Infolinia
663 11 11 22
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 329,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Ładowanie...
Popularne wpisy
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna sucha pierzga. Pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Naturalna pierzga, to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy, spożywany przez nie w okresach braku pyłku w przyrodzie czyli jesienią, późną zimą i wczesną wiosną.
Pierzga, zwana także chlebkiem pszczelim, jest zakonserwowanym pyłkiem kwiatowym, który stanowi pożywienie pszczół w okresie od jesieni do wczesnej wiosny. Pszczoły konserwują pyłek poprzez dodanie do niego miodu i śliny, a następnie umieszczają mieszankę w komórkach plastra, gdzie dochodzi do jej fermentacji. W ten sposób powstaje pierzga, czyli tzw. pszczela kiszonka, dzięki której pszczoły są w stanie przetrwać zimę. Pierzga cieszy się również dużą popularnością wśród miłośników produktów pszczelich i stanowi wartościowy dodatek do miodu.
W Świecie Miodów stawiamy na różnorodność, dlatego nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy oferowali wyłącznie jeden rodzaj pierzgi. Możesz więc sięgnąć po pierzgę całą, mieloną, suchą lub w miodzie. Wybór jest całkiem spory, dlatego warto przyjrzeć się z bliska wszystkim rodzajom. Podstawowym produktem pszczelim jest pierzga cała sucha, którą można samodzielnie zmielić i zmieszać z ulubionym miodem lub jogurtem. Dużą popularnością cieszy się też przygotowana w pasiece pierzga w miodzie – cała lub mielona. Miód nie tylko ulepsza smak pierzgi, lecz także stanowi naturalną substancję konserwującą. Każdy wybór jest dobry, a wszystko zależy od tego, którą opcję uważasz za wygodniejszą.
Pszczoły dobrze wiedzą, jak przetrwać okres jesienno-zimowy, dlatego warto brać z nich przykład i w tym czasie również sięgać po pszczelą pierzgę. Pierzga jest szczególnie polecana właśnie w okresach przejściowych, kiedy nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia. Pierzgę można przyjmować na wiele sposobów. Jednym z nich jest zmieszanie pierzgi z miodem i przyjmowanie łyżki takiej mieszanki rano przed pierwszym posiłkiem. Inną opcją jest zalanie jednej łyżki pierzgi wodą przed snem i wypicie wywaru następnego ranka. Pierzgę można także dodawać do jogurtów lub herbat. Zalecana dzienna dawka do spożycia wynosi około 30 g. Znajdź swój ulubiony „sposób na pierzgę” i wprowadź ten cudowny pszczeli składnik do swojego porannego rytuału!