Pierzga

Łącznie produktów: 5
(1)
78,49 zł

Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

(1)
178,90 zł

Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

48,49 zł

Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

(1)
63,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

99,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.



Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga, zwana także chlebkiem pszczelim, jest zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym, który stanowi pożywienie pszczół w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Pszczoły konserwują pyłek poprzez dodanie do niego miodu i śliny, a następnie umieszczają mieszankę w komórkach plastra, gdzie dochodzi do jej fermentacji. W ten sposób powstaje pierzga, czyli tzw. pszczela kiszonka, dzięki której pszczoły są w stanie przetrwać zimę. Pierzga cieszy się również dużą popularnością wśród miłośników produktów pszczelich i stanowi wartościowy dodatek do miodu.

Jak łatwo zauważyć, Pierzga, będąc pochodną pyłku kwiatowego, powinna cechować się podobnym jak on wachlarzem właściwości. Jednak badania dowiodły, że enzymy znajdujące się w ślinie pszczoły nie tylko konserwują pyłek, lecz zmieniają również jego dobroczynne właściwości. Nie bez przyczyny pszczoły karmione pierzgą żyją dłużej od pszczół karmionych pyłkiem. Sprawdźmy, czy ma to znaczenie również dla nas!

Kilka zdań o składzie

Podstawowym składnikiem pierzgi jest wspomniany pyłek, to chyba oczywiste. Jej spoiwem i konserwantem bogata w enzymy ślina pszczół. Poprawnie nazywana wydzieliną gruczołów ślinowych, ale utarło się określać ją mianem pospolitej śliny. Wśród składników pierzgi znajdziemy sporo mikro oraz makroelementów, na czele z Żelazem, Potasem, Sodem, Miedzią, Cynkiem, czy Fosforem. Pierzga pszczela bogata jest również w witaminy grupy B, C, A. Nie zabrakło w niej także witaminy D, H, PP, K czy E. Z uwagi na procesy, jakim poddany jest pyłek pszczeli, pierzga posiada mniej tłuszczów i białek, niż jej nieprzetworzona konkurencja. W jej składzie znajdziemy również kwasy Omega (3 i 6) oraz węglowodany.

Pierzga mielona czy cała?

W Świecie Miodów stawiamy na różnorodność, dlatego nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy oferowali wyłącznie jeden rodzaj pierzgi. Możesz więc sięgnąć po pierzgę całą, mieloną, suchą lub w miodzie. Wybór jest całkiem spory, dlatego warto przyjrzeć się z bliska wszystkim rodzajom. Podstawowym produktem pszczelim jest pierzga cała sucha, którą można samodzielnie zmielić i zmieszać z ulubionym miodem lub jogurtem. Dużą popularnością cieszy się też przygotowana w pasiece pierzga w miodzie – cała lub mielona. Miód nie tylko ulepsza smak pierzgi, lecz także stanowi naturalną substancję konserwującą. Każdy wybór jest dobry, a wszystko zależy od tego, którą opcję uważasz za wygodniejszą.

Pierzga – z czym to się je?

Pszczoły dobrze wiedzą, jak przetrwać okres jesienno-zimowy, dlatego warto brać z nich przykład i w tym czasie również sięgać po pszczelą pierzgę. Pierzga jest szczególnie polecana właśnie w okresach przejściowych, kiedy nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia. Pierzgę można przyjmować na wiele sposobów. Jednym z nich jest zmieszanie pierzgi z miodem i przyjmowanie łyżki takiej mieszanki rano przed pierwszym posiłkiem. Inną opcją jest zalanie jednej łyżki pierzgi wodą przed snem i wypicie wywaru następnego ranka. Pierzgę można także dodawać do jogurtów lub herbat. Zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi około 30 g. Znajdź swój ulubiony „sposób na pierzgę” i wprowadź ten cudowny pszczeli składnik do swojego porannego rytuału!

Jakie właściwości posiada Pierzga?

Jak już wspominałem, pierzga oraz pyłek, choć podobne nie są tożsame, a co za tym idzie, posiadają różne właściwości. Kilka z nich, dotyczących Pierzgi pozwolę sobie przytoczyć poniżej:

  • Wsparcie układu odpornościowego;
  • Profilaktyka w stanach przeziębienia i infekcji;
  • Wzmocnienie systemu nerwowego;
  • Dobroczynne działanie w stanach alergii;
  • Regulacja poziomu cholesterolu;
  • Wsparcie przeciw miażdżycy;
  • Odtruwanie i oczyszczanie organizm;
  • Pobudzenie kreatywność i aktywność mózgu.

Nie są to wszystkie informacje oraz właściwości, jedynie część z nich. Więcej na temat pochodzeniu pierzgi oraz jej roli w suplementacji człowieka, dowiesz się z artykułu zamieszczonego na naszym Blogu, pod tytułem Pierzga – wszystko, co warto wiedzieć!

Kim są producenci Pierzgi pszczelej?

No właśnie, kim są i czy można im zaufać? Cóż… podobnie jak w przypadku miodów naturalnych, pierzga zbierana jest przez pszczelarzy. Ci wyspecjalizowali się w jej pozyskiwaniu, tak jak ma to miejsce z pyłkiem kwiatowym, propolisem, czy mleczkiem pszczelim. Analogicznie do powyższych, pierzga pszczela powinna pochodzić z pewnego, sprawdzonego źródła, inaczej nie możemy być pewni jej pochodzenia ani właściwości. Gwarancją są zaufani pszczelarze i specjalistyczne sklepu jak nasz swiatmiodow.pl. Kupowanie pierzgi na bazarze czy w hipermarkecie wydaje się najgorszą z alternatyw, ze względu na podejrzanie niskie ceny oraz wątpliwości co do kraju jej pochodzenia. W najlepszym razie mogą to być tereny z Europy, ale spoza Unii Europejskiej, w najgorszy import z Chin. Jeśli suplementacja przynieść ma wymierne wyniki, to… nie kupujmy byle czego!

Góra