Darmowa dostawa: brakuje Ci 349,00 zł DOSTAWA GRATIS!
Shopping Cart
Brak produktów
Darmowa dostawa
Brakuje Ci 349,00 złDOSTAWA GRATIS!
Ładowanie...
Popularne wpisy
Ekologiczna mąka amarantusowa otrzymywana jest z ziaren amarantusa. Nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.
Mąka ze świeżego pełnego przemiału ziarna samopszy ekologicznej.
Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum.
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku.
Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum.
Ekologiczna mąka teff otrzymywana jest ze zmielonych ziaren miłki abisyńskiej.
Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz.
Ekologiczna mąka pszenna chlebowa otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej.
Pełnoziarnista mąka ryżowa. Posiada lekko słodkawy smak dzięki czemu idealnie pasuje do wypieków ciast, ciasteczek, naleśników. Produkt rolnictwa ekologicznego.
Mąka ziemniaczana to idealny zagęstnik sosów, zup lub dodatek ciast. Produkt rolnictwa ekologicznego.
Pełnoziarnista mąka orkiszowa. Zawiera gluten. Produkt rolnictwa ekologicznego.
Ekologiczna mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.
Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy.
Mąka jaglana charakteryzuje się słodko-gorzkim posmakiem i lekko orzechowym aromatem. Idealna do zagęszczania potraw.
Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem.
Jedna z najbardziej odżywczych mąk. Polecana do ciasta naleśnikowego, makaronów, placków.
Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm.
Ekologiczna mąka z nasion lnu brązowego może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.
Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Ekologiczna mąka z nasion konopi charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i aromatem.
Ekologiczna mąka z bezglutenowej, czerwonej soczewicy.
Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa.
Ekologiczna mąka z samopszy otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy.
Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.
Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta.
Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków.
Ekologiczna mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Charakteryzuje sie wyraźnym kokosowym zapachem i delikatnym, słodkim smakiem. Polecamy do wypieków, deserów, koktajli, musli, sałatek owocowych, jogurtów.
Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.
Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw.
Ekologiczna skrobia kukurydziana doskonała do zagęszczania zup i sosów.
Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.
Mąka gryczana dodana do białej mąki pszennej wpływa na poprawę jej smaku. Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.
Zdrowe żywienie często opiera się na przygotowywaniu świeżych posiłków samodzielnie – tylko wówczas można mieć pewność co do pochodzenia użytych składników. Jednym z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie, jest mąka. Można z niej upiec wspaniałe ciasta i chrupiące domowe pieczywo, zrobić kluski czy zagęścić sos. Obecnie trwa gorąca dyskusja, która mąka jest zdrowsza i bardziej wartościowa - z glutenem, czy bez?
Niezależnie od tego, na którą stronę akurat przeważa się szala (bez)glutenowej dyskusji, mąki bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak za sprawą rosnących problemów związanych z alergią na gluten, jak również wzrostem popularności diet bezglutenowych. Jeśli występują przesłanki do unikania pszenicy i innych zbóż z glutenem, można sięgnąć po alternatywne mąki. Aż trudno uwierzyć z czego można zrobić bezglutenową mąkę! Wśród produktów bezglutenowych dostępnych w asortymencie znajdą Państwo takie składniki, jak:
mąka kukurydziana,
mąka ryżowa,
mąka jaglana,
mąka kokosowa,
mąka z ciecierzycy,
mąka bananowa.
Warto wspomnieć, że w przypadku mąk oprócz zawartości (lub braku) glutenu istotna jest także gwarancja pochodzenia surowców, poparta na przykład certyfikatem BIO. Wśród sprawdzonych dostawców produktów sypkich warto wymienić: Bio Planet, Bio Babalscy czy Bio Raj.
Osoby zdrowe, których organizm dobrze toleruje zawartość glutenu w pokarmie, nie muszą rezygnować z pszennego pieczywa czy naleśników. Ale w trosce o kondycję swojego organizmu warto do ich wyrobu stosować wyłącznie mąki z pewnego źródła. Co więcej, czasem okazuje się, że mąki ekologiczne z glutenem nie są tak alergizujące, jak te bez certyfikatów jakości. Przypominamy również, że znacznie więcej produktów wolnych od glutenu znajdziesz w kategorii Dla Alergików.