Bakalie

Łącznie produktów: 175

Owoce goji pochodzą z Azji, zwłaszcza w Tybecie, Chinach, Mongolii i Indiach. Ich nadzwyczajne właściwości są znane tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków.

Owoce goji pochodzą z Azji, zwłaszcza w Tybecie, Chinach, Mongolii i Indiach. Ich nadzwyczajne właściwości są znane tradycyjnej medycynie chińskiej od wieków.

Prażone migdały amerykańskie, słodzone ksylitolem, z dodatkiem cynamonu.

Taniej -10%

Orzechy pekan to jedne z najszlachetniejszych gatunków orzechów. Mają lekko maślany smak i aromat. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -10%

Suszone daktyle polecane są jako zdrowa i pyszna przekąska lub jako dodatek ciast i deserów. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -10%

Egzotyczny smak suszonego daktyla z ekologicznych upraw otulony wytrawną, belgijską czekoladą zawierającą 70% kakao.

Taniej -10%

Delikatny słodkawy smak ekologicznych nerkowców łączy się w harmonijną całość z organiczną belgijską czekoladą.

Taniej -10%

Chrupiące połączenie surowego ekologicznego migdała oraz organicznej, belgijskiej czekolady zawierającej 70% kakao.

Prażone migdały amerykańskie, słodzone ksylitolem, z dodatkiem chilli.

Bananowiec to zadziwiająca zielna roślina o największych rozmiarach dochodząca do kilku metrów wysokości i wykorzystywana w wieloraki sposób. Z niektórych gatunków bananowca robi się wytrzymałe liny, inne po ugotowaniu spożywa się podobnie jak ziemniaki, a z niedojrzałych bananów sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba.

Ekologiczne suszone krążki jabłek to doskonała przekąska.

Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).

Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).

Daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie, uprawianego już 4 tysiące lat p.n.e. Berberyjski lud Tuaregów ma dla nich taki sam szacunek, z jakim my odnosimy się do chleba, i wierzy, że jeden daktyl może wyżywić człowieka przez trzy dni (pierwszego dnia zjada się skórkę, drugiego słodki miąższ, trzeciego mąkę z pestki).

Figowiec pochodzi najpewniej ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Dziś uprawia się go w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Był już znany ludziom neolitu.

Figowiec pochodzi najpewniej ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Dziś uprawia się go w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Był już znany ludziom neolitu.

Figowiec pochodzi najpewniej ze środkowo-zachodniej Azji lub Azji Mniejszej. Dziś uprawia się go w licznych krajach obszaru tropikalnego i subtropikalnego, na terenach śródziemnomorskich, w Gruzji, Armenii, Kalifornii i innych krajach. Był już znany ludziom neolitu.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.

Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.

Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.

Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.

Orzesznica wyniosła, której nasionami są orzechy brazylijskie, rośnie tylko w stanie dzikim w lasach Amazonii i osiąga 50 m wysokości. Duże owoce są zbierane przez Indian, rozłupywane, a następnie wydobywane z nich nasiona poddaje się naturalnemu suszeniu. Zbieracze muszą być szybsi od gryzoni agouti, dla których orzechy brazylijskie są wielkim przysmakiem.

Orzesznica wyniosła, której nasionami są orzechy brazylijskie, rośnie tylko w stanie dzikim w lasach Amazonii i osiąga 50 m wysokości. Duże owoce są zbierane przez Indian, rozłupywane, a następnie wydobywane z nich nasiona poddaje się naturalnemu suszeniu. Zbieracze muszą być szybsi od gryzoni agouti, dla których orzechy brazylijskie są wielkim przysmakiem.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Orzechy laskowe dobrze przechowują się w łupinach, zachowując swoją wartość. Zawierają 60% tłuszczów, głównie nienasyconych, oraz 15% bardzo wartościowego białka. Stanowią źródło potasu (630 mg/100 g), wapnia (145 mg), magnezu, fosforu, witamin: C, B, E oraz błonnika. Polecane są osobom intensywnie pracującym umysłowo, przemęczonym i osłabionym.

Nerkowce, inaczej orzechy cashew, są nasionami rozłożystego drzewa zwanego nanerczem, pochodzącego z Brazylii. Obecnie największe plantacje występują w Indiach.

Nerkowce, inaczej orzechy cashew, są nasionami rozłożystego drzewa zwanego nanerczem, pochodzącego z Brazylii. Obecnie największe plantacje występują w Indiach.

Nerkowce, inaczej orzechy cashew, są nasionami rozłożystego drzewa zwanego nanerczem, pochodzącego z Brazylii. Obecnie największe plantacje występują w Indiach.

Orzechy włoskie nie są tak naprawdę ani orzechami, ani włoskimi. To pestki owoców drzewa, które pochodzi z Azji Mniejszej. Sprowadzono je do Europy zachodniej i północnej w czasach Cesarstwa Rzymskiego, lub nawet wcześniej. U nas pospolicie uprawiane. Drzewa na własnych korzeniach są bardzo długowieczne i owocują nawet 400-500 lat.

Orzeszki ziemne, inaczej arachidowe, pochodzą z Brazylii. Obecnie uprawiane są na prawie wszystkich kontynentach w ciepłym klimacie. To w zasadzie roślina strączkowa, jednak ze względu na podobieństwo jej owoce nazywa się orzeszkami.

Orzeszki ziemne, inaczej arachidowe, pochodzą z Brazylii. Obecnie uprawiane są na prawie wszystkich kontynentach w ciepłym klimacie. To w zasadzie roślina strączkowa, jednak ze względu na podobieństwo jej owoce nazywa się orzeszkami.

Orzesznik jadalny lub pekanowaty to drzewo z rodziny orzechowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, jednak Hiszpanie w XVI w. wprowadzili go na tereny południowej Europy, potem Afryki i Azji. Jego nazwa pochodzi z języka Indian Algonkinów i oznacza „orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią”.

Orzeszki piniowe, inaczej piniole, to duże nasiona sosny pinii rosnącej na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Cypr, oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego. W czasach antycznych uważano pinię za drzewo ozdobne i sadzono wzdłuż ulic, w parkach i ogrodach. Piniole były ważnym składnikiem pożywienia, dlatego uprawiano tę sosnę na...

Sułtanki to duże, żółte rodzynki z bezpestkowych winogron uprawianych pierwotnie w Turcji. Pochodzą z ekologicznych upraw i suszone są w naturalny sposób. Dzięki dużej ilości cukrów, głównie fruktozy, są skondensowanym źródłem energii polecanym sportowcom i osobom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia.

Sułtanki to duże, żółte rodzynki z bezpestkowych winogron uprawianych pierwotnie w Turcji. Pochodzą z ekologicznych upraw i suszone są w naturalny sposób. Dzięki dużej ilości cukrów, głównie fruktozy, są skondensowanym źródłem energii polecanym sportowcom i osobom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia.

Sułtanki to duże, żółte rodzynki z bezpestkowych winogron uprawianych pierwotnie w Turcji. Pochodzą z ekologicznych upraw i suszone są w naturalny sposób. Dzięki dużej ilości cukrów, głównie fruktozy, są skondensowanym źródłem energii polecanym sportowcom i osobom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Żurawina to cenne źródło składników odżywczych. Zawiera witaminy A i C (12 mg/100 g owoców) oraz witaminy z grupy B, a ponadto karotenoidy, sole mineralne oraz kwasy organiczne (skrobiowy i cytrynowy), które działają przeciwgorączkowo i wzmacniają odporność organizmu. Zawartość kwasu benzoesowego powoduje wyjątkową łatwość przechowywania owoców.

Ekologiczne suszone kawałki ananasa to doskonała przekąska.

Ekologiczne suszone krążki jabłek to doskonała przekąska.

Ekologiczne suszone chipsy kokosowe niesłodzone to doskonała przekąska.

Kandyzowany imbir polecany jest jako przekąska lub dodatek dań kuchni orientalnej, herbaty lub wypieków. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Góra