Mąka

Łącznie produktów: 47

Taniej -8%

9,79 zł 10,64 zł

Ekologiczna mąka amarantusowa otrzymywana jest z ziaren amarantusa. Nadaje wypiekom lekko orzechowy smak.

Taniej -8%

9,93 zł 10,80 zł

Mąka ze świeżego pełnego przemiału ziarna samopszy ekologicznej.

Taniej -8%

12,14 zł 13,19 zł

Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum.

Taniej -8%

6,39 zł 6,95 zł

Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku.

Taniej -8%

9,98 zł 10,85 zł

Mąka pszenna jasna* typ 550.

Taniej -8%

6,82 zł 7,41 zł

Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum.

Taniej -8%

13,95 zł 15,17 zł

Ekologiczna mąka teff otrzymywana jest ze zmielonych ziaren miłki abisyńskiej.

Taniej -8%

11,58 zł 12,59 zł

Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz.

Taniej -8%

9,48 zł 10,30 zł

Ekologiczna mąka pszenna chlebowa otrzymywana jest przez rozdrobnienie oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej.

Taniej -8%

9,58 zł 10,41 zł

Pełnoziarnista mąka ryżowa. Posiada lekko słodkawy smak dzięki czemu idealnie pasuje do wypieków ciast, ciasteczek, naleśników. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -8%

9,98 zł 10,85 zł

Mąka pszenna chlebowa* typ 750.

Taniej -8%

11,23 zł 12,21 zł

Mąka ziemniaczana to idealny zagęstnik sosów, zup lub dodatek ciast. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -8%

6,92 zł 7,52 zł

Pełnoziarnista mąka orkiszowa. Zawiera gluten. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -8%

8,26 zł 8,97 zł

Ekologiczna mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa.

Taniej -8%

19,81 zł 21,54 zł

Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.

Taniej -8%

16,54 zł 17,97 zł

Mąka orkiszowa chlebowa* typ 1100.

Taniej -8%

13,52 zł 14,70 zł

Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych.

Taniej -8%

9,26 zł 10,07 zł

Ekologiczna mąka kukurydziana otrzymana ze zmielonego ziarna kukurydzy.

Taniej -8%

5,86 zł 6,37 zł

Mąka jaglana charakteryzuje się słodko-gorzkim posmakiem i lekko orzechowym aromatem. Idealna do zagęszczania potraw.

Taniej -8%

36,21 zł 39,36 zł

Ekologiczna mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim smakiem.

Taniej -8%

11,18 zł 12,15 zł

Jedna z najbardziej odżywczych mąk. Polecana do ciasta naleśnikowego, makaronów, placków.

Taniej -8%

6,62 zł 7,19 zł

Ekologiczna mąka orkiszowa otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy orkisz. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez organizm.

Taniej -8%

6,15 zł 6,69 zł

Ekologiczna mąka z nasion lnu brązowego może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.

Taniej -8%

10,15 zł 11,03 zł

Ekologiczna mąka firmy Alce Nero. 

Taniej -8%

5,32 zł 5,78 zł

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.

Taniej -8%

8,39 zł 9,12 zł

Ekologiczna mąka z nasion konopi charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i aromatem.

Taniej -8%

12,02 zł 13,07 zł

Ekologiczna mąka z bezglutenowej, czerwonej soczewicy.

Taniej -8%

7,66 zł 8,33 zł

Mąka o delikatnej konsystencji idealnie nadaje się do zagęszczania mięsnych i warzywnych dań oraz zup, panierowania, pieczenia ciasteczek, ciast i jako dodatek do pieczywa.

Taniej -8%

8,21 zł 8,92 zł

Ekologiczna mąka z samopszy otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy.

Taniej -8%

8,52 zł 9,26 zł

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.

Taniej -8%

6,18 zł 6,71 zł

Ekologiczna mąka żytnia typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta.

Taniej -8%

10,34 zł 11,23 zł

Ekologiczna mąka jaglana uzyskana z obłuszczonego ziarna prosa. Polecamy do wyrobu ciasteczek w połączeniu z mąką ryżową, także do naleśników i placków.

Taniej -8%

9,58 zł 10,41 zł

Ekologiczna mąka kokosowa powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa. Charakteryzuje sie wyraźnym kokosowym zapachem i delikatnym, słodkim smakiem. Polecamy do wypieków, deserów, koktajli, musli, sałatek owocowych, jogurtów.

Taniej -8%

31,95 zł 34,73 zł

Ekologiczna mąka kasztanowa otrzymywana jest w wyniku zmielenia suszonych kasztanów jadalnych. Bardzo dobrze miesza się z innymi mąkami. Nadaje potrawom wyjątkowy smak. Polecamy do wypieku chleba, ciast, naleśników, makaronów.

Taniej -8%

10,22 zł 11,11 zł

Ekologiczna tapioka pozyskiwana jest z bulw korzeniowych manioku. Nie posiada charakterystycznego smaku i zapachu, w związku z czym nie zmienia smaku potraw.

Taniej -8%

9,16 zł 9,96 zł

Ekologiczna skrobia kukurydziana doskonała do zagęszczania zup i sosów.

Taniej -8%

7,71 zł 8,38 zł

Ekologiczna mąka z ciecierzycy otrzymywana jest ze zmielonych ziaren cieciorki. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk.

Taniej -8%

13,56 zł 14,74 zł

Mąka gryczana dodana do białej mąki pszennej wpływa na poprawę jej smaku. Jej wyjątkowe właściwości wiążące pomogą przygotować doskonałe ciastka, knedliki, pierożki, naleśniki oraz omlety.

Z tej mąki będzie chleb…

Zdrowe żywienie często opiera się na przygotowywaniu świeżych posiłków samodzielnie – tylko wówczas można mieć pewność co do pochodzenia użytych składników. Jednym z produktów, bez którego trudno wyobrazić sobie gotowanie, jest mąka. Można z niej upiec wspaniałe ciasta i chrupiące domowe pieczywo, zrobić kluski czy zagęścić sos. Obecnie trwa gorąca dyskusja, która mąka jest zdrowsza i bardziej wartościowa - z glutenem, czy bez?

 

Zdrowo – bezglutenowo

Niezależnie od tego, na którą stronę akurat przeważa się szala (bez)glutenowej dyskusji, mąki bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak za sprawą rosnących problemów związanych z alergią na gluten, jak również wzrostem popularności diet bezglutenowych. Jeśli występują przesłanki do unikania pszenicy i innych zbóż z glutenem, można sięgnąć po alternatywne mąki. Aż trudno uwierzyć z czego można zrobić bezglutenową mąkę! Wśród produktów bezglutenowych dostępnych w asortymencie znajdą Państwo takie składniki, jak:

  • mąka kukurydziana,

  • mąka ryżowa,

  • mąka jaglana,

  • mąka kokosowa,

  • mąka z ciecierzycy,

  • mąka bananowa. 

 

Warto wspomnieć, że w przypadku mąk oprócz zawartości (lub braku) glutenu istotna jest także gwarancja pochodzenia surowców, poparta na przykład certyfikatem BIO. Wśród sprawdzonych dostawców produktów sypkich warto wymienić: Bio Planet, Bio Babalscy czy Bio Raj

 

Co z tą pszenicą?

Osoby zdrowe, których organizm dobrze toleruje zawartość glutenu w pokarmie, nie muszą rezygnować z pszennego pieczywa czy naleśników. Ale w trosce o kondycję swojego organizmu warto do ich wyrobu stosować wyłącznie mąki z pewnego źródła. Co więcej, czasem okazuje się, że mąki ekologiczne z glutenem nie są tak alergizujące, jak te bez certyfikatów jakości. Przypominamy również, że znacznie więcej produktów wolnych od glutenu znajdziesz w kategorii Dla Alergików.

Góra