Miód Kasztanowy

Łącznie produktów: 4
(1)
88,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
43,90 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
30,80 zł

Jest zbierany z nektaru i miodowej rosy kasztanowca (Castanea sativa), zwanego także „królową gór”, z dziewiczych lasów południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m n.p.m.

(1)
39,68 zł

Miód kasztanowy pochodzi z nektaru i spadzi kasztanowca zwyczajnego i kasztana jadalnego. Jego smak jest specyficzny – wyraziście słodko-gorzki, ostro ziołowy, lekko garbnikowy. Posiada fascynujący aromat, idealnie się komponuje z serami pleśniowy i UWAGA – kawą.



Niech-no tylko zakwitną kasztany

Kwitnące kasztany tradycyjnie kojarzą się nam głównie z egzaminem dojrzałości. Kiedyś przypominały też nam, że „już za rok matura”, a z biegiem lat wielu z nas przywodzą na myśl mniej lub bardziej odległe wspomnienia czasów licealnych. Tymczasem rozkwitające na tych drzewach pączki interesują maturzystów, ale nie pszczoły. Kasztanowiec to nie to samo co kasztan jadalny! Oryginalny i bogaty w smaku miód kasztanowy, którego walory kulinarne i zdrowotne zdają każdy egzamin na piątkę z plusem, to wynik obróbki tego drugiego drzewa. Miód kasztanowy powstaje z kasztana jadalnego.

 

Pszczoły na kasztanie

Miodem kasztanowym nazywana jest wyjątkowa słodycz z kasztana jadalnego. Owoce tego drzewa zwężają się w kierunku czubka i przypominają orzech laskowy. Tym można go odróżnić od owocu kasztanowca – ten drugi ma kształt kulki. Pierwsze kasztany zjemy pieczone na placu Pigalle, a z drugich nasze dzieci zrobią w przedszkolach jesienne ludziki. Jedne i drugie mają głęboką brązową barwę.

A zatem czy to w polskich parkach przypałacowych, czy hiszpańskich gajach – i tu, i tu pracowite owady przygotują z miód z kwiatów kasztana? Nie do końca. Miód kasztanowy nie występuje w Polsce. Musimy polegać na produkcji greckiej, włoskiej czy hiszpańskiej.

Pszczoły muszą się bardzo szybko uwijać z produkcją miodu z kasztanów – okres kwitnienia białych kwiatów jest bardzo krótki, przypada na maj i początek czerwca. Jeśli pszczela rodzina z danej pasieki nie zdąży zebrać nektaru w odpowiednim czasie, będzie musiała obejść się ze smakiem i zadowolić innymi miododajnymi kwiatami.

 

Kasztanowy zapach i smak zaklęty w miodzie

Jaki jest efekt końcowy obróbki kasztanowego nektaru w pszczelich pasiekach? Otóż jest nim oryginalny, wyraźny, słodko-gorzki miód, z naturalnym ziołowym akcentem. Bardzo ciekawa kompozycja smakowa – da się lubić i sprawdzi jako dodatek do dań i napojów, na ciepło i na zimno. Miód kasztanowy to obowiązkowa pozycja do spróbowania, zarówno dla wielbicieli kuchni świata oraz każdego, kto zwyczajnie lubi dobrze i zdrowo zjeść.

Warto wspomnieć także o barwie miodu kasztanowego, która – podobnie jak same kasztany – jest ciemnobrązowa, bursztynowa, a niekiedy prawie czarna.

Krystalizacja miodu kasztanowego przebiega szybko. Aby uzyskać efekt gładkiego miodu o kremowej konsystencji i nieco jaśniejszej barwie, warto co drugi dzień przemieszać miód, by nie doprowadzić do tworzenia się zbyt dużych skupisk kryształów cukru.

Woń miodu kasztanowego, podobnie jak jego smak, jest bardzo wyraźna, wyczuć w niej można zapach skóry czy dymu pomieszany, oczywiście z ziołowymi akcentami. Ten niebanalny zapach doskonale wpisuje się we właściwości zdrowotne naturalnej, kasztanowej słodyczy.

 

Miód kasztanowy dla zdrowia i urody

Pszczelarze zachwalają miody kasztanowe jako niezrównany suplement na różne dolegliwości. Co więcej, to właśnie kasztanowy miód jest świetnym kosmetykiem, który może posłużyć jako naturalny balsam i peeling do ust. Dodatek miodu z kwiatów kasztanowca można także znaleźć w składzie kosmetyków przeznaczonych do walki ze zmianami trądzikowymi i oznakami starzenia się skóry. A to wszystko dzięki zawartości antyoksydantów!

Kiedy mówimy o miodzie kasztanowym, warto też wspomnieć o jego walorach zdrowotnych. Pomoże w różnych sytuacjach. Gdy zmagamy się ze stanami zapalnymi ze strony układu oddechowego – zapalenie zatok, oskrzeli, krtani można leczyć naturalnymi metodami, w tym opartymi na działaniu miodu kasztanowego. Jeśli chcemy wzmocnić odporność naszego organizmu, na przykład w sezonie jesienno-zimowych infekcji czy po zakończeniu terapii antybiotykowej, sięgnijmy po owoc pracy pszczół.

Kiedy potrzebujemy naturalnego wzmocnienia układu kostno-szkieletowego czy układu krążenia; gdy baterie w naszym organizmie są wyczerpane i potrzebne nam skuteczne odżywienia organizmu. Na te wszystkie problemy mamy złoty środek w postaci miodu kasztanowego. Warto więc na własnej skórze przekonać się, że ten rodzaj słodyczy nie tylko pysznie smakuje, ale także doskonale wspomaga pracę naszego ciała.

 

Miód kasztanowy – kuszący dodatek do wykwintnych dań

Goryczka pojawiająca się w smaku miodu kasztanowego sprawia, że będzie on ciekawym dodatkiem do wielu potraw. Dodaj go do dowolnego deseru, a nabierze wyraźnych nut. Polej nim ser pleśniowy, a otrzymasz rozpływającą się w ustach przekąskę o niezwykle bogatym wachlarzu smaków. Miód kasztanowy wzbogaci także smak napojów – wody czy herbaty. Dzięki niemu zyskają wyraźny smak i aromat, a naszemu organizmowi dostarczą cennych składników odżywczych.

Góra