskazania, miód klonowy stosujemy tak samo jak inne miody, dlatego nie nadaje się do spożycia przez niemowlęta i osoby uczulone na produkty pszczele, a diabetycy powinni sięgać po niego z rozwagą.

CZYM RÓŻNI SIĘ MIÓD KLONOWY OD SYROPU KLONOWEGO?

W Polsce dużą popularnością cieszy się syrop klonowy, dodawany do naleśników czy gofrów. Produkt ten znacząco różni się jednak od miodu. Do jego produkcji wykorzystuje się bowiem sok klonowy, pozyskiwany z kanadyjskiego klonu cukrowego, który następnie zagęszcza się poprzez odparowanie wody. Syrop ma słodki smak i jasny, bursztynowy lub ciemny kolor. Z kolei miód klonowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów klonu. Podczas gdy syrop zachowuje płynną konsystencję przez cały czas, prawdziwy miód krystalizuje w ciągu kilku miesięcy. W smaku przypomina nieco syrop klonowy, lecz wcale nie trzeba sprowadzać go z Ameryki Północnej – miód ten wytwarza się między innymi w Polsce z drzew klonowych, takich jak klon zwyczajny czy klon jawor. Z miodów klonowych słyną w szczególności gospodarstwa pasieczne z Kotliny Kłodzkiej. W naszej ofercie znajdziesz 100% naturalne miody klonowe z pasieki Jakubiec.

Powiązane artykuły blogowe
Holder do góry
Szablon Shoper Modern 3.0™ od GrowCommerce
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl