Pierzga

Łącznie produktów: 8

Taniej -15%

26,27 zł 30,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

44,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

63,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

61,49 zł

Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Spożywana jest przez pszczoły w okresach braku pyłku w przyrodzie.

27,49 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

Taniej -15%

38,17 zł 44,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.

Taniej -15%

60,27 zł 70,90 zł

Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.



Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga, zwana także chlebkiem pszczelim, jest zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym, który stanowi pożywienie pszczół w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Pszczoły konserwują pyłek poprzez dodanie do niego miodu i śliny, a następnie umieszczają mieszankę w komórkach plastra, gdzie dochodzi do jej fermentacji. W ten sposób powstaje pierzga, czyli tzw. pszczela kiszonka, dzięki której pszczoły są w stanie przetrwać zimę. Pierzga cieszy się również dużą popularnością wśród miłośników produktów pszczelich i stanowi wartościowy dodatek do miodu.

Pierzga mielona czy cała?

W Świecie Miodów stawiamy na różnorodność, dlatego nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy oferowali wyłącznie jeden rodzaj pierzgi. Możesz więc sięgnąć po pierzgę całą, mieloną, suchą lub w miodzie. Wybór jest całkiem spory, dlatego warto przyjrzeć się z bliska wszystkim rodzajom. Podstawowym produktem pszczelim jest pierzga cała sucha, którą można samodzielnie zmielić i zmieszać z ulubionym miodem lub jogurtem. Dużą popularnością cieszy się też przygotowana w pasiece pierzga w miodzie – cała lub mielona. Miód nie tylko ulepsza smak pierzgi, lecz także stanowi naturalną substancję konserwującą. Każdy wybór jest dobry, a wszystko zależy od tego, którą opcję uważasz za wygodniejszą.

Pierzga – z czym to się je?

Pszczoły dobrze wiedzą, jak przetrwać okres jesienno-zimowy, dlatego warto brać z nich przykład i w tym czasie również sięgać po pszczelą pierzgę. Pierzga jest szczególnie polecana właśnie w okresach przejściowych, kiedy nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia. Pierzgę można przyjmować na wiele sposobów. Jednym z nich jest zmieszanie pierzgi z miodem i przyjmowanie łyżki takiej mieszanki rano przed pierwszym posiłkiem. Inną opcją jest zalanie jednej łyżki pierzgi wodą przed snem i wypicie wywaru następnego ranka. Pierzgę można także dodawać do jogurtów lub herbat. Zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi około 30 g. Znajdź swój ulubiony „sposób na pierzgę” i wprowadź ten cudowny pszczeli składnik do swojego porannego rytuału!

Góra