Faceliowe

W Polsce najpopularniejszą odmianą facelii jest facelia błękitna, uznawana  za królową roślin miododajnych dzięki dużej wydajności

Jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce. Miód Faceliowy ma bardzo delikatny smak oraz bogaty kwiatowy zapach, ma jasnożółtą lub zielonkawą barwę. Zawarte w miodzie faceliowym jony, takie jak: magnez, żelazo i kobalt, wpływają na stymulację czerwonych ciałek krwi. Miód Faceliowy posiada następujące właściwości 

  • obniża ciśnienie tętnicze
  • zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych
  • pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej
  • chroni wątrobę przy zatruciach
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, trzustki, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym

Zastosowań miodu faceliowego jest bardzo wiele. Z powodzeniem możemy zastąpić nim biały cukier, słodząc herbatę lub inne napoje. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowej jaglanki lub owsianki. Podniesie to jej walory smakowe i nada wyjątkowego aromatu.

Łącznie produktów: 1

Miód faceliowy posiada jasną barwę i lekki, słodki smak, charakteryzuje go piękny bukiet zapachowy, polecany do lodów, owoców i zimnych napojów.



Góra