Miód Akacjowy

Płynny, jasny i nieziemsko słodki. Ulubieniec dzieci. Towarzysz niedzielnych podwieczorków przy herbacie i cieście. Odżywczy składnik maseczek do twarzy domowej roboty. O kim mowa? Oczywiście o miodzie akacjowym, który (wbrew temu, co mówi jego nazwa) wcale nie jest pozyskiwany z akacji. Poznaj bliżej jeden z najpopularniejszych miodów w Polsce i dowiedz się, co sprawia, że jest tak łatwo dostępny i tak bardzo uwielbiany.

Łącznie produktów: 11
30,49 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

62,49 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

81,90 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

37,69 zł

Miód akacjowy BIO z mazurskiej pasieki ekologicznej.

84,70 zł

Miód akacjowy BIO z mazurskiej pasieki ekologicznej.

52,90 zł

Miód akacjowy, prosto z Masłowskiego pasma Gór Świętokrzyskich. 

93,90 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

35,49 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

56,49 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.

24,49 zł

Miód akacjowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.

64,90 zł

Miód akacjowy z Nadbużańskiej Pasieki Wędrownej, pozyskiwany głównie na terenie Lubelszczyzny, w bliskości Sobiborskiego Parku Krajobrazowego, objętego programem Natura 2020.



Czy miód akacjowy jest z akacji?

Na przełomie maja i czerwca zakwita akacja, zachwycając swoim intensywnym zapachem. Nic dziwnego, że drzewo to nosi tak piękną nazwę – w końcu akacja jest zwiastunem nadchodzących wakacji! Jednak mało kto wie, że miód akacjowy pozyskuje się nie z akacji, lecz z robinii akacjowej, nazywanej też fałszywą akacją, białą akacją lub białą lipą. Obie rośliny należą do rodziny bobowatych, lecz pochodzą z dwóch różnych krańców świata – Afryki i Ameryki Północnej. Wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych robinia charakteryzuje się intensywnie pachnącymi kwiatami, obok których żadna pszczoła nie przeleci obojętnie.

Czym wyróżnia się miód z akacji?

Miód akacjowy zaliczamy do miodów jasnych i słodkich. W formie płynnej miody te mają kolor jasnosłomkowy lub żółtosłomkowy z zielonkawymi akcentami. Nie będzie przesadą, jeśli powiemy, że to najjaśniejszy ze wszystkich miodów, który niekiedy jest tak jasny, że aż bezbarwny. Skrystalizowany miód akacjowy staje się biały lub żółtawokremowy. W przeciwieństwie do innych miodów akacjowy krystalizuje bardzo wolno, za co odpowiedzialna jest wysoka zawartość fruktozy. W zapachu wyczuwalne są delikatne nuty akacjowe, a smak miodu jest słodki i lekko kwaskowy. Miód ten zdobywa pierwszą nagrodę nie tylko w kategorii Najjaśniejszy, lecz również Najsłodszy, dzięki czemu jest uwielbiany przez wszystkie misie, które uwielbiają osładzać sobie życie :-)

Miód akacjowy do zadań specjalnych

Dzięki swojej naturalnej słodyczy miód akacjowy idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru w kuchni. Łyżeczka słodkiego miodu dodana do ciepłej herbaty od razu przegoni wszystkie jesienne smutki, a odrobina płynnego szczęścia w koktajlu mlecznym podkręci smak owoców i zniweluje ich kwaskowość. Możesz go również dodawać do wypieków, grzańców, marynat do mięs, sosów musztardowo-miodowych czy deserów. Ze względu na swoją słodycz miód akacjowy jest ulubionym miodem dzieci, dlatego warto wprowadzić go do dziecięcej diety zamiast klasycznego cukru.

Miód akacjowy i jego właściwości

Chcesz wprowadzić do swojej diety pyszny, a zarazem pożywny składnik? Postaw na miód akacjowy! Właściwości tego miodu wynikają z jego składu, gdyż miód z akacji jest bogaty w fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, mangan i witaminy z grupy B, które wspierają pracę organizmu i wzmacniają odporność. Ważną substancją obecną w miodzie akacjowym jest także nadtlenek wodoru o właściwościach antyseptycznych, który niszczy chorobotwórcze drobnoustroje. Miód akacjowy wykazuje właściwości lecznicze również dzięki zawartym w nim flawonoidom o działaniu antyoksydacyjnym

Na co pomaga miód akacjowy?

Za sprawą swoich niezwykłych właściwości miód akacjowy od lat znajduje się w czołówce najpopularniejszych polskich miodów. Ten wyjątkowy produkt pszczeli działa osłonowo na żołądek, dlatego sprawdza się przy problemach trawiennych, takich jak nadkwasota, skurcze czy niestrawność. Miód akacjowy wspiera także pracę wątroby i jest polecany w przypadku osłabienia organizmu, na przykład podczas przesilenia wiosennego lub okresu wytężonej pracy umysłowej. Świetnie sprawdza się także w łagodzeniu chorób skóry i przyspiesza gojenie ran

Cała prawda o fałszywej akacji

Robinia akacjowa tak dobrze czuje się w Polsce, że stanowi zagrożenie dla wielu roślin. W związku z tym, że bardzo szybko się rozrasta, zasłużyła sobie na niezbyt zaszczytne miano rośliny inwazyjnej. Tak mówią o niej ekolodzy, lecz zupełnie inaczej do robinii odnoszą się pszczelarze i miłośnicy słodkiego miodku. Robinia nic sobie bowiem nie robi z tego, że nazywają ją „fałszywą” czy „inwazyjną” i rośnie w najlepsze, nie zważając na zanieczyszczenia, mrozy czy rodzaj gleby. Dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom adaptacyjnym i wysokiej miododajności pojedyncze drzewo robinii akacjowej zapewnia nektar, który może posłużyć do produkcji nawet 0,5 kg miodu!

Jak najlepiej spożywać miód akacjowy?

Przyjemny smak sprawia, że kuchnia jest miejscem, w którym doskonale sprawdza się miód akacjowy. Możesz dodawać go do dowolnych napojów i potraw, zastępując nim cukier. Na bazie miodu akacjowego powstają także pyszne syropy, dressingi i nalewki. Miód z akacji ma jednak do zaoferowania coś więcej niż niesamowity smak, który harmonijnie dopełnia potrawy i napoje. To także produkt wzmacniający organizm, który można stosować jako naturalną suplementację. Wystarczy każdego wieczora rozpuścić łyżeczkę miodu akacjowego w szklance letniej wody i taki roztwór spożywać na czczo po przebudzeniu. Ten codzienny rytuał korzystnie wpłynie na funkcjonowanie układu trawiennego i odpornościowego. A poza tym… poranne słodkości to przecież coś, co wszystkie misie lubią najbardziej! :-)

Miód akacjowy nie tylko w kuchni

Uwielbiasz miód akacjowy, a czy wiesz, jak stosować go poza kuchnią? Dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywiającym oraz długo utrzymującej się płynnej konsystencji miód z akacji doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji. Na bazie tego wyjątkowego miodu możesz przygotowywać domowe kosmetyki – do twarzy, ciała, ust i włosów. Moda na domowej roboty preparaty trwa w najlepsze, a kosmetyki DIY bez miodu są jak pszczoła bez skrzydeł. Gotów na kulinarne i pielęgnacyjne eksperymenty z miodem akacjowym?

Góra