Faceliowe

Łącznie produktów: 5
37,90 zł

Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej, nazywanej królową roślin nektarodajnych.

71,49 zł

Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej, nazywanej królową roślin nektarodajnych.

63,90 zł

Facelia należy do najlepszych roślin miododajnych, przez pszczelarzy nazywana jest 'królową roślin miododajnych'.

51,49 zł

Facelia należy do najlepszych roślin miododajnych, przez pszczelarzy nazywana jest 'królową roślin miododajnych'.

21,90 zł

Facelia należy do najlepszych roślin miododajnych, przez pszczelarzy nazywana jest 'królową roślin miododajnych'.



Facelia błękitna: królowa roślin miododajnych

Choć facelia błękitna brzmi jak nazwisko eleganckiej damy lub żyjącego w głębinach oceanu ssaka z rodziny płetwalowatych, tak naprawdę jest to królowa roślin miododajnych, która nie ma sobie równych w produkcji nektaru i pyłku. Jej domem rodzinnym jest słoneczna Kalifornia, lecz facelia doskonale radzi sobie również w polskim klimacie, gdzie kwitnie w czerwcu przez 4-5 tygodni. Z nektaru zbieranego z kwiatów facelii powstaje jeden z najmniej popularnych polskich miodów – a przecież niesłusznie! Miód faceliowy to prawdziwy rarytas, który polecamy wszystkim misiom zakochanym w słodkościach prosto z ula!

Czym wyróżnia się miód faceliowy?

Choć wydawać by się mogło, że miód z kwiatów facelii błękitnej powinien być niebieski, prawdziwy miód faceliowy jest jasny – od niemal bezbarwnego, przez jasnosłomkowy, aż po bursztynowy i rubinowo-złoty. Kolor miodu zależy od warunków uprawy rośliny. Z upraw na glebach średnich i ciężkich powstaje zwykle miód jasny, natomiast nektar zbierany z facelii uprawianej na glebach lekkich będzie ciemniejszy i bardziej złocisty. Po skrystalizowaniu miód z facelii staje się bardzo jasny, najczęściej biało-kremowy. Dość już o kolorze miodu faceliowego, powiedzcie wreszcie, jak on smakuje! Otóż miód faceliowy ma delikatny, neutralny i lekko kwaskowy smak, porównywany czasem do miodu akacjowego. Jego cechą szczególną jest cudny kwiatowy zapach, który przyciąga nie tylko pszczoły, lecz także wszystkich smakoszy.

Miód faceliowy nie tylko do herbaty

Miód z facelii błękitnej, podobnie jak każdy inny miód, doskonale sprawdza się jako zamiennik cukru i innych substancji słodzących. Dzięki swojej naturalnej słodyczy miód faceliowy nie tylko osłodzi herbatę, kawę czy mleko, lecz również wzbogaci napój o cudowny smak i aromat. Jego walory można wykorzystywać również podczas przyrządzania tostów, wypieków, owsianek, marynat do mięs czy sosów musztardowo-miodowych. Zaopatrz się w słoik aromatycznego miodu faceliowego i pozwól mu królować w Twojej kuchni!

Góra