Miody Miód Akacjowy

Łącznie produktów: 5
(1)
32,99 zł

Miód akacjowy, prosto z Masłowskiego pasma Gór Świętokrzyskich. 

84,90 zł

Miód akacjowy BIO z mazurskiej pasieki ekologicznej.

37,90 zł

Miód akacjowy BIO z mazurskiej pasieki ekologicznej.

19,90 zł

Miód akacjowy, prosto z Masłowskiego pasma Gór Świętokrzyskich.  

51,90 zł

Miód akacjowy posiada bardzo jasną barwę i bardzo słodki smak, charakteryzuje go intensywny zapach, polecany do słodzenia potraw, deserów i napojów.



Czy miód akacjowy jest z akacji?

Na przełomie maja i czerwca zakwita akacja, zachwycając swoim intensywnym zapachem. Nic dziwnego, że drzewo to nosi tak piękną nazwę – w końcu akacja jest zwiastunem nadchodzących wakacji! Jednak mało kto wie, że miód akacjowy pozyskuje się nie z akacji, lecz z robinii akacjowej, nazywanej też fałszywą akacją, białą akacją lub białą lipą. Obie rośliny należą do rodziny bobowatych, lecz pochodzą z dwóch różnych krańców świata – Afryki i Ameryki Północnej. Wywodząca się ze Stanów Zjednoczonych robinia charakteryzuje się intensywnie pachnącymi kwiatami, obok których żadna pszczoła nie przeleci obojętnie.

Czym wyróżnia się miód z akacji?

Miód akacjowy zaliczamy do miodów jasnych i słodkich. W formie płynnej miody te mają kolor jasnosłomkowy lub żółtosłomkowy z zielonkawymi akcentami. Nie będzie przesadą, jeśli powiemy, że to najjaśniejszy ze wszystkich miodów, który niekiedy jest tak jasny, że aż bezbarwny. Skrystalizowany miód akacjowy staje się biały lub żółtawokremowy. W przeciwieństwie do innych miodów akacjowy krystalizuje bardzo wolno, za co odpowiedzialna jest wysoka zawartość fruktozy. W zapachu wyczuwalne są delikatne nuty akacjowe, a smak miodu jest słodki i lekko kwaskowy. Miód ten zdobywa pierwszą nagrodę nie tylko w kategorii Najjaśniejszy, lecz również Najsłodszy, dzięki czemu jest uwielbiany przez wszystkie misie, które uwielbiają osładzać sobie życie :-)

Miód akacjowy do zadań specjalnych

Dzięki swojej naturalnej słodyczy miód akacjowy idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru w kuchni. Łyżeczka słodkiego miodu dodana do ciepłej herbaty od razu przegoni wszystkie jesienne smutki, a odrobina płynnego szczęścia w koktajlu mlecznym podkręci smak owoców i zniweluje ich kwaskowość. Możesz go również dodawać do wypieków, grzańców, marynat do mięs, sosów musztardowo-miodowych czy deserów. Ze względu na swoją słodycz miód akacjowy jest ulubionym miodem dzieci, dlatego warto wprowadzić go do dziecięcej diety zamiast klasycznego cukru.

Góra