Cukier i Słodziki

Łącznie produktów: 28

Taniej -8%

50,12 zł 54,48 zł

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy.

Taniej -8%

1,55 zł 1,69 zł

Ekologiczny cukier waniliowy.

Taniej -8%

14,29 zł 15,54 zł

Melasa – ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego.

Taniej -8%

22,79 zł 24,77 zł

Inulina pozyskiwana jest wyłącznie z ekologicznej agawy. Posiada właściwości prebiotyczne. Polecana jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie. Produkt rolnictwa ekologicznego.

Taniej -8%

39,01 zł 42,41 zł

Nierafinowany cukier trzcinowy z Filipin.

Taniej -8%

13,63 zł 14,81 zł

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy.

Taniej -8%

13,05 zł 14,19 zł

Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej.

Taniej -8%

20,14 zł 21,89 zł

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy.

Taniej -8%

8,97 zł 9,75 zł

Ekologiczny cukier puder trzcinowy, nierafinowany, uzyskany ze zmielenia brązowego cukru trzcinowego.

Taniej -8%

25,91 zł 28,16 zł

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy.

Taniej -8%

8,28 zł 9,00 zł

Cukier trzcinowy nierafinowany to cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej. Jest obok cukru buraczanego jedną z dwóch najpopularniejszych odmian cukrów jadalnych spożywanych na świecie.

Taniej -8%

7,15 zł 7,77 zł

Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Taniej -8%

16,28 zł 17,69 zł

Erytrol może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia. Redukując w ten sposób kaloryczność przygotowanych potraw. Erytrol jest mniej słodki niż tradycyjny cukier osiągając około 75% jego słodyczy. 

Taniej -8%

72,06 zł 78,32 zł

Ekologiczny ksylitol jest doskonałym zamiennikiem dla cukru.

Taniej -8%

28,42 zł 30,89 zł

Erytrol jest mniej słodki niż tradycyjny cukier osiągając około 75% jego słodyczy. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Taniej -8%

35,95 zł 39,08 zł

Ekologiczny cukier kokosowy, nierafinowany, uzyskiwany z pąków kwiatowych palmy kokosowej. Pozbawiony aromatu kokosa, charakteryzuje się lekką nutą karmelu.

Taniej -8%

24,18 zł 26,28 zł

Cukier Panela jest pozyskany z soku trzciny cukrowej, wykrystalizowany tylko przez odparowanie.

Taniej -8%

17,80 zł 19,35 zł

Cukier jaggery, to alternatywa dla cukru trzcinowego i białego. Powstaje on przez odparowanie gęstego soku z pączków palmy daktylowej, kokosowej lub winodani.

Taniej -8%

11,31 zł 12,30 zł

Cukier różany jest przysmakiem sezonowym, który warto mieć w domu. Świetnie nadaje się do deserów i wypieków. Ma też wspaniały zapach.

Taniej -8%

12,56 zł 13,66 zł

Ma neutralny słodki smak i jest około 30% słodszy od zwykłego cukru.

Taniej -8%

37,33 zł 40,58 zł

Ekologiczny ksylitol jest doskonałym zamiennikiem dla cukru. Idealnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów.

Taniej -8%

14,35 zł 15,59 zł

Ekologiczny cukier waniliowy, wyłącznie z naturalnych składników. Nie zawiera dodatku sztucznych barwników i aromatów. Doskonały dodatek do deserów, ciast, dressingów, sałatek owocowych.

Taniej -8%

7,24 zł 7,87 zł

Ekologiczny cukier trzcinowy jasny charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością. Doskonały jako dodatek do wypieków, deserów oraz słodzenia ciepłych napojów.

Taniej -8%

17,80 zł 19,35 zł

Ekologiczny cukier trzcinowy Mascobad idealnie nadaje się do wypieków ciemnych ciast i pierników.

Taniej -8%

15,99 zł 17,39 zł

Najwyższej jakości liście stewii (Stevia rebaudiana Bertoni), ręcznie zabierane.

Taniej -8%

17,91 zł 19,46 zł

Ksylitol to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany z drewna brzozy.

Taniej -8%

4,29 zł 4,66 zł

Świetny do ciast i deserów.



Zdrowszy cukier

Słodki smak jest czymś, z czego trudno zrezygnować. Powszechnie jednak wiadomo, że słodkości to nic dobrego dla naszej wątroby, zębów i figury. Czy można pogodzić ochotę na słodycz z troską o zdrowie? Na szczęście jest to możliwe, trzeba tylko poznać wartościowe zamienniki białego cukru. 

Który cukier jest zdrowszy?

Naukowcy dowodzą, że biały cukier uzależnia niemal tak mocno jak narkotyki. Dlatego tak trudno zrezygnować z jedzenia słodyczy i dodawania go do herbaty. Popularny w naszym kraju biały cukier, wytwarzany z buraków cukrowych, nie należy do najzdrowszych. Poddawany procesom rafinacji trafia do sklepów jako wysoko przetworzony i niezdrowy produkt, którego warto unikać. 

Zdrowszą odmianą cukru jest ten wytwarzany z trzciny cukrowej (na przykład taki) lub kokosów (np. cukier kokosowy od Eko-Vital). Odmienna technologia produkcji sprawia, że tego rodzaju cukry uznaje się za bezpieczniejsze dla funkcjonowania naszego organizmu. 

Ksylitol, stewia, inulina a może miód?

Można całkowicie zaprzestać stosowania cukru, bez konieczności rezygnacji ze słodkiego smaku. Miłośnicy słodkiego życia mogą postawić na mądry wybór w postaci bardziej naturalnych słodzików, które nie obciążają wątroby tak mocno jak cukier. Warto wspomnieć najbardziej popularne słodkie alternatywy, które dodamy nie tylko do herbaty czy kawy, ale także do ciast, wypieków i przetworów: 

  • ksylitol, pozyskiwany z kory brzozy;  

  • stewię - słodzik pochodzący z rośliny o tej samej nazwie; 

  • inulinę, którą wytwarza się z liści agawy; 

  • erytrol (erytrytol) - pozyskiwany chemicznie;

  • różne rodzaje naturalnego miodu (np. miód manuka).

Warto wiedzieć, że smak słodzików jest nieco odmienny od białego cukru. Wybierajmy więc te, który będą najbardziej odpowiadały naszym podniebieniom. Wiele rodzajów zamienników rafinowanego cukru można znaleźć tu: Cukier i Słodziki - Świat Miodów, a miody świata tutaj.

Góra